Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 24.04.2015. 09:00
  • Međimurska

Zaštita plantažnih nasada koštičavog voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 91
  • 2
  • 0

Posljednja uputa za koštičavo voće upućena je prije osam dana, kada je najviša dnevna temperatura bila veća od +25°C, pa su tog dana procvale i kasnije sorte trešnje (npr. Regina). Tih su dana breskve i nektarine završavale cvatnju, a tijekom jučerašnjeg dana u zapadnom dijelu županije (lokalitet Vučetinec) cvatnju završava i sorta šljive Stanley.

U proteklom smo razdoblju, povoljne uvjete za razvoj paleži cvijeta i rodnih grančica (Monilinia laxa, M.fructicola), zabilježili 17. na 18. travnja. Tada je na većini mjernih lokaliteta palo od 8 do 12,5 mm kiše, a vlaženje biljnih organa pri temperaturama između +8° i +13,5°C trajalo je duže od 12 sati! Završilo je skriveno razdoblje (inkubacija) uzročnika kovrčavosti lišća bresaka i nektarina (Taphrina deformans), pa je ovih dana, na nezaštićenom lišću, moguće vidjeti posljedice primarnih zaraza iz mjeseca ožujka. Nove, manje količine oborina, moguće su tijekom današnjeg dana, a veće količine, uz pad temperatura zraka, očekujemo od početka slijedećega tjedna.

Zaštita plantažnih nasada koštičavog voća u Međimurju

U predstojećim uvjetima povremenog kišnog razdoblja s dugotrajnim vlaženjem lišća i vrlo visokom vlagom zraka, bilježimo optimalne uvjete za razvoj krastavosti (Venturia carpophilla), šupljikavosti lišća (Stigmina carpophilla) te pepelnice (Sphaerotheca pannosa var. persicae) i to na lišću i plodovima u razvoju, dok se na šljivama, osim šupljikavosti, u našim uvjetima još pojavljuju plamenjača (Polystigma rubrum) i naročito hrđa lišća šljive (Tranzchelia pruni spinosae).

Stoga je u nasadima bresaka, nektarina, trešanja i šljiva u narednom razdoblju moguće koristiti površinske fungicide na osnovi kaptana kao što je Captan WP 50 koji je dopušten za zaštitu šljiva, bresaka i nektarina ili folpeta, kao što je, primjerice Futura 50 WP, koji je dopušten samo za šljive. Mankozeb odnosno Dithane M-45 također je dopušten za upotrebu kod šljiva, te im po potrebi dodajte ili samo koristite jedan od sustavnih pripravaka, npr. tebukonazol & trifloksistrobin odnosno Nativo WG koji ima dopuštenje za upotrebu kod bresaka, nektarine, šljiva i trešanja. Fenbukonazol odnosno Indar EW dopušten je za šljive, trešnje, marelice i breskve kao i boskalid & piraklostrobin odnosno Signum DF koji se također smije primjenjivati na koštičavim voćkama dok, primjerice, ciprodinil odnosno Chorus WG, ima dopuštenje za breskve, nektarine, marelice i šljive.

Od štetnih organizama u nasadima bresaka, nektarina, trešanja i šljiva, krajem mjeseca travnja obično bilježimo jače množenje lisnih uši (Aphidae), a moguće je da će biti još tripsa (Thrips spp.) i fitofagnih stjenica (Calocoris, Lygocoris, Lygus, Nezara, Palomena), pa je navedenim fungicidima moguće još dodati vrlo učinkovite pripravke na osnovi acetamiprida kao što je Mospilan SP, koji ima dopuštenje za breskve, nektarine i trešnje ili imidakloprida odnosno Confidor 200 SL, kojeg smijete upotrebljavati kod bresaka i nektarina.

Početni let prezimljujućeg breskvina savijača (Cydia molesta) započeo je nakon 13. travnja, a šljivinog savijača (Cydia funebrana) nakon 18. travnja. Preporuke za njihovo usmjereno suzbijanje biti će upućene tijekom mjeseca svibnja.

Vlasnike kasnih sorata šljiva, koje završavaju cvatnjom ovih dana, upućujemo na suzbijanje šljivinih osica (Hoplocampa), a prema preporuci od 16. travnja 2015. Ako se na šljivama pojavljuju lisne uši (Aphidae) moguće ih je također uspješno suzbiti dopuštenim pripravcima na osnovi pirimikarba (Pirimor WG) ili flonikamida (Teppeki 50 WG).

Napomena: U preporukama su odabrane djelatne tvari koje su po pitanju ograničenja dopuštene u integriranoj proizvodnji voća. Koristite ih u količinama ili dozama određenima temeljem propisane koncentracije uporabe, a valjanost i ograničenja u registracijama sredstava za zaštitu bilja poljoprivrednici mogu provjeriti u FIS bazi na:http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Kod primjene insekticida vrlo opasnih i otrovnih za pčele, kao što je npr. imidakloprid, treba poduzeti sve mjere zaštite korisnih oprašivača, a što uključuje košnju cvatućeg podrasta, obavijest najbližoj Udruzi pčelara i tretiranje u vrijeme kada pčele ne lete.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Koštičavo voće Regina Vučetinec Sorta Stanley Palež cvijeta Rodne grančice Inkubacija Kovrčavost lista Taphrina deformans Krastavost Šupljikavost lišća Stigmina carpophilla Pepelnica Plamenjača Polyst


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.