Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega malina
  • 03.03.2021. 09:00

Vrijeme je da se krene s tretmanima bakra protiv kestenjaste pjegavosti izdanka maline

Budući da se u narednom periodu sigurno mogu očekivati razdoblja s padalinama, sada je pravo vrijeme da se protiv pjegavosti obave tretmani bakrenim preparatima. Ali, u manjim dozama!

Foto: Bojan Kecman
  • 317
  • 261
  • 0

Neuobičajeno dugo razdoblje praćeno visokim temperaturama krajem veljače, uzrokovao je raniji početak vegetacije i kod malina. Iako je toplo, vremenski uvjeti idealni su za obavljanje agrotehničkih mjera u nasadima ovog voća i njihovu pripremu za novi ciklus.

Što se tiče prihrane, stajsko gnojivo ako nije upotrijebljeno u jesen, rasipa se oko stabljika. Bilo bi dobro da se frezom unese u zemljište kako bi se brže razgradilo i bilo dostupno korijenu voćke. Ako želite visoke prinose, stajnjak bi trebalo koristiti svake godine i to oko 30 tona po hektaru jer će rod iznijeti skoro sva hranjiva koja su se iz njega razgradila tijekom sezone.

U konvencionalnim malinjacima dodaje se i mineralno NPK hranjivo. Umjesto stajskog gnojiva može se koristiti i peletirani stajnjak, u količini od tone do tone i po na jedan hektar, ali je nešto viša cijena u odnosu na onaj redovni, razlog za slabije korištenje.

Ukloniti izdanke iz prethodne vegetacije

U borbi protiv bolesti ključno je da se završi rezidba i uklanjanje stabljika koje su rodile u prethodnoj vegetaciji i da se, po dužnom metru, ostave, odnosno za žicu povežu novi izdanci koji će u nastupajućoj sezoni dati rod. Proizvođači ostavljaju, uglavnom, šest do osam stabljika kada je riječ o sortama Vilamet i Miker.

Vrijeme je za tretmane bakrenim preparatima

Neki ostavljaju i deset što može otežati borbu protiv bolesti jer će biti jači sklop i više vlage ali, ako se dobro prihrane i tretiraju tijekom godine, rizik od izbijanja zaraza značajno se smanjuje.  

Obratiti pažnju na bolesti

Najčešće se u našim nasadima javlja kestenjasta pjegavost izdanka maline, (lat. Dydimella applanata). Manifestira se pjegama tamne boje koje ostaju na zaraženim izdancima iz prethodne vegetacije. Takvi izdanci imaju i srebrnaste fleke po sebi tijekom zime i moraju se ukloniti. Obično u lipnju, na listovima se javljaju smeđe pjege sa žućkastim obodom, koje dovode do nekroze u obliku slova "V".  

Infekcija prelazi na bočne mladice, u čijim se pazusima oko pupoljaka javljaju tamne mrlje, koje se spajaju, zaraze više mladica, a zatim i cijeli izdanak. Formirani plodovi zaostaju u razvoju, a u narednoj godini, ako se ostave oboljeli izdanci, iz većine pupova uopće nema rasta mladica. Voćari se često iznenade jer se smanjuje prinos, što nisu očekivali pred berbu.

Bakreni preparati u manjim dozama

Budući da se u narednom periodu sigurno mogu očekivati razdoblja s padalinama, sada je pravo vrijeme da se protiv pjegavosti obave tretmani bakrenim preparatima, ali u nešto manjim dozama jer je već počelo izbijanje listića iz pupoljaka. Dovoljno je kilogram do dva, ovisno od formulacije sredstva, na 350 do 400 litara vode, uz dodatak nekog preparata protiv prezimljujućih formi štetnika. Najbolje je Bijelo ulje, u količini dvije litre na 100l vode.

Izdanci moraju biti dobro osvjetljeni

Tretiranja bakrenim preparatima mogu se ponavljati svakih desetak dana, sve do cvjetanja, ali i tijekom rasta plodova onim sredstvima koja preporuče stručnjaci za zaštitu bilja.

Kidajte mlade izdanke

Trebalo bi uvijek imati na umu da se omogući stalno prozračivanje i osvjetljenost izdanaka kako bi se smanjila prisutnost vlage jer je ona ključna za nastajanje bolesti. Spore će rasipanjem, prilikom rezanja i iznošenja starih izdanaka, sigurno preživjeti u zemljištu.

Čim krene vegetacija i rast novih iz spavajućih pupova pri dnu izdanka, sve do kraja svibnja, do visine 15 centimetara iznad zemlje, trebalo bi kidati takve izdanke. U nasadima u kojima se ne obavi ova mjera prevelika lisna masa stvorit će povoljnije uvjete za izbijanje bolesti.


Tagovi

Kestenjasta pjegavost izdanaka malina Bakrena sredstva Bijelo ulje Spore


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.