Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici masline
  • 02.05.2014. 12:06

Zaštita masline od maslininog moljca i muhe!

Uz maslininog moljca, najznačajniji štetnik masline je maslinina muha. Za učinkovitu borbu Chromos agro preporuča insekticide Chromogor i Success Bait

Foto: rgbstock.com
  • 710
  • 48
  • 0

Maslinin moljac (Prays oleae) je proširen po čitavom Sredozemlju, a napada maslinino lišće, cvjetove i plodove. U tijeku jedne godine ima tri generacije.

Prva, cvjetna generacija, napada cvjetove, druga generacija napada plodove, a treća se razvija ulišću i na njemu. Najveće štete čini prva i druga generacija maslininog moljca.

Leptir cvjetne generacije javlja se u vrijeme razvoja cvjetnih resa, dakle početkom svibnja pa sve do početka lipnja. Ženke polažu jaja na čašicu primarnih pupova koji uglavnom nose plodne cvjetove. Nakon desetak dana javljaju se gusjenice boje lješnjaka i hrane se formiranim cvjetovima.

Druga generacija javlja se u lipnju, odlaže jaja na plodove u koje se nakon nekog vremena ubuše gusjenice koje izgrizaju plod i samu sjemenku. Plodovi nakon nekog vremena otpadnu.

U kolovozu i početkom rujna javlja se treća generacija koja odlaže jaja na listove. Iako napad moljca varira iz godine u godinu, zaštitu je svakako potrebno provesti zbog očuvanja plodnih cvjetova, posebno kod krupnoplodnih sorti Oblica i Lastovka koje često imaju neredovitu rodnost uzrokovanu i drugim čimbenicima. Pravovremenim suzbijanjem cvjetne generacije sprječava se jači napad maslininog moljca na plod.

Tvrtka Chromos agro za učinkovitu borbu protiv maslininog moljca preporučuj Chromogor. Chromogor je sistemični insekticid vrlo širokog spektra djelovanja koji u koncentraciji od 0,1 - 0,15% pokazuje odlično djelovanje na maslininog moljca.

Uz maslinovog moljca, najznačajniji štetnik masline je maslinina muha (Dacus olea). Prva generacija javlja se koncem lipnja i u srpnju, druga generacija koncem kolovoza i kroz rujan a treća u jesen. Obično su druga i treća generacija isprepletenih razvojnih stadija.

Mušica prezimi kao kukuljica u tlu, a djelomično kao odrasli oblik na skrovitim mjestima. Ženka ulaže prosječno 50 jaja. Prvo ulaganje jaja odvija se u vremenu kad je plod masline veličine zrna graška i to u pravilu jedno jaje u jedan plod. Nakon 2-3 dana iz jaja se razvija ličinka koja se hrani mesom ploda.

Razvoj ličinke u plodu traje 14 dana nakon čega se kukulji kroz period od 10 dana. Nakon kratke stanke ponavlja se razvoj druge generacije a u jesen i treće. Za razliku od ličinki prve generacije, ličinke druge i treće generacije kukulje se u tlu na dubini od 3 cm.

Napadnuti plodovi daju manju količinu ulja uslijed otpadanja prije branja, a i ulje iz takvih plodova sadrži znatne količine slobodnih masnih kiselina što mu umanjuje kakvoću i tržišnu vrijednost.

Kako se učinkovito boriti sa maslininom muhom?

Postoje različite metode za smanjenje populacije ovog štetnika kao što su: muholovke premazane atraktantom i ljepilom, muholovke s atraktantom i insekticidom, žute ploče i sl.
Primjena zatrovanih mamaka sastoji se u pripremi hidroliziranog proteina (Buminal) i insekticida Chromogor i prskanja jačih grana ili ulijevanja u muholovke. Na 100 l vode otopi se 1 kg Buminala i 1 l Chromogor-a.

Chromos agro u svojoj paleti nudi i gotov insekticidni mamac s atraktantom za suzbijanje maslinine muhe pod imenom Success Bait. Potrebno je 1-1,5 l pripravka (otopljenog u 20-25 l vode) rasporediti na površinu od 1 ha. U tom slučaju potrebno je trošiti 50-90 ml pripremljene otopine-škropiva po stablu. Karenca iznosi 14 dana.

Kako je naš maslinarski prostor uvjetno podijeljen na tri područja s obzirom na pojavu mušice, predlažemo slljedeću dinamiku primjene zatrovanih mamaca:

  • za područje južno od Splita preporučamo prvo prskanje početkom srpnja, drugo polovicom kolovoza, treće i četvrto u rujnu te peto i šesto u listopadu (početkom i krajem)
  • za područje između Splita i Zadra preporučamo jedno prskanje u drugoj polovici srpnja, dva u rujnu i dva u listopadu.
  • Za područje sjeverno od Zadra preporučamo prskanje samo u rujnu (dva puta) i listopadu (dva puta)

Foto: rgbstock.com


Tagovi

Maslinin moljac Maslinova muha Sistemični insekticid Insekticidni mamac Success Bait Chromogor Muholovke premazane ljepilom


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe