Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maline
  • 25.07.2019. 16:30
  • Vukovarsko-srijemska, Borinci

Započela berba malina u voćnjaku Borinci, najvećem nasadu ovog voća u Hrvatskoj

Cilj nam je s planiranom budućom proizvodnjom od 31 tisuća tona postati regionalnim liderom u ovom segmentu proizvodnje, kao i fokusirati se na proizvode s dodanom vrijednošću, rekao je Domagoj Franić, direktor Vinke plus d.o.o. 

Foto: Fortenova grupa
  • 1.714
  • 272
  • 0

Započela je prva berba maline u voćnjaku Borinci koji je dio tvrtke Vinka Plus d.o.o. Prvi nasad malina, priopćeno je iz Fortenova grupe, podignut je u srpnju 2018., a trenutno se malina proizvodi na 8 hektara što je ujedno i najveći nasad ovog voća u Republici Hrvatskoj, ali i jedan od najvećih u regiji.

"Budući da se radi o nasadu podignutom prošle godine, očekivani prinos je 6 tona po hektaru što predstavlja otprilike polovicu maksimalnog prinosa koji se očekuje već iduće godine. Ovaj urod maline namjenjen je primarno maloprodajnom tržištu svježeg voća. Dio maline će također završiti i u preradi, zamrzavanjem u tvornici tvrtke Vinka Plus d.o.o. koja će tijekom nadolazećih mjeseci zamrznuti otprilike 600 tona maline iz vlastite proizvodnje i drugih izvora, a koja je namijenjena većinom izvoznim zapadnim tržištima", navodi se u priopćenju. 

Kako dodaju, iako je sama proizvodnja predstavljala izazov u pogledu agrotehnoloških mogućnosti, a naročito u mogućnostima strojne berbe, malina kao voćna kultura ima cijeli niz prednosti. Jedna od ključnih prednosti je brzi ulazak u puni rod, što je ujedno i generalno prednost prilikom sadnje bobičastog voća. S obzirom da se radi o višerodnim sortama iz grupe "primocane", berba će trajati sve do sredine listopada, što predstavlja još jednu prednost, budući da se tržištu može ponuditi svježi proizvod dulje vremena. S obzirom na navedene prednosti uzgoja maline, planirana su i daljnja povećanja nasada maline (do 200 hektara) i ostalog voća pogodnog za strojnu berbu kao što su kupine, borovnice, crna ribizla i trešnja.

"Vinka plus d.o.o. je jedina tvornica u Republici Hrvatskoj koja realizira zamrzavanje povrća te domaćim i vlastitim proizvodom pokriva taj dio tržišta. Vinka svojom pozicijom u centru sirovinske baze ima značajne konkurentske prednosti za proizvodnju, a nakon toga i preradu povrća i voća. S trenutnom proizvodnjom od cca 14,5 tisuća tona zamrznutih proizvoda ujedno je i jedna od najvećih tvornica u regiji. Cilj nam je s planiranom budućom proizvodnjom od 31 tisuća tona postati regionalnim liderom u ovom segmentu proizvodnje, kao i fokusirati se na proizvode s dodanom vrijednošću", rekao je Domagoj Franić, direktor Vinke plus d.o.o. 

Voćnjak Borinci sa svojih otprilike 900 hektara, najveći je voćnjak u regiji i jedan od najvećih u Europi. S revitalizacijom voćnjaka započelo se 2014. godine kada je donesena strateška odluka o sadnji voćnih kultura koje je moguće brati strojno. Od tada do danas posađeno je 160 hektara višnje i 40 hektara šljive koje se u zadnje tri godine uspješno beru kombajnima za voće., zaključuje se u priopćenju. 


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Malina Berba malina Vinka Plus d.o.o. Prerada maline Najveći nasad Domagoj Franić Fortenova grupa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).