Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povijest maslinarstva
  • 28.03.2020. 13:30

Temelji maslinarstva: Maslina je rasla i u donjem paleolitiku

Zahvaljujući istraživanjima došlo se do podataka o otkrićima najstarijih predaka naše masline, a sve zahvaljujući tome što se maslinovo drvo koristilo kao ogrjev ili se u nekom požaru karbonizirao.

Foto: Jumpstory
  • 653
  • 51
  • 0

Povjesničar Maslinara, Željko Krnčević je posegnuo za najnovijim znanstvenim metodama koje otkrivaju kako je najstariji nalaz divlje masline potekao iz vremena otprije 790.000 godina.

“Maslina. Naša Maslina. Sveta Maslina. Koliko je o njoj kroz povijest, a i u novije vrijeme napisano. Ali, usud nas uvijek iznova iznenadi i pošalje nam novu kockicu kako bismo se još bolje s njom upoznali. Tako mi je jedan kolega koji znade za moju ljubav prema njoj , ukazao na članak koji nas novim metodama uvodi u naš maslinarski vremeplov”, započeo je priču Krnčevič.

Na ognjištu

Kroz milijune godina i naša je maslina ostavila svoga traga. Upravo i najnovija znanstvena istraživanja i metode tome uvelike pridonose. Zahvaljujući baš njima došlo se i do podataka o otkrićima najstarijih predaka, a sve zahvaljujući tome što se maslinovo drvo koristilo kao ogrjev ili se u nekom požaru karbonizirao. Tako se može vidjeti kako najstariji nalaz  potječe još iz donjeg paleolitika, iz vremena prije otprilike 790.000 godina. Pronađena je na ognjištu koje sadrži ostatke drva. Ovdje je riječ o divljoj vrsti, od koje i potječu kultivari danas nam poznati, piše Maslinar.

Tako se može vidjeti kako najstariji nalaz masline potječe još iz donjeg paleolitika, iz vremena prije otprilike 790.000 godina.

“Mene kao arheologa i maslinara upravo fasciniraju podaci do kojih sam došao. Pa tako kaže kako je najstarije nalazište Olea europejce u Klissuovoj špilji u Južnoj Grčkoj, a datirana je u vrijeme od 61.140 do 55.230 prije Krista”, tvrdi Krnčević.

Putovi masline

Kad govorimo o maslini, svakako se valja sjetiti i one stare da je i granica Mediterana tamo gdje ona prestaje. O tome nam svjedoče i istraživanja i analize pronađenog.

Tako je itekako poznato kako maslinovo drvo najbolje uspijeva duž obala Sredozemlja. Izvorno je u Španjolskoj, Francuskoj, Korzici, Italiji, Sardiniji i Siciliji, Grčkoj i Turskoj, Jordanu, Libanonu, Siriji, Izraelu, Egiptu i Libiji. Kao gusta populacija koja može itekako uspijevati nakon uklanjanja drugih vrsta drveća u Tunisu, Alžiru i Maroku, ali nije kolonizirajuća vrsta.

“U ovom radu nije obuhvaćena i naša obala, ali svakako smo, na osnovi dosadašnjih rezultata istraživanja uz bok susjednim zemljama. A pošto su u posljednje vrijeme počela arheološka istraživanja i na paleolitičkim lokalitetima, a vode ih moji kolege u koje vjerujem, nadam se i skorim novim vijestima o pomicanju donje granice masline na našem području”, pojašnjava Željko.

Širenje u svijetu

“Naravno, ljudi su bili uporni kako bi svoje kultivare prilagođavali i ponekad teškim uvjetima. Širila se maslina sljedeći i putove trgovanja i naseljavanja Feničana od Levanta do Sjeverne Afrike i Španjolske. A upravo je maslinovo ulje bila jedna od todobnih važnijih dragocjenosti”, objašnjava Krnčević.

Upravo današnja raznolikost, ako kažemo vjerojatno negdje oko 2000 kultivara svjedok je zapravo trajne borbe čovjeka i prirode.
Srednji vijek pa i novije doba donose nam podatke o širenju u nove svjetove i na nove kontinente. Tako su maslinu redovnici i istraživači iz Španjolske početkom 16. stoljeća donijeli i u Južnu Ameriku, Kolumbiju i Peru, a kasnije i na zapadnu obalu SAD. Također, donose masline i na Karibe i Meksiko. 

Srednji vijek pa i novije doba donose nam podatke o širenju masline u nove svjetove i na nove kontinente.

Smatra se da su sjemenke donijete u Kaliforniju godine 1769. Uzgajali su ih franjevački španjolski samostani a cilj je bio imati maslinu izdržljivu na 12 stupnjeva Farenhajta. U Australiji je maslina uvedena oko 1812. godine, a kasnije su sorte uvedene u Kini, Japanu, Argentini te u svim zemljama s mediteranskom klimom.

“Eto, hajdemo završit, iako nije lako vratiti se iz maslinarskog vremeplova. Kad bolje promislim, mogao bi se čovik samo ovim i bavit :). Ali hajdemo u novu maslinarsku godinu. Masline nas naše čekaju”, poručuje Željko. 


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Maslina Povijest Širenje po svijetu Ognjište Mediteran Časopis Maslinar Željko Krnčević


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]