Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem MAKS
  • 23.10.2018. 13:30

Suzbijanje paunovog oka nakon berbe maslina

U zadnjih nekoliko sezona bilježe se vlažne i iznadprosječno tople zime, a to je idealno za razvoj bolesti, osobito paunovog oka, čija infekcija dovodi do sušenja izboja i opadanja lista. Za zaštitu odaberite najbolji bakreni pripravak na tržištu.

Foto: Pixabay/maxmer
  • 3.168
  • 142
  • 0

Do sredine studenog većina maslina je pobrana i prerađena u ulje. S obzirom da su stabla maslina dala vrhunski urod, za očekivati je da su i oslabljena od donošenja ploda te im i nakon berbe treba osigurati njegu i zaštitu, osobito od bolesti. U zadnjih nekoliko sezona bilježe se vlažne i iznadprosječno tople zime, a to je idealno za razvoj bolesti, osobito paunovog oka.

Paunovo oko (Spilocaea oleaginea) je najznačajnija bolest maslina i javlja se na svim područjima u svijetu gdje se uzgajaju masline. Simptomi paunovog oka na listu javljaju se u obliku pjega čija boja varira od tamno zelene do tamno smeđe, odnosno crne. Ukoliko se bolest ne suzbija, infekcija dovodi do sušenja izboja i opadanja lista, naročito u donjem dijelu krošnje. Ove štete na kraju dovode do smanjenja uroda i slabljenja stabla. Uzročnik bolesti preživljava vruće ljeto na zaraženom lišću. Dolaskom jesenskih kiša stvaraju se spore koje se prenose kapljicama vode i infekcija se širi. Simptomi su jače vidljivi na donjim granama, obzirom da se spore ispiru kišom prema dnu krošnje. Zaraza se širi u vlažnim i kišovitim danima jeseni i zime, naročito u dolinama i poljima u kojima se zadržava magla i gdje je manja prozračnost i osunčanost. Posljedice infekcije vidljive su u proljeće kada dolazi do značajnog opadanja listova.

Ukoliko se bolest ne suzbija, infekcija dovodi do sušenja izboja i opadanja lista, naročito u donjem dijelu krošnje.

NEORAM WG - najbolji bakreni pripravak na tržištu

Kako bi se maslinari pravodobno pripremili za novu sezonu, potrebno je provesti tretiranje maslina nakon berbe u studenom obzirom da su u tom razdoblju uvjeti za razvoj paunovog oka vrlo povoljni. Tvrtka AgroChem MAKS preporuča obaviti tretiranje pripravkom NEORAM WG u dozi od 200 do 300 g na 100 litara vode. Tretiranje nakon berbe je važno kako bi se uz paunovo oko, masline zaštitile i od širenja bakterijskog oboljenja - raka masline.

NEORAM WG je najbolji bakreni pripravak na tržištu jer su mu svojstva poboljšana u odnosu na ostale bakrene pripravke, a doza značajno smanjena. Naime, kako bi se osigurala vrhunska kvaliteta i smanjena doza bakrenih pripravaka, pokrenut je nov način proizvodnje nazvan FLUID BED. Ova zaštićena tehnologija donosi vidljive prednosti u korištenju bakrenih pripravaka. NEORAM WG suvremeni je bakreni proizvod u obliku granula iz kojih se aktivna tvar (bakar) postupno oslobađa te osigurava dugotrajnije djelovanje od drugih bakrenih fungicida. Doza mu je značajno smanjena (čak do 40%) u odnosu na starije pripravke na osnovi bakrenog oksiklorida, a svojstva su mu značajno poboljšana. Zbog boljeg prijanjanja, NEORAM WG se teže ispire oborinama čak i u vrlo kišnim periodima, pa nije potrebno zaštitu ponavljati prije svake kiše. Ovo se svojstvo naročito dobro koristi u zaštiti vinograda.

Kako bi se osigurala vrhunska kvaliteta i smanjena doza bakrenih pripravaka, pokrenut je nov način proizvodnje nazvan FLUID BED.

NEORAM WG dozvoljen i u ekološkoj proizvodnji

NEORAM WG ima dozvolu za primjenu i u ekološkoj proizvodnji, a zbog poboljšanih svojstava naročito je važna njegova primjena u maslinarstvu gdje se koristi za suzbijanje paunovog oka na maslini u svim tretiranjima zbog kratke karence (15 dana).

Obzirom da ne izaziva fitotoksičnost, koristi se i u zaštiti povrtnih kultura, posebno krumpira i rajčice, a od 2015. godine pripravaku NEORAM WG dozvola se proširuje i na brojne druge kulture: na agrume, lijesku, badem, orah, jagodu, češnjak, luk, mladi luk, luk kozjak, poriluk, papriku, patlidžan, dinje, krastavce, male krastavce-kornišone, tikve, tikvice, kupus, artičoku, komorač, celer, lisnato povrće, grah, grašak, uljanu repicu, suncokret, soju, duhan, ukrasno bilje i šećernu repu.

NEORAM WG na tržištu se nalazi u tri pakiranja: 5kg, 1kg te 200gr. NEORAM WG u pakiranju od 200gr namijenjen je za "male" proizvođače koji na svojim okućnicama ili vrtovima imaju manji broj stabala maslina i može se kupiti bez predočenja iskaznice za kupovinu sredstava za zaštitu bilja.

Za više informacija o zaštiti masline, obratite se tvrtki AgroChem MAKS na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Robert Vučinić


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Maslina Zaštita Agrochem Maks Paunovo oko NEORAM WG Ekološka proizvodnja


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]