Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 05.06.2015. 15:00
  • Dubrovačko-neretvanska

Zaštita mandarina od štitaste uši

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 2.343
  • 35
  • 0

Redovitim pregledom nasada mandarina nakon cvatnje, uočena je brojna populacija lisnih i štitastih ušiju na novo izraslim dijelovima. Navedeni štetnici izlučuju mednu rosu na koju se naseljavaju gljive čađavice. Za suzbijanje lisnih i štitastih uši u RH imaju dozvolu pripravci iz grupe neonikotinoida i to Mospilan 20 SC, Actara 25 WG, Confidor 200 SL, Boxer 200 SL, Rapid, Dali, Congo i Kohinor 200 SL. Suzbijanje lisnih ušiju moguće je i pripravkom na osnovi pirimikarba odnosno Pirimorom 50 WG.

Toplo i sparno vrijeme pogoduje razvoju crvenog voćnog pauka i koprivine grinje. Savjetujemo proizvođače da redovito pregledavaju nasade i po potrebi primjene jedan od zato registriranih pripravaka, primjerice Zoom 11 SC, Envidor SC 240, Vertimec 018 EC ili Kraft 18 EC.

Za preventivnu zaštitu od uzročnika antraknoze (Colletotrichum gleosporioides) i vršne truleži plodova (Alternaria citri) koje se zadnjih godina javljaju, posebno na sortama Zorica rana, Okitsu i Chahara, moguće je koristiti pripravak na osnovi mankozeba. Za tu namjenu dozvolu ima pripravak Dithane DG Neotec.

Zaštitu obavite sukladno uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja, svako tretiranje evidentirajte, a ambalažu zbrinite na propisani način.

Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. agr.
E-mail:ivana.tomac.talajic@savjetodavna.hr


Tagovi

Mandarine Lisne uši Savjeti Neonikotinoidi Gljive čađavice Štitaste uši Medna rosa Crveni voćni pauk Savjetodavna služba Preporuke Ivana Tomac Talajić Mankozeb Pirimikarb Antrakoza Koprivine grinje Vršna trulež ploda Zorica rana Okitsu


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije