Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Terra pomarium d.o.o.
  • 11.07.2018. 07:30

Zemljište zaraslo u šikaru obitelj Uremović pretvorila u jedinstveni voćnjak-park

Obitelj Uremović prije četiri godine kupila je zapušteno imanje u Rakovici kod Plitvičkih jezera i uz puno rada, truda i novca, uredili su 2,5 hektara mješovitog voćnjaka i posadili 4 hektara kestena. Uz ulaganje vlastita novca dio projekta sufinancirali su novcem EU. Nakon mjere 6.3.1. za rekonstrukciju, širenje i modernizaciju voćnjaka planiraju se natjecati i za mjeru 4.1.1 

Foto: Vjeko Hudolin i arhiva obitelji Uremović
  • 7.438
  • 613
  • 0

Alen Uremović iz Zagreba, jedan je od mladih perspektivnih hrvatskih voćara uz veliku potporu svoje obitelji. Taj tridesettrogodišnjak s puno žara govori o ekološkom voćarstvu, o planovima, o ljepoti krajolika i prirode gdje je s obitelji započeo zanimljiv projekt sadnje i uzgoja voća po ekološkim načelima, kako to Alen voli reći, na  jedan prirodniji način uzgoja, gdje nisu u prvom plani visoki i rekordni prinosi po jedinici površine, nego proizvodnja zdravije hrane i prerada.  

Ova priča o voćarstvu uhvatila je dublje korake kada su njegovi roditelji, Marica i Josip iz Vinkovaca koji žive i rade u Italiji, kupili staru kuću i zapušteno imanje u Rakovici u blizini Plitvičkih jezera. "Radi se o jednom povijesno zanimljivom imanju s kućom i starijim pomoćnim zgradama koje se nalazi na jako dobroj poziciji i rasprostire se na površini od 14 hektara u jednom komadu. Kada smo ga kupili bilo je jako zapušteno, s puno šikara koje su prevladavale, jer se godinama to zemljište nije obrađivalo i održavalo, zaraslo u višegodišnje korove i drvenasto raslinje.

Razveselile su ih i stare sorte jabuka i šljiva 

Imali smo veliku želju stvoriti od toga jedno uzorno poljoprivredno gospodarstvo, malo drugačije od klasičnih i konvencionalnih, pa smo krenuli u njegovu obnovu. Uložili smo puno energije i novca u krčenje šikara i revitalizaciju postojećih starih voćaka“, kaže Alen i dodaje da je majka Marica glavni pokretač i motor svih aktivnosti, a on sestra Ana i otac Josip su velika potpora projektu.

Ekološkim uzgojem do zdrave hrane u voćnjaku-parku

"Kada smo to kupili meni je bilo jasno da nas čeka jako veliki posao. Da smo tu zemlju suprug i ja uzimali samo za sebe ne vjerujem da bismo se odlučili ići u taj projekt, ali na sreću to su prihvatila naša djeca. Već prilikom same kupnje rekla sam da tu treba puno raditi, uložiti puno ljubavi i energije da bismo nešto stvorili, da to bude i lijepo i ekonomski isplativo. Odlučili smo se za ekološki uzgoj, nemamo namjeru od prirode tražiti nekakve ogromne urode, znači neće biti intenzivna proizvodnja, ubrat ćemo ono što nam priroda daje.

Imali smo sreću, s našim programom prošli smo na mjeri 6.3.1. Programa ruralnog razvoja i dobili bespovratnih 15 tisuća eura europskog novca upravo za renoviranje postojećeg voćnjaka, dakle za obnovu i popunu ovog dijela starog nasada i za podizanje nasada kestena. Uskoro ćemo taj program ostvariti do kraja kupnjom dviju prskalica, kaže Alen Uremović.

Želimo da nam plodovi koje ćemo i prerađivati budu zdravi,  ali i da stvorimo jedan prekrasan kutak, da naše gospodarstvo bude voćnjak-park pun pozitivne energije u kojemu će se čovjek vrlo ugodno osjećati“, kaže Marica koja s ostalim članovima obitelji ima još puno ideja i planova vezanih i za razvoj gospodarstva u okviru tvrtke "Terra Pomarium“ koju su osnovali 2015. godine.

Uremovići su u proteklih nekoliko godina zaista obavili veliki posao, uredili veći dio površina i sada već imaju 6,5 hektara ekoloških nasada. Od toga 2,5 hektara mješovitih voćnjaka, a posadili su i 4 hektara kestena, a planiraju širiti nasade.

Pomaže im bespovratni novac Europske unije

"Ove godine razveselila su nas stara stabla starih sorata jabuka i šljiva koja smo spasili od propadanja, obnovili ih. Neka su obilno urodila što nam daje volju da s još više ljubavi radimo na tome. Imali smo sreću, s našim programom prošli smo na mjeri 6.3.1. Programa ruralnog razvoja i dobili bespovratnih 15 tisuća eura europskog novca upravo za renoviranje postojećeg voćnjaka, dakle za obnovu i popunu ovog dijela starog nasada i za podizanje nasada kestena. Uskoro ćemo taj program ostvariti do kraja kupnjom dviju prskalica“, kaže Alen.

Novim programom ponovno će se kandidirati za bespovratan novac Europske unije. Vjerojatno će se javiti na natječaj i za mjeru 4.1.1.  Programa ruralnog razvoja, jer žele graditi gospodarsku zgradu za preradu i skladištenje voća, kupiti priključke za traktor i dovršiti investiciju sustava za navodnjavanje voćnjaka. Ističe da su taj projekt već započeli i da im je u tomu financijski pomogla i Općina Rakovica s kojom odlično surađuju. Uremovići su se ozbiljno posvetili očuvanju starih sorti jabuka, a kesten će im ipak biti vodeća kultura.

Imaju i vrt s raznim povrćem

"Ovdje je prirodno stanište kestena, imamo stabla stara i 270 godina. Nažalost, ovdašnji kestena  je dosta zaražen rakom kore i u dosta je lošem stanju. Dakle, kada je riječ o kestenu idemo u dva smjera: uz pomoć naših i talijanskih stručnjaka radimo na spašavanju, odnosno sanaciji starog nasada kestena i nadam se da ćemo u tomu uspjeti".

Sade otporne francuske sorte kestena 

"Drugi smjer nam je bio podizanje mladog nasada s otpornim francuskim sortama, čije smo sadnice nabavili u Španjolskoj. Dio tih sadnice visoke su 2,5 do 3 metra posadili smo ih rano u proljeće u dobro pripremljenu zemlju i za sada se dobro razvijaju. Radi se o kestenu koji ima mikoriziran korijen, a nabavili smo i oprašivače, pa se nadamo dobrim rezultatima. Iako su posađene proljetos ove godine neke sadnice već su donijele prve plodove“, zadovoljan je Alen trenutačnim stanjem čemu vjerojatno doprinose i ovakve vremenske prilike, pa ih ne moraju navodnjavati. Proljetos su posadili i dunje koje također odlično napreduju pa će voćnjak širiti novim nasadima dunja, kestena i lijeske.

Alen i njegov otac eksperimentalno su počeli i proizvodnju gljiva bukovača i shiitake na drvenim oblicama u šumi na gospodarstvu. Ove godine nabavili su i prve košnice pčela, već su vrcali malo meda, i planiraju proširiti pčelarstvo jer bi korist trebala biti dvostruka: "Dugo sam razmišljao o tome, razgovarao sam sa kolegama pčelarima, pa kada su čuli da imamo kestene preporučili su mi bavljenje pčelarstvom, ponajprije zbog kvalitete kestenova meda, ali i radi oprašivanja samog kestena i drugog voća, a kraj obiluje i drugim pčelinjim pašama“, kaže Alen o još jednoj proizvodnji kojom se želi baviti.

Sestra i budući zet uzgajaju povrće za svoj restoran 

Na gospodarstvu u Rakovici sade i vrt s raznim povrćem o kojemu brinu Alenova sestra Ana i njezin budući suprug Pasquale Longobardi. Povrće koriste za pripremanje hrane u svom restoranu Papavero u Zagrebu koji također djeluje u sastavu tvrtke "Terra pomarium“.

"Ove godine počeli smo saditi vrt i u njemu proizvodimo razno povrće: lički krumpir, špinat, blitvu, nekoliko sorata rajčice, papriku, kupus, kovrčavi kelj, grašak, mahune, tikvice… Uživamo u Rakovici, u toj prekrasnoj prirodi i drago mi je da smo Pasquale i ja dio te lijepe obiteljske priče“, kaže Ana. 

A postavili su i prve košnice 

Alen kao mlad čovjek bavi se, kako kaže, pomalo stresnim poslovima vezanim za trgovinu, pa jedva čeka svaku priliku da provede na gospodarstvu u Rakovici.  "U svom odrastanju uvijek sam bio okružen prirodom, zelenilom i životinjama, dakle u to vrijeme živio sam u jednom lijepom okruženju pa me to i uvelike usmjerilo na ovo što radimo. U međuvremenu upoznao sam puno ljudi, također zaljubljenika u prirodu i u stare sorte voća iz čijih sam primjera puno naučio.

Smatram da u poljoprivredi i prehrani ljudi dolazi do jedne velike prekretnice u smislu organskog uzgoja hrane i samoodrživosti. Zato vjerujem da smo na dobrom putu s ovim projektom koji smo započeli u Rakovici“, optimističan je Alen Uremović, zadovoljan onim što je njegova obitelj do sada ostvarila, a prave rezultate mogu očekivati sljedećih godina. 


Povezana biljna vrsta

Kesten

Kesten

Sinonim: maron, morun, klijesten, ćestan, kostanj, goran, goraš, gorskać, krušavac | Engleski naziv: Chestnut | Latinski naziv: Castanea Mill.

Kesten ili 'žir bogova' ima plod koji spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53 % čini voda, 2,9 g su bjelančevine, 44 g su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Aken Uremović Terra pomarium Rakovica Ruralni razvoj Mjera 6.3.1. Ekološki uzgoj Voće Kesten


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?