Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest jagoda
  • 28.05.2019. 13:30
  • Brodsko-posavska, Stari Slatinik

Tomislav Lovinčić: Sivu plijesan jagoda je gotovo nemoguće izbjeći

Obitelj Lovinčić iz Starog Slatinika, na hektar i pol površine imaju sorte jagode clery i jolie, a više od pola površina je pod plastenicima koje su izgradili uz pomoć lokalnog LAG-a.

Foto: Youtube/screenshot
  • 615
  • 57
  • 0

Prema potrošnji jagoda, građani Hrvatske su na dnu europske ljestvice. Po stanovniku, godišnje pojedemo tek malo više od kilograma ovog voća ugodnog mirisa i zanosnog okusa.

Obitelj Lovinčić iz Starog Slatinika, na hektar i pol površine, imaju sorte clery i jolie, a više od pola površina je pod plastenicima. Uslijed lošeg vremena koje pogoduje bolesti, diljem Hrvatske pojavio se problem sive plijesni jagoda koja nije zaobišla ni ovo mjesto u Brodsko-posavskoj županiji.       

"Problem sa sivom plijesni je uvijek aktualan na jagodama, upravo zato što je osjetljiva, a najveći problem nastupa kada  je ovako kišno vrijeme. Siva plijesan ne može se u potpunosti izbjeći, iako je jagoda zaštićena redovno kroz vegetaciju. U ovim plastenicima zaštita je bila tri puta, ali uvijek ju se može naći dok je ovako vlažno vrijeme", priča nam Tomislav Lovinčić

Siva plijesan, pored plodova napada i druge biljne organe, na primjer cvjetove jagoda ili u vrlo povoljnim uvjetima i lišće.

Povisiti nasade da ne dođe do zaraze

"Uglavnom, treba detaljnu zaštitu obaviti, ošpricati cijelu biljku, po mogućnosti sa što više sredstva i nadati se što boljem vremenu. Razmišljali smo da bi ova uzvišenja na kojima sadimo jagode morali malo povisiti. To je plan za sljedeću godinu, upravo zato što jagoda kada padne s folije i kada se spusti dolje na foliju, grančice dodiruju zemlju. Na tim dijelovima gdje dodiruju zemlju je najveći rizik zaraze, tako da nam je u planu povisiti uzvišenje i to je jedna od predostrožnosti", pojašnjava Tomislav. 

Ova obitelj iz Starog Slatinika uzgaja isključivo sorte clery i jolie.

"To su jedne od najpopularnijih sorti. Clery zbog svoje čvrstoće za vrijeme transporta, što je vrlo hvalevrijedna katakteristika, dok jolie ima slatkoću kao i clery. One u plastenicima dolaze ranije, kao što vidite ove godine. Tu i tamo posadimo još koju sortu, ovako za probu da vidimo kako će izgledati", otkriva Tomislav. 

Clery i jolie su sorte na kojima se plodovi razvijaju jednom godišnje. 

"Početkom svibnja ima najveći rod i tada ima najviše posla oko nje. Ne radimo mjesečarke koje rode kroz cijelu godinu, iako smo razmišljali o tome da proširimo proizvodnju i s njima da možemo kroz cijelu godinu ubirati plodove", ističe Tomislav. 

Plastenike izgradili uz pomoć lokalnog LAG-a

Diljem Hrvatske voćari muku muče s plasmanom plodova, ali kako kaže Tomislav, u njihovom slučaju ove godine tog problema neće biti.  

"Prodajemo na malo trenutačno za 12 kuna posudicu i to je naravno puno isplativije nego na veliko, samo što ima dosta te količine koju ne možemo prodati na malo pa moramo prodati jagode velikim otkupljivačima. Imamo dogovoren otkup s više njih i na svu sreću nemamo s tim problema", rekao je Tomislav. 

Velik dio sredstava za kupnju plastenika, obitelji Lovinčić osigurala je Lokalna Akcijska Grupa Posavina

"To je lokalni LAG koji pokriva naših sedam susjednih općina. Dobili su preko Programa ruralnog razvoja određena sredstva, koja su preusmjerili dalje na natječaje za poljoprivrednike. Tako smo se mi prijavili kao mali OPG na natječaj 1.1.5. LAG-a, što je pandan državnom 6.3.1. za male poljoprivrednike. Prošli smo na tom natječaju i izgradili smo ove plastenike u kojima se trenutačno nalazimo. To je vrlo vrijedna mjera koja je pomogla u ovoj priči u borbi protiv sive plijesni i boljem plasmanu i tržištu jagoda", zaključuje Tomislav. 


Tagovi

Tomislav Lovinčić Jagode Siva plijesan Plastenik


Partner