Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Šantić Tomislav
  • 08.11.2017. 10:30

U najam uzimaju stare plantaže malina i kupina!

Šantići su izgradili podrum zahvaljujući novcu koji su prije devet godina dobili na natječaju Ministarstva poljoprivrede, a ukoliko prođu na onom za mjeru 6.1.1. izgradit će i manji pogon za proizvodnju džemova.

Foto: Sandra Špoljar, OPG Šantić i pixabay.com/mlle_ros
  • 1.252
  • 79
  • 0

U nasadu kupina koji se nalazi u Gorici Miholečkoj, križevačka obitelj Šantić, završila je jesensko orezivanje. Na površini nešto manjoj od jednoga hektra, imaju 1.600 grmova s kojih su ubrali 4,5 tone kupina. Urodom su prilično zadovoljni, jer imaju sustav navodnjavanja, pa je voće dobro rodilo unatoč visokim temperaturama i suši.

"Vrućine inače jako utječu na smanjenje uroda. S druge pak strane, sušna razdoblja bez jačih oborina, sprečavaju i bolesti kupina. Ali tako je to u poljoprivredi. Jedno te isto na jedan način pomaže, a na drugi odmaže. Ove smo godine dosta uložili i u navodnjavanje, jer bez toga se ne možete više ozbiljnije baviti bilo kojom vrstom poljoprivredne proizvodnje kao i u prihranu preko lista", priča nam Tomislav Šantić.

Osim pića namjeravaju početi i s proizvodnjom džemova

I ovo gospodarstvo željno iščekuje rezultate natječaja za mjeru 6.1.1. na koji su se prijavili, jer planiraju izgraditi manji pogon za preradu i pasterizaciju voća.

Kupinovo vino obitelji Šantić

"Sada proizvodimo kupinovo vino i sokove od toga voća, no željeli bi početi raditi i džemove. Izračunali smo da bi u takav pogon trebali minimalno uložiti 300 tisuća kuna, pa bi nam tih 50 tisuća eura nepovratnih sredstava, došlo kao naručeno. Prije devet godina imali smo sreće i na jednom natječaju Ministarstva poljoprivrede dobili novac koji smo uložili u gradnju podruma kapaciteta 7.000 litara. S druge strane, malo se pribojavamo proširenja proizvodnje, jer sam od mnogih proizvođača čula da su inspekcije nemilosrdne, da treba puno papirologije i ispunjavanja koje kakvih uvjeta, no nadam se da ćemo doista krenuti s džemovima", ističe Tomislavova supruga Marijana, koja je zadužena i za prodaju njihovih proizvoda na zagrebačkoj tržnici Kvatrić.

Obitelj Šantić se kupinama počela baviti prije 12 godina. Između ostaloga, za njih su se odlučili, jer ih u prigorskom kraju nema puno. Nakon izgradnje podruma, svježe su kupine počeli otkupljivati i od onih proizvođača koji imaju manje plantaže, ali ne i prostor za proizvodnju kupinovog vina i sokova. Sada se, pak, polako okreću i malinama.

Kakve sve vrsta vina i sokova od jagodastoga voća proizvodi prigorska obitelj Šantić, pogledajte i na web stranici ovog vrijednog gospodarstva: http://kupine-santic.hr/

“Evo, uzeli smo u najam jednu manju plantažu s 400 grmova malina, jer je njihov vlasnik htio odustati od bavljenja tih poslom. Bilo nam je žao da se nasadi zapuste i propadnu, pa smo preuzeli brigu o njima. Nerijetko čujemo da netko, zbog starosti ili nekog drugog razloga želi odustati od malina, pa ukoliko plantaže nisu previše udaljene od Križevaca, poručujemo im ovim putem da nam se jave, jer mi smo spremni nastaviti uzgoj i te vrsta jagodastoga voća", poručuju Marijana i Tomislav.

Zainteresirani za preuzimanje starih plantaža malina

Ove se godine cijena kilograma kupina kretala oko 40,00 kn. Osim na već spomenutom Kvatriću, prodavali su ih na kućnom pragu te trgovinama "KTC-a." Na te načine na tržište plasiraju i kupinova vina te sokove. U berbi im rado pomažu i djeca Jakov, David, Marko dok jednogodišnja Magdalena uživa u prirodi na svježem zraku. Upravo oni su im dobar vjetar u leđa da povećaju proizvodnju zdravih sokova od kupina i malina te započnu s proizvodnjom džemova od jagodastoga voća. Jer, prije svega, djeci žele pružiti zdrave napitke i hranu.

Tomislav i Marijana Šantić

"Primjećujemo kako se iz godine u godinu i sve više odraslih ljudi okreće prirodnim proizvodima, primjerice kupinovom vinu koje je iznimno zdravo, jer sadrži puno željeza i nerijetko ga i liječnici bolesnima od anemije, preporučuju za piće. Upravo ta zdravstvena vrijednost naših proizvoda glavni nam je motiv da se nastavimo ovime baviti, jer poticaje ne dobivamo nikakve, budući da nam je plantaža manja od jednoga hektra", ističu ovi križevački proizvođači kupina.

No hoće li ili neće ići u proširenje plantaže, isključivo, kažu nam Šantići, sve ovisi o rezultatima natječaja iz mjere 6.1.1. U slučaju da uspiju, sadašnju plantažu, na kojoj rastu uglavnom kupine za preradu sorte Torn Free, upotpunili bi i onim konzumnima.

Foto: Sandra Špoljar, OPG Šantić i pixabay.com/mlle_ros


Fotoprilog


Tagovi

Kupine Tomislav Šantić Marijana Šantić Kupinovo vino Sokovi Maline Torn Free Kvatrić Kućni prag Gorica Miholečka Križevci


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]