Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Pirimifos metil

Kontaktni, želučani i volatilni insekticid, izraženog brzog i fumigantnog djelovanja. Koristi se protiv štitastih i lisnih ušiju, tripsa, lisnih buha, voćne mušice i nekih drugih štetnika. Djeluje i na grinje. Učinkovit i na štetnike u skladištima. LD50 oko 2000. S.O.= III. Karenca - 7 dana rajčica, krastavci, paprika( u polju i stakleniku); 14 – dana voće, ostalo povrće, krumpir, duhan; 28 – dana strne žitarice, šećerna repa i agrumi; 42 uljana repica; 63 dana uskladištena pšenica i kukuruz; 48 sati ne unositi hranu u tretirani objekt.

Za dezinsekciju žitarica: za tretiranje uskladištenih proizvoda u silosima i podnim skladištima za vrijeme transportiranja na transporteru. K- 63 dana uskladištena pšenica i kukuruz; 48 sati ne unositi hranu u tretirani objekt. Ne djeluje na Rizopertu. T - 4 žitarice, 2 proizvodi.

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br: 29232-93-7 CIPAC br.: 239 2007/52/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u O-(2-dietilamino-6-metilpirimidin- 4-il) O,O-dimetil tiofosfat

Čistoća > 880 g/kg

Stupanje na snagu 01.10.2007

Prestanak uvrštenja 30.09.2017

Posebne odredbe

DIO A
Dopušten za uporabu samo kao insekticid za skladištenje poslije berbe.
DIO B
Prilikom ocjene dokumentacije za registraciju sredstava za zaštitu bilja koja sadržavaju pirimifos- metil za druge uporabe osim primjene pomoću automatiziranih sustava u praznim skladištima žitarica, potrebno je obratiti posebnu pozornost mjerilima iz članka 23. stavka 2. točke 1. Zakona o sredstvima za zaštitu bilja i osigurati, da su svi potrebni podaci i informacije dostavljeni prije odlučivanja o registraciji. Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci izvješća o ponovnoj ocjeni za pirimifos-metil, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 16. ožujka 2007.

U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je obratiti posebnu pozornost na:

  • na sigurnost primjenitelja. Uvjeti uporabe moraju propisivati primjenu odgovarajućih osobnih zaštitnih sredstava uključujući sredstva za zaštitu dišnog sustava i mjere za smanjenje rizika izloženosti,
  • izloženost potrošača putem hrane u pogledu budućih izmjena maksimalno dopuštenih koncentracija.

Potrebno je zatražiti podnošenje dodatnih studija koje potvrđuju procjenu izloženosti primjenitelja. Mora se osigurati da podnositelji zahtjeva na čiji je zahtjev pirimifos-metil uvršten na Aneks I Direktive 91/414/EEC dostave takve studije Komisiji u roku od dvije godine od stupanja na snagu ove Direktive*.