Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Farkaš
  • 24.08.2019. 15:00
  • Krapinsko-zagorska, Donja Stubica

Umjesto žita za stoku, OPG Farkaš uzgaja goji, aroniju i drugo bobičasto voće

Voće na svom OPG-u obitelj Farkaš nastoji uzgajati poštujući činjenicu da se nalaze u Parku prirode. Žive i rade u skladu s prirodom, biljkama, divljim životinjama, raznim kukcima i pčelama. Prodaju razno bobičasto voće i pripadajuće zdrave proizvode sa svog imanja u Parku prirode Medvednica.

Foto: Arhiva obitelji Farkaš
  • 1.498
  • 331
  • 0

Na obroncima Medvednice u Donjoj Stubici nalazi se OPG Farkaš. Uzgajaju prvenstveno goji bobice i aroniju, ali nađe se i malina, kupina i ribizla. Bobice se prodaju svježe ili smrznute. Po želji, možete naručiti izradu pekmeza od razne kombinacije voća, sa šećerom, u potpunosti bez šećera i sladila ili sa sladilom.

Voće na svom OPG-u obitelj Farkaš nastoji uzgajati poštujući činjenicu da se nalaze u Parku prirode. Žive i rade u skladu s prirodom, biljkama, divljim životinjama, raznim kukcima i pčelama. Prodaju razno bobičasto voće i pripadajuće zdrave proizvode sa svog imanja u Parku prirode Medvednica. OPG su registrirali 2017. godine iako se poljoprivredom bave daleko duže, ali isključivo za vlastite potrebe. Prije su imali životinje i oranice, a kako svi rade svoje poslove, bili su previše opterećeni.

Otvaranje OPG-a logičan korak nakon višegodišnjeg bavljenja poljoprivredom

OPG ima 4 člana – nositeljica Darinka Farkaš koja se cijeli život bavi uzgojem voća i povrća na svojoj zemlji i kojoj je otvaranje OPG-a bio samo formalni nastavak onoga što ionako radi cijeli život. Darinka pridonosi svojim znanjem i iskustvom, planiranjem i naravno operativnim radom. Dvojica sinova, Nikola i Siniša, većinom obavljaju teže radove, kao što je npr. gnojidba, upravljaju strojevima i vode računa o njima. Snaha Daša Farkaš zadužena je za radove za vrijeme sadnje i berbe, administrativne poslove, kontaktiranje s kupcima i upravljanje društvenim mrežama. Nemaju drugih zaposlenih na svom gospodarstvu.

Goji bobice - vrlo zdrave i vrlo tražene

Poljoprivreda za vlastite potrebe

"Nakon što smo odlučili da više nećemo hraniti životinje jer svi radimo i druge poslove, ostale su nam slobodne površine na kojima smo ranije uzgajali žito za stoku. Na tim smo površinama zasadili goji bobice i aroniju. Tako je počelo. Kasnije smo dodali nešto malina i ostalog voća. Od ove smo godine jedno polje zasijali kamilicom. Sve je to na površini oko 1 ha", otkriva nam Daša

Život i rad u skladu s održivim razvojem

U prvoj godini uzgoja goji bobica je kiša, odnosno voda koja je stajala u voćnjaku, uništila više od pola nasada. Nakon toga su u voćnjak postavili drenažne cijevi za odvod vode u vrijeme učestalih kiša. Navodnjavaju povrće i goji bobice, sustavom kap po kap. Spremnici pune vodom iz vlastitog bunara i skupljaju kišnicu.

"Bolesti su, naravno, također problem jer se vodimo time da živimo u Parku prirode i želimo živjeti i raditi u skladu s održivim razvojem. Biljke ne prskamo teškim kemikalijama i zaštitnim sredstvima štetnima za okoliš, ljude, životinje i vodu. Uzgajamo prvenstveno za sebe, rodbinu i prijatelje i želimo zdrave proizvode. Veliki je problem i neznanje. Nitko od nas nije agronom, ja sam završila tečaj za voćara, ali to je daleko premalo znanja. Potrebna je konstantna edukacija, za što nemamo ni previše vremena, a ni sredstava. Proizvode prodajemo odmah svježe", pojašnjava mi sugovornica dodavši kako koriste poticaje Agencije za plaćanja u poljoprivredi što im puno znači, pogotovo pravo na kupnju plavog dizela.

Prodaja na kućnom pragu

Kao marketing za svoje proizvode koriste društvene mreže, a sve prodaju lokalno na kućnom pragu. Ljudi ako su zadovoljni među sobom, šire glas o proizvodima i uslugama.

Umjesto žita - grmovi bobičastog voća

"Mladi, poput nas, koji smo odrasli na selu i imamo neposrednog iskustva s biljkama i životinjama, lakše se odlučuju na bavljenje poljoprivredom od onih kojima je to posve novo – što je zapravo potpuno razumljivo. Mi smo se vodili mišlju: Bolje je probati i ne uspjeti, nego nikad ne probati pa se cijeli život pitati jesmo li mogli uspjeti. Ako se netko vidi u tome, voli prirodu, promatrati prirodne procese, voli osjetiti zadovoljstvo nakon cijelog dana provedenog u radu, treba riskirati", poručuje Daša

U voćnjaku OPG-a Farkaš postavljena je i agrometeorološka stanica za praćenje bolesti na poljoprivrednim kulturama. Opremljena je senzorima za praćenje količine padalina, temperature, relativne vlažnosti zraka i senzorom vlažnosti lista. Ako zatrebate neki podatak sa stanice, slobodno ih kontaktirajte rado će vam ga podijeliti!


Fotoprilog


Tagovi

OPG Farkaš Uzgoj goji bobica Uzgoj aronije Bobičasto voće


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.