Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje voćara
  • 04.03.2016. 09:25

Za voćare će mijenjati natječaje ruralnog razvoja

Kada kažemo da je loše stanje, prvenstveno mislimo na to kako su hrvatski voćari nezadovoljni plasmanom svojih proizvoda na domaćem tržištu i to žele promijeniti u suradnji s Vladom i Ministarstvom poljoprivrede.

  • 1.697
  • 230
  • 0

"Nužna je detaljna revizija Programa ruralnog razvoja i sukladno tome revizija svih pravilnika. Članak 40 Pravilnika za podmjere 4.1 i 4.2 otvara mogućnost da se pravilnik mijenja", rekao je Mario Njavro, novi pomoćnik Ministra poljoprivrede.

Ovo je i jedno od njegovih prvih pojavljivanja među poljoprivrednicima. Ovoga puta među voćarima, koji očekuju novi zamah u ovoj proizvodnji. Okupili su se voćari od 3. do 5. ožujka na svom redovitom, ovoga puta 11.-tom savjetovanju Hrvatske voćarske zajednice s međunarodnim značajem.

Spremni na suradnju s Vladom i rješavanje problema

Mario Njavro, pomoćnik Ministra poljoprivrede

Savjetovanju prisustvuje veliki broj voćara iz cijele Hrvatske, a na predavanjima u belomanastirskom hotelu Patria imali su prilike čuti mnogo novosti i savjeta na predavanjima tijekom sva tri dana održavanja savjetovanja.

Kada kažemo da je loše stanje, prvenstveno mislimo na to kako su hrvatski voćari nezadovoljni plasmanom svojih proizvoda na domaćem tržištu i to žele promijeniti u suradnji s Vladom i Ministarstvom poljoprivrede. Traže i redefiniranje Programa ruralnog razvoja, što je uostalom i Njavro i najavio.

Najavljene izmjene Programa ruralnog razvoja

Okupljeni predstavnici udruga voćara traže raspisivanje novih sektorskih natječaja za podmjeru 4.1. prema poštenijim uvjetima koji će dobivanje financijskih sredstava omogućiti većem broju proizvođača i prerađivača. Na savjetovanju je i rečeno da smo već sada i po tehnologiji ravni ostalim EU zemljama, a tome govori u prilog i činjenica da se prosječni prinos jabuka kreće između 40 do 50 tona po hektaru, a u prvoj je klasi 80% tog voća.

Hrvatska vojska kupuje za svoje potrebe voće iz Nizozemske, grah iz Kine. Isto to rade i bolnice i hotelska poduzeća na Jadranu. Nevjerojatno je da se OPG nema pravo natjecati da krumpirom opskrbljuje bolnicu u svojem sujedstvu.

Javne institucije opskrbljuju se povrćem i voćem iz uvoza

Krunoslav Dugalić

Prema većini bi parametara taj sektor trebao postati dio rješenja problema hrvatske poljoprivrede, istaknuo je predsjednik klastera Slavonska jabuka Stjepan Zorić. A što kod nas jako ne valja? To je činjenica da treba riješiti problem s domaćim tržištem na kojem najprije treba ponuditi domaće poljoprivredne proizvode. Istaknuti su i primjeri koji stvarno zabrinjavaju. A to je da Hrvatska vojska kupuje za svoje potrebe voće iz Nizozemske, grah iz Kine i slično. Isto to rade i bolnice i hotelska poduzeća na Jadranu. Nevjerojatno je da se OPG nema pravo natjecati da krumpirom opskrbljuje bolnicu u svojem sujedstvu, istaknuto je na savjetovanju.

Prezentacija Ursus traktora

Organizatori su osigurali i uobičajeni mali sajam opreme i sredstava koji se upotrebljavaju u voćarstvu. Pa smo tako prisustvovali i prezentaciji novog voćarskog Ursus traktora. Svoja sredstva za zaštitu voćnjaka predstavili su BASF, Bayer, dok je Agro-nika predstavila svoje palete proizvoda. Tvrtka Inspekto iz Osijeka prikazala je svoje mogućnosti u analizi tla.

Sadnice, organska gnojiva i oprema za voćarstvo

Ursus traktor

Voćni rasadnik Holland Alma kft iz Mađarske prezentirala je svoj izbor sadnica. Pestrid iz Osijeka je izložio opremu za voćarstvo među kojom i onu marke Vector fog. Upoznali smo se i s Plantella organskim gnojivima, a pažnju nam je privukao i štand Danijela iz Pleternice. Ta tvrtka je na vanjskom prostoru izložila već spominjani Ursus traktor, a na unutarnjem prostoru i kataloge druge opreme za brane i uzgoj voća.

Prvog dana savjetovanja Ruža Skenderović govorila je o stanju u voćarstvu Slavonije I Baranje, Stefano Conti govorio je o iskorištenosti europskih fondova unutar zemalja članica EU, a Kristijan Mavrek pričao je o mogućnostima redefiniranja Programa ruralnog razvoja. Ističemo i temu o sortama i selecijama voćaka u Vojvodini, zanimljivo je bilo i izlaganje o važnosti opisa autohtonog sortimenta voćnih vrsta za očuvanje biljnih genetskih izvora.


Fotoprilog


Tagovi

ULO hladnjača Lipik Frutaria Voće Jabuke Kruške Voćar Mario Njavro Beli Manastir Patria


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]