Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređenje vrta
  • 04.05.2021. 16:30

Jednostavnim tehnikama uredite kamenjar u svom vrtu

Svaki vrt treba predstavljati prostor u kojim se osjećamo ugodno. Mogućnosti su neograničene.

Foto: Bigstockphoto/Mikhail Pavlenko
  • 1.107
  • 19
  • 0

U formiranju vrtova, osim čovjeka, svoj utjecaj ima i priroda, a za stvaranje njegovog konačnog oblika vrijeme predstavlja bitan faktor.

Za vrtove se može reći da su arhitektonski produkt, jer oblikovanje proizlazi iz likovnog pristupa koji ostavlja objekte u prirodnom stanju i teži oponašanju prirode. Tako se na jednom mjestu objedinjuje sve što nas impresionira - kamenje različitih oblika, rijeke, potoci, travnjaci, drveće, grmlje i cvijeće.

Elementi koji su sastavni dio (arhitektonski i biološki), moraju sačuvati prirodnu slobodu, ali i pretrpjeti umjetnu obradu kako bi se na najbolji mogući način prilagodili predjelu u kojem se nalazi.

Pomoći ćemo vam nekim korisnim savjetima kako sagraditi vlastiti kamenjar, alpski ili močvarni vrt.

Slijedite pravilo nepravilnosti

Kombiniranje u njemu nije tako jednostavno kao što se čini. Potrebno je kamen dopremiti u velikim količinama. U ovom slučaju uvijek vrijedi pravilo nepravilnosti. Poželjno je da budu nepravilni komadi na jednoj gomili, a isto tako i razmaci između njih.

I kod velikih blokova ta bi specifičnost trebala doći do izražaja. Za njih je važno da donji dio bude pokriven biljkama. Šteta je da teško dopremljeni kamen sasvim prekrije biljke. Izgled lijepo uređenih kamenih vrtova istovremeno je prirodan i umjetno koncipiran. Prilikom izbora važno je pogoditi pravu mjeru, tako da na većim površinama možete postaviti krupnije komade kamenja i posaditi veće biljke.

Obavezno ih ukopati duboko, da se na njih može slobodno osloniti i hodati. S manje većih komada postiže se bolji efekt, nego s puno onog manjeg. Kamenjar bi trebao biti na otvorenom mjestu, daleko od visokih zidova i drveća, ali i zaštićen od vjetrova.

To je moguće postići sadnjom velikog broja zimzelenih trajnica. Poželjno je da bude pun alpskog raslinja i da je osunčan poput planinskog obronka.

Kako oblikovati kamenjar u dvorištu?

Ako želite imati vodu u stjenovitom dijelu, na različitim visinama možete izgraditi bazen ili više njih. Da bi što više podsjećali na prirodne, potrebno je stvoriti efekt da se voda tu našla sasvim slučajno. Prirodno se ona skuplja samo u najnižem dijelu vrta.

Razlike u nivou tla omogućavaju stvaranje vodopada ili potoka, pa tako dobijete da voda teče s više razine i stvara iluziju prirodnog izvora.

U područjima gdje je razina podzemnih voda vrlo visoka, možete sagraditi močvarni vrt.

Prirodni bazen nastat će već pri kopanju veće jame. Tu se može podići i razina cijelog vrta koji je pogodan za sadnju raznovrsnog ukrasnog bilja. Močvarno bilje vrlo je raznoliko i ubrzo će ublažiti strogost geometrijskog oblika. Tako će se stvoriti jedna harmonična cjelina, a biljke se lako priviknu i na sušne uvjete pa uspijevaju i na suhim i vlažnim mjestima, ipak ne podnose promjene razine podzemnih voda.

Za njegovo uređenje pogodna su močvarna tla i potočne doline.

Kameni vrt s ljekovitim vrstama

Kameni i močvarni vrt najčešće se grade bez travnjaka i u skladu s tim, na cijeloj površini sade se trajnice. Ovaj tip gradi se sa što više puteljaka da se može doći do svih dijelova. Treba izbjeći pretjeranu raznolikost bilja. Pokušajte napraviti dovoljno široke puteljke uz koje ćete posaditi rubne gredice po mogućnosti zimzelenih vrsta. Lijepo izgledaju i veće površine zasađene niskim trajnicama, takozvanim pokrivačima. Navedeno bilje zahtijeva mnogo rada, ali vremenom pokrije cijeli prostor dok travnjak treba stalno kositi.

Jedna od varijanti u kojoj su posađene trajnice je i da se sade u kombinaciji s ljekovitim vrstama.

Višegodišnje biljke se u jesen povlače, a na proljeće ponovo obnavljaju. Za razliku od sadnje jednogodišnjih, u ovakvim vrtovima treba saditi više ovih vrsta i to one koje ne cvjetaju u isto vrijeme, kako bi čitav prostor bio cijele godine u cvatu. Možete kombinirati one raznobojne ili ga ukrasiti samo jednom bojom. U malom vrtu bolje se ograničiti na jednu vrstu, a veliki dopušta raznolikosti.

U prosjeku treba saditi pet biljaka na jednom četvornom metru, no malih alpskih biljaka treba saditi više. Neke trajnice su zimzelene i, iako njihov cvijet nije raskošan, zimi imaju veliku važnost jer vaš vrt neće biti sasvim pust.

Lukovice saditi na dubini dvaput većoj od njih

Potrebno je sve pripremiti dobro tako što ćete pomiješati pjeskovito tlo s kompostom, teško glinasto s pijeskom, tresetom ili kompostom, a na vlažnim terenima postaviti drenažu.

Sa sadnjom osjetljivog bilja može se početi tek kada alpske trajnice narastu dovoljno da predstavljaju određenu zaštitu. Isto vrijedi i za paprat i bilje kojem je potrebna hladovina.

Lukovice će vam pričinjavati posebnu radost. Kada je riječ i o kombinaciji boja, s onim ranim ne možete pogriješiti. Njih trebate uskladiti s trajnicama, tako da obje grupe dođu do izražaja. Sade se u grupama, po desetak malih. Posadite ih u blizini kuće da bi bile vidljive. Visibabe i šafrani cvjetaju u vrijeme dok drveće još ne pupa.

Za razliku od drugih vrsta, možete ih gnojiti u jesen i to umjereno jer pri niskim temperaturama neće moći iskoristiti sva hranjiva. Početkom proljeća treba ih dodatno pognojiti kako bi zdrave dočekale doba ljetnog mirovanja. Uobičajena gnojidba vrta dovoljno je i lukovicama.

Terapijski vrtovi kao lijek

Odaberite one koje mogu ostati u zemlji jer isto mjesto odgovara i različitim višegodišnjim biljkama pa ih možete posaditi između njih. U grupu lukovičastih malih vrsta ubrajaju se zapravo i sve gomoljaste koje su adekvatne za uzgoj u kamenjaru.

Uvijek se treba pridržavati jednostavnog pravila - sade se na dubini dva puta većoj od njih. Visibabe možete posaditi i dublje jer se ljeti lako isuše.

Kroz sredinu prostora može prolaziti kanal ispunjen vodom ili mnoštvo fontana, kao i voda u obliku bazena oivičena rezanom živom ogradom.

Le Corbusier je o stilovima u vrtnoj umjetnosti rekao: "Stil ne postoji... on je obmana i isticanje detalja".

Svaki vrt treba predstavljati prostor u kojim se osjećamo ugodno. Mogućnosti su neograničene.


Tagovi

Uređenje vrta Uređenje kamenjara Močvarni vrt Alpski vrt Kameni vrt Zimzelene trajnice Sunčana mjesta Pravilo nepravilnosti Prirodni bazen Podzemne vode Ljekovito bilje


Autorica

Saima Trako-Silajdžić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede, voćarstva i vinogradarstva. Najveći dio svog bogatog radnog staža provela je u sektoru hortikulture i rasadničarske proizvodnje ukrasnog bilja, sadnica voća i ljekovitih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]