Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 15.05.2015. 15:00
  • Sisačko-moslavačka

Zaštita nasada jabuka oštećenih tučom

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 37
  • 1
  • 0

Tijekom jučerašnjeg dana, na području Moslavine, bilo je olujno nevrijeme s tučom. Na agrometeorološkim stanicama zabilježeno je 20 do 35 mm oborina, što je uvjetovalo primarnu infekciju uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis). U nasadima jabuka, stradalima od tuče, preporučujemo primjenu pripravaka na osnovi kaptana, primjerice, Captan 80 WDG, Merpan 80 WDG ili Kastor.

Budući da je zabilježena infekcija uzročnikom krastavosti jabuka, za zaštitu preporučujemo primjenu sistemičnih pripravaka kao što su Indar 5 EW, Score 250 EC, Domark 40 ME, Fond 12 E, Difcor ili Scissor EC. Navedeni pripravci suzbijaju i pepelnicu jabuka.

Za bolje zacjeljivanje nastalih oštećenja u voćnjacima, moguća je primjena energetskog biostimulatora (Poly-Amin ili Drin).

Veći učinak preporučenog tretiranja bit će, ukoliko se ono provede u roku 24 sata nakon tuče. Primjenu biostimulatora moguće je ponoviti za 5 do 7 dana.

Let jabučnog savijača (Cydia pomonella) traje od 29. travnja, a let minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella) bilježimo od 21. travnja. Velika brojnost oba štetnika bila je u prvom tjednu svibnja. Za suzbijanje jabučnog savijača i minera, predlažemo primjenu insekticida Mospilan 20 SP ili Calypso SC 480.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebite prema uputi proizvođača, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na adresi.

Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: suzana.slovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Moslavina Olujno nevrijeme Tuča Agrometeorološke stanice Krastavost jabuka Kaptan Merpan 80 WDG Score 250 EC Pepelnica Zacjeljivanje Oštećenja Energetski biostimulastor Jabučni savijač Mineri okruglih


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]