Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očekuju rekordan urod
  • 10.07.2016. 13:30

Za berbu mandarina trebat će 5.000 radnika!

Očekuje se rekordan urod mandarina u Neretvanskoj dolini, no pitanje je gdje će se plasirati zbog odnosa Rusija-Turska. Na ruku im ne ide ni glavni grad koji ne dopušta neretvanske mandarine na zagrebačkim ulicama...

Foto: Nedjeljko Musulin
  • 8.464
  • 1.073
  • 0

Ne bude li vremenskih nepogoda tijekom ljeta i rane jeseni poljoprivrednici u Neretvanskoj dolini će ove godine, očekuju, na svojim plantažama prvi put ubrati rekordnih 85.000 tona mandarina, a najoptimističniji voćari računaju da bi te količine mogle biti i veće još za oko deset tona iznimno kvalitetnog žutog ploda.

Ističu kako će u ovogodišnjoj berbi tog zlatnog ploda, u razdoblju branja ranih i kasnih sorti mandarina od kraja rujna do prosinca, svakodnevno sudjelovati oko 5.000 radnika, berača, pa će i to biti prigoda povećanja zapošljavanja, barem u sezoni. Očekuju se skupine berača ne samo iz Dalmacije, Like, Slavonije, BiH, nego i turista iz različitih dijelova svijeta, ponajviše iz Europe poput Njemačke, Češke, Slovačke, Poljske, Francuske, Mađarske.

Zašto Zagreb ne dopušta prodaju mandarina?

Doima se kako su voćari u Neretvanskoj dolini već sada zabrinuti uslijed i ovogodišnje nesigurne prodaje jer im još nisu poznata tržišta na kojima bi mogli plasirati svoje mandarine, ali i zato što im je kvota za humanitarne donacije, prema mjeri Europske komisije o otkupu viškova, ove godine smanjena s 3.000 na 1.000 tona. Neretvanski proizvođači mandarina negoduju i zato što se njihovi proizvodi u većim količinama ne mogu nuditi i prodavati, primjerice u glavnom gradu Hrvatske kao što to čine zagrebački jagodari, uslijed čega se osjećaju zakinutima.

Što se, pak, tiče ovogodišnje berbe mandarina kojih je najviše na području Grada Opuzena, gotovo svi berači i otkupljivači pozivaju berače da se u što većem broju pravodobno uključe u akciju kako bi na plantažama sa stabala skidali žute plodove kako dozrijevaju.

"Pozivamo sve zainteresirane, motivirane i sposobne berače da se jave za rad tijekom sezone kako bi pridonijeli kompletnoj berbi mandarina. Tako će ujedno imati i čast što će biti prvi berači prvog rekordnog uroda žutih plodova otkada se mandarine uzgajaju u dolini Neretve odnosno hrvatskoj "Kaliforniji" na području Dubrovačko-neretvanske županije. Generalno govoreći neretvanske mandarine odavno su postale sinonim za to područje, brend koji nijednog potrošača ne ostavlja ravnodušnim. Njezina osvježavajuća slast potiče organizam na otpornost pred zimskim prehladama. Unatoč tome, proizvođači mandarina iz Neretvanske doline nisu u mogućnosti dobiti na korištenje pozicije u Zagrebu ni tek za sezonsko izravno predstavljanje i prodaju svojih proizvoda", ovih je dana za Agroklub izjavio vlasnik i direktor tvrtke Mandarinko Strahimir Filipović sa sjedištem u Opuzenu, govoreći o prodaji ovogodišnjih mandarina i u glavnom gradu Hrvatske, koji ujedno i upozorava:

Odnosi Rusije i Turske ugrožavaju tržište

"Primjerice, gradonačelnik glavnog grada svih Hrvata i hrvatskih građana rezervirao je to pravo isključivo za udruge i OPG-ove samo sa zagrebačkog područja. Kako mandarine ne uspijevaju u Zagrebu, a mi osjećamo da bismo trebali imati ista prava i mogućnosti u našoj metropoli. I ovom prilikom molimo upravu Grada Zagreba da nam dopusti sezonsku prodaju mandarina na lokacijama koje su postavljene i predviđene za zagrebačke jagodare te ostale zagrebačke voćare. Ovakvu promotivno-prodajnu aktivnost želimo imati i u gradovima naših zapadnih susjeda, makar je teško i gotovo nemoguće pobijediti u gostima, ako to nismo u stanju kod svoje kuće."

No, kako će se i dodatno komplicirano stanje u odnosima Rusija-Turska odraziti na plasman i prodaju neretvanskim mandarina na tržištu toga područja gdje su tamošnji kupci i potrošači od prvog dana prepoznali vrijednosti tog hrvatskom zlatno-žutog voća Strahimir Filipović, za kojega kažu kako je vrstan poznavatelj tržišta, komentira:

"Odnosi Rusije i Turske će bitno odrediti uspjeh naše ovogodišnje sezone berbe mandarina u Neretvanskoj dolini. Ukoliko se postigne dogovor s Rusijom i ako ona ukine sankcije za Tursku, tek tada će nam se otvoriti neke mogućnosti unutar EU tržišta. Ako se to ne dogodi, ova će godina biti vrlo porazna ne samo za neretvanske proizvođače mandarina, otkupljivače, prodavače, kupce odnosno potrošače tog voća. Mandarine iz Turske bi zbog izostanka tržišta u Rusiji preplavile Europu, a mi bismo morali plaćati berbu odnosno tolike berače te bacati ubrane plodove ili ih zaoravati. Inače, poznato je kako poljoprivrednici cijele Europe ozbiljno pate zbog političkih razmirica Europske unije i Rusije. Također nije ugodno saznanje kako naš uspjeh ovisi isključivo o vanjskim čimbenicima, umjesto o našem mukotrpnom radu i trudu u proizvodnji mandarina ili umješnosti u prodaji."

Zanimljivo je i pitanje kako se neretvanski proizvođači i otkupljivači mandarina, uz potporu lokalne zajednice i mjerodavnih državnih institucija, pripremaju za ovogodišnji plasman žutog voća na češko, slovačko i englesko tržište te koliko se povećanje njegove prodaje može očekivati na tamošnjim tržištima te po kojoj cijeni?

"Trudimo se što više zainteresirati kupce ne samo u Češkoj i Slovačkoj, gdje očekujemo povećanje prodaje mandarina, nego i na britanskom otoku, dakako i na sjeveru Europe. Ali smo se u proteklih sedam godina uvjerili kako je s njima, ipak, teško surađivati. Inače, otkupljivači iz doline Neretve su na područje do sada plasirali mandarine preko poznatih trgovačkih lanaca Asda i Tesca. Čini se kako su svi u iščekivanju razvoja situacije, odnosno odnosa između Rusije i Turske. Tu je još i mnogo nepoznanica, a od naše države više ništa ne očekujemo. Dosta dugo smo davali prijedloge i sugestije za rješavanje problema vezanih za organiziranu prodaju neretvanskih mandarina na domaćem i inozemnom tržištu, ali je sve bilo uzalud. Uvjerili smo se kako politika postoji samo radi sebe", poručuje Strahimir Filipović.

Projekt mandarina započeo prije 80-ak godina

Kako neretvanski proizvođači na svojim plantažama ove godine očekuju prvu rekordnu berbu mandarina između 85 i 95 tisuća kvalitetna žutog voća, prigoda je podsjetiti kako se razvijao projekt proizvodnje te poljoprivredne kulture u dolini Neretve. Mjerodavni ističu kako je riječ o projektu od vitalnog značaja ne samo za proizvođače mandarina tog podneblja na jugu Hrvatske odnosno na području Dubrovačko-neretvanske županije, inače iz skupine projekata od kojih je jedan završen, a odnosi se na zaštitu neretvanske mandarine s oznakom izvornosti.

Vremešniji i upućeni neretvanski voćari podsjećaju kako je prve sadnice mandarina u dolini Neretve zasadila Poljoprivredna stanica u Metkoviću još prije 80-ak godina, a ozbiljniji nasad od oko 400 stabala te mediteranske voćke 1951. na predjelu "Pošta" na površini 2.300 metara četvornih. U memoriji nose i događaj kako je plantažni uzgoj mandarina u tom prostoru započeo 1961/62. godine na lokalitetu "Luka" nakon provedenih melioracija.

Naglašavaju kako su neretvanski poljoprivrednici tijekom svake godine ulagali u sušenje močvarnih predjela da bi osigurali provedbu novih projekata vezanih za nove nasade mandarina koji bi, prema procjenama stručnjaka, već sada u punoj rodnosti mogli dati ukupno više od 130.000 tona uroda popularnog zlatno-žutog uroda.

Zemljište "oteto" močvari

Zabilježeno je kako su, glede unapređenja uzgoja agruma u Neretvanskoj dolini, to područje posjetili i mnogi svjetski stručnjaci, gdje su prvi ozbiljni nasadi mandarina zasađeni kao dio programa FAO. Međutim, u razdoblju od 1970. do 1980. godine započela je masovna sadnja mandarina na površinama u vlasništvu PK Neretva te na zemljišnim površinama privatnih posjednika koje su prije te poljoprivredne kulture bile pod vinogradima, smokvama, oranicama ili močvarnim livadama. Unatoč velikoj suši 1971. u Neretvanskoj dolini je procijenjen urod mandarina na 900 tona pa je to 'žuto zlato' već tada osvojilo tržište Zagreba, Rijeke, Ljubljane, Sarajeva...

Stručnjaci također podsjećaju kako zemljište predviđeno za uzgoj mandarina u dolini Neretve, oteto močvari, iznosi 12.000 hektara, od čega se samo na oko 2.150 hektara površine obrađenog zemljišta uzgajaju agrumi. Procjenjuju kako u Neretvanskoj dolini još itekako ima potencijala za nasade i proizvodnju mandarina, odakle više od 1000 kooperanata isporučuju proizvode tržištu.

Foto: Nedjeljko Musulin


Fotoprilog


Tagovi

Neretvanske mandarine Berba Cijena Tržište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić