Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Učenička zadruga
  • 04.05.2019. 07:30
  • Primorsko-goranska, Brod na Kupi

Učenička zadruga Bobovac: Sade, orezuju i prerađuju kraljicu voća - jabuku

Neki od proizvoda Učeničke zadruge Bobovac koja ima tri sekcije: pčelice, crviće i mraviće su jabučni ocat, aromatizirani jabučni ocat, sirup od maslačka, sirup od smrekovih iglica, razne vrste pekmeza i džemova...

Foto: arhiva Učeničke zadruge Bobovac
  • 739
  • 328
  • 0

Još 2001. godine pri OŠ Frana Krste Frankopana u Brodu na Kupi (Gorski kotar) osnovana je Učenička zadruga Bobovac. Ove će se godine škola moći pohvaliti punoljetnošću Učeničke zadruge koja, dakle, djeluje punih 18 godina, a ime je dobila po jednoj od sorti jabuka koje rastu u voćnjaku – bobovcu. Zadruga od svojih početaka njeguje određene ciljeve: proizvodnja biološki zdravih prehrambenih proizvoda, očuvanje kulturne baštine kraja u kojem se nalazi, razvijanje radnih navika i stjecanje novih znanja kod učenika te mnogo drugih.

Pčelice, crvići i mravići pravi su čuvari baštine

U Učeničkoj zadruzi Bobovac djeluju tri sekcije - pčelice su voćari koji vode brigu o voćnjaku, orezivanju voćaka, gnojenju voćaka,  berbi voća, procesima prerade prehrambenih proizvoda i slično. Druga sekcija, crvići, posvećeni su izradi raznovrsnih suvenira, ambalaže i prepoznatljivih ukrasnih proizvoda kojima se škola ponosi. Treća sekcija, mravići, su zapravo etno-grupa koja njeguje kulturnu baštinu i svoj rad temelji na starim pričama i predmetima Kupske doline. Neki od proizvoda Učeničke zadruge Bobovac su jabučni ocat, aromatizirani jabučni ocat, sirup od maslačka, sirup od smrekovih iglica, razne vrste pekmeza i džemova, sirupovi za razrjeđivanje od ljekovitog bilja, proizvodi od keramike, prigodne čestitke i mnogi drugi.

U školi se provodi i projekt Jabuka - kraljica voća

Rad OŠ Frana Krste Frankopana datira iz daleke 1858. godine. Prošle godine, 2018. škola je obilježila dugih 160 godina djelovanja, a trenutno neslavno nosi titulu najmanje škole u Gorskom kotaru. Smještena je uz samu granicu sa susjednom Republikom Slovenijom nedaleko od ušća Kupice u Kupu, na nadmorskoj visini 220 mnm što joj osigurava povoljnu klimu za rast raznovrsnog bilja. Školska zgrada okružena je lijepim okolišem, prostranim dvorištem, voćnjakom i vrtom. Djelatnici škole se već godinama trude kroz svoj rad javnosti prikazati pozitivne aktivnosti, ciljeve i projekte kojima se učenici i učitelji škole bave i ponose.

Voćnjak je rastao zahvaljujući predanosti djece i nastavnika

"Mnogo godina unatrag, tadašnji učitelji i djelatnici škole posvetili su se sadnji, njezi i uređenju školskog voćnjaka i dvorišta.  Taj vrt i voćnjak nisu nastali 'preko noći', već uz veliku volju i ljubav ljudi koji su htjeli ostaviti nešto trajno budućim generacijama. Iz tog razloga u okolišu škole postoji više od 60 stabala jabuka, oko 20 stabala oraha i mnoge druge ukrasne i ljekovite biljke“, podijelila je s nama Sara Kordiš, donedavno voditeljica zadruge Bobovac.

"Prema primopredaji onih koji se sjećaju, plodovi iz voćnjaka prvenstveno su se koristili u svrhu prehrane školske djece te je to bio jedan od prvih motiva za sadnju voćaka. Kasnije se uspostavilo da je voća mnogo više nego što sva školska djeca mogu iskoristiti u prehrani i tada se pojavila ideja o preradi i prodaji voća i plodova“, dodaje.

Tijekom posljednjih godina pokazala se potreba za pomoći u branju zrelog voća u jesen. Iako učenici, učitelji i djelatnici škole pomažu u berbi, voćnjak je velik i jabuka ima mnogo te dio plodova nije moguće vremenski i fizički ubrati. Zbog toga je osmišljen projekt u kojem učenici i učitelji ostalih škola dolaze u posjet školi i uz minimalnu naknadu ubiru jabuke koje nose kući. Projekt nazvan 'Jabuka kraljica voća' provodi se već punih osam godina. Uz raniju najavu i dogovor, dolaze vrtićke i školske grupe na terensku nastavu. Cjelokupan boravak im je osmišljen kao aktivnosti, zabava i druženje.

"Učenici koji posjete školu, posjete i izložbeni prostor zadruge, mogu kupiti proizvode zadruge, degustiraju proizvode, beru jabuke, obiđu Poučnu stazu medvjeda koja se nalazi u okolišu škole te uz razne vođene aktivnosti provode vrijeme u prirodi i na svježem zraku. Često grupe učenika posjete ušće rijeke Kupice u Kupu te granicu sa susjednom Republikom Slovenijom što ujedno spada u gradivo djece osnovnoškolske dobi“, podijelila je s nama Sara.

Poučna staza medvjeda pravi je 'magnet' za djecu svih uzrasta

2012. godine, u sklopu proslave Dana škole i obilježavanja Međunarodnog dana bioraznolikosti, Javna ustanova Priroda je kao dio EU projekta SOŽITJE koji se realizira u sklopu IPA Slovenija i Hrvatska, postavila poučnu stazu 'Put medvjeda' u okolišu naše škole.

Posjetitelji na stazi upoznaju život najvećeg sisavca goranskih šuma obilaskom šest instalacija didaktičke opreme izrađenih od drva, upotpunjenih tablama sa mnoštvom podataka o medvjedu, na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku.

Uz školu se nalazi i Poučna staza medvjeda

"Djeca mogu vidjeti i opipati drvenu skulpturu medvjeda u prirodnoj veličini, siluetu medvjeda s prikazom visine, prikaz tragova medvjeda, drveni zemljovid koji prikazuje sve medvjede svijeta, drveni lijevak za 'prikupljanje' zvukova prirode i prikaze ishrane medvjeda“, navodi Sara Kordiš.

Obilazak je popraćen nizom priča, savjeta i uputa kako se ponašati u šumi, prilagođen dobi djece. Oni su aktivno uključeni u obilazak - razgovorom, vidnim i slušnim podražajima. Cijelo vrijeme djeca se kreću kroz veliki i lijepi okoliš: školski park, livadu, obalu rijeke Kupice i voćnjak.


Fotoprilog


Tagovi

Učenička zadruga bobovac Škola Zadruga Kraljica voća Uzgoj jabuka Prerada jabuka


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)