Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrav kao drijen
  • 20.10.2019. 07:30

Drijen - sok ili džem, što god izabrali, nećete pogriješiti

Zdrav kao drijen, nije zalud uzrečica. Te crvene bobice koje dozrijevaju baš u ovo doba godine i najbolje su kad su tamno crvene boje, mogu se iskoristiti za pravljenje soka, džema, likera, rakije i čaja. Što god izabrali, pogriješiti nećete. U tekstu navodim recept za sirup i džem koji moja svekrva koristi godinama

Foto: Naila Čaušević
  • 4.255
  • 128
  • 0

Jesen je doba kad spremamo zimnicu, skladištimo voće i povrće, da nam što duže potraje i pokušavamo na najbolji način iskoristiti plodove prirode. Kao mlada domaćica, nisam iskusna u spremanju zimnice, nisam ni ljubitelj kiselih salata, ali zato uživam u spremanju sokova i džemova.

Uvjerljivo najdraži mi je sok od drijena. Ove godine sam probala napraviti i džem, žalim samo što sam se kasno sjetila, napravila sam tek osam tegli džema, a sve drijenove iskoristila za pravljenje soka i napravila oko 70 litara te dragocjene tekućine rumene kao vino. U nastavku ću napisati recept koji se prenosi u mojoj obitelji a ja sam ga naučila od svoje svekrve. S obzirom da radim prema vlastitom osjećaju, tj. provjerim je li dovoljno slatko, ako ne, dodam još, pokušat ću dati približne mjere.

Sirup od drijena

Određenu količinu drijena dobro proberem (da nema bijelih i previše mekih plodova koji puštaju sok) i potopim u posudu. Naprimjer, ako je 2kg drijena, dodam 4l vode i to stavim na vatru da kuha nekih pola sata, negdje dok drijenovi ne pobijele i kožica im počne pucati.

Skinem s vatre i tako vruće drijenove procijedim, istovremeno gnječeći plodove s pasirkom za krumpir. Smjesu koja ostane vratim u posudu i prelijem vrelom vodom, te vratim na vatru da ponovno provrije. Nakon toga ponovim proces, a iskorištenu smjesu bacim.

Drijen - zaboravljeno voće, ali i ekonomski resurs

Sok koji je ostao od oba procesa spojim, procijedim kroz gazu ili cjediljku i stavim na vatru da kuha nekih sat vremena, dok ne dobije gušću teksturu. Ukoliko se stvori bijela pjena, istu je potrebno pokupiti i baciti. Prije skidanja s vatre stavim jednu malu vrećicu vinobrana i pustim da se istopi. Zatim sok skinem s vatre i u vrelu smjesu dodajem šećer, otprilike 1,5kg po litri soka. U slučaju da nije dovoljno sladak, možete dodati jo šećera, dok je smjesa vruća.

Kada se ohladi, sirup se sipa u boce

Pripremljeni sok miješati povremeno i ostaviti da prenoći da se dobro ohladi. Kad se ohladi, sok izliti u oprane staklene boce i dobro zatvoriti.

Na hladnom mjestu može stajati godinama, a da ne izgubi svoj okus. Tako smo dobili gusti sok ili sirup od drijena, koji je potrebno razblažiti s vodom prije konzumiranja. Za jačanje organizma dobro je popiti po jednu malu šalicu nerazrijeđenog sirupa svaki dan.

Za potrebe ovog teksta, pretraživala sam brojne recepte za sok od drijena i primjetila da se u svakom od njih savjetuje kuhanje nakon dodavanja šećera. S obzirom da ja pravim na drugi način i uvijek uspije, čak i s manje šećera (napravim par litara soka s manje šećera, odličan je za snižavanje temperature), odlučila sam ipak napisati svoj recept, a ovaj s kuhanjem vam je lako naći na internetu.

Recept za džem

Isto kao i za sok, drijenove očistiti od repića i oprati, te potopiti u vodi i staviti da kuhaju dok ne omekšaju i ne pobijele.

Vruće drijenove zajedno sa sokom propasirati. Smjesu koju dobijemo staviti na vatru da kuha dok se smjesa ne počne zgušnjavati.

Dodamo šećer (na kg drijena ide oko 1 kg šećera) i stavimo da još kuha, dok smjesa ne bude dovoljna gusta. Skinuti s vatre i sipati u teglice, te ih okrenuti naopako. Pustiti da se tako ohlade i sladištiti na hladno i tamno mjesto.

Drijen je ove godine dobro rodio

Nadam se da će vam moji recepti koristiti i da ćete ih prilagoditi sebi, te da će vam pravljenje ovih delicija postati tradicija svake jeseni.

Napominjem da se od iste količine drijenove može napraviti i sok i džem, recimo nakon prvog pasiranja izdvojimo sok, a od onog što ostane gore navedenim procesom napravimo džem. S obzirom da ja imam stablo drijena u dvorištu i ne kupujem plodove, pravim svaki zasebno i daleko je kvalitetniji i jedan i drugi proizvod.

Dobrobiti drijena

Plod drijena sadrži veliku količinu vitamina C, prirodne šećere, organske kiseline, pektin i tanin. Koristi se kao narodni lijek koji pomaže kod brojnih tegoba, a najpoznatiji je kao prirodno sredstvo koje pomaže kod: bolesti grla, bolesti bubrega, slabokrvnosti, proljeva, groznice, rana, hemeroida, menstrualnih bolova, povišenog šećera, viška vode u organizmu, oslabljenog imuniteta i tinitusa.

Sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi od zrelih plodova pomažu kod dijareje i drugih oboljenja probavnih organa. Ako se uz poremećaj rada crijeva i dijareje javi i groznica, preporučuje se čaj od kore ove biljke.


Tagovi

Drijen Sirup od drijena Džem od drijena Svekrvin recept Vitamin C Narodni lijek Sok od drinjka


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]