Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro-tok
  • 27.02.2020. 09:00

Sušenje lješnjaka: Koji kapacitet sušare odabrati?

Pokaže li izračun da trebamo kapacitet sušare od 5 tona, to se može realizirati na dva načina - s jednom od 5 tona ili dvije sušare od kojih jedna ima zapremninu od 3, a druga od 2 tone.

Foto: Agro-tok
  • 1.927
  • 145
  • 0

Kod planiranja nabave sušare za sušenje lješnjaka, korisnici često ne mogu odrediti polazne osnove za planiranje njezinih kapaciteta. Kako izabrati sušaru koja će odgovarati po kapacitetu, cijeni i gabaritima (koje nekada uvjetuje objekt za smještaj), savjetuju stručnjaci iz Agro-tok d.o.o.

Polazne osnove za izbor kapaciteta su ukupna godišnja količina plodova i poželjno trajanje kampanje sušenja.

Godišnja količina plodova

Izračun za godišnju količinu plodova dobije se umnoškom površine nasada i planiranog uroda u periodu pune rodnosti nasada (starost 10-20 godina) te mogućeg uslužnog sušenja za druge proizvođače.

Poželjna kampanja sušenja 

Poželjnja kampanja sušenja može se voditi željom za što boljim iskorištenjem sušare uz manju vrijednost investicije, ili suprotno tome, da se kampanja obavi u vrijeme lijepog vremena – rujan, uz minimalnu potrošnju energenta. "Iz prakse poznajem primjere gdje su kampanje trajale i do tri mjeseca, da su se sušili plodovi s vlagom do 25%, uz ogromne troškove energenata i uz pad kvalitete plodova", navodi mr.sc. Mijo Tokić stručni savjetnik za mehanizaciju iz Agro-tok d.o.o. 

Što je važno znati kod odabira strojeva i opreme za uzgoj lijeske?

Češći su primjeri kada (kod manjih proizvođača) kampanja traje 20-30 dana, gdje se ulazna vlaga lješnjaka kreće u granicama 10-15 %, a sušenje obavlja samo u toplom dijelu dana. Tada su maksimalne dnevne temperature zraka 20-30 stupnjeva Celzijusa, a popodnevna relativna vlaga zraka ispod 50%. Jedan ciklus sušenja – jedna šarža, obavi se u tijeku 24 sata, uz minimalan utošak goriva.

Primjer izračuna potrebnog kapaciteta sušare

Prethodni navodi upućuju nas na zaključak da se opredijelimo za kampanju s 20-30 šarži što daje rezultat iz primjera: 

  • 100 tona : 20 šarži = sušara kapaciteta 5 tona ili
  • 100 tona : 30 šarži = sušara kapaciteta 3,3 tone (3 tone).

Ovdje treba uzeti u obzir i zemljopisni položaj odnosno klimatske uvjete, u kojima se odvija sušenje. Kao ekstreme u Agro-toku navode Istočnu Slavoniju s 550 mm godišnjih oborina i Gorski kotar s 2-3 puta većom količinom oborina, nižom temperaturom i većom vlagom plodova i zraka. Proizlazi da je ekonomično u Slavoniji obaviti 30 i više ciklusa u godini, a na zapadu oko 20.

Moderno postojenje za sušenje
Moderno postrojenje za sušenje lješnjaka

Pokaže li izračun da trebamo kapacitet sušare od 5 tona, to se može realizirati na dva načina i to: jedna od 5 tona ili dvije sušare od kojih jedna ima zapremninu od 3, a druga od 2 tone.

"Dvije male sušare su skuplje nego jedna velika, ali nam daju mogućnost sušenja manjih šarži uz bolje korištenje opreme za čišćenje i pranje lješnjaka, i transportera za punjenje i pražnjenje sušare. Možemo istovremeno jednu puniti, dok druga vrši sušenje ili se prazni", ističe ovaj stručnjak za mehanizaciju.

Dvije manje sušare mogu se smjestiti u niži objekt (visina 4 m), dok velika traži oko 5 m visine. Uz visinu ovog objekta vezana je i visina elevatora za punjenje.

Energenti za sušenje

Kao energent za sušenje možemo koristiti loživo ulje ili plin. Loživo ulje češće se koristi u manjim pogonima, gdje plinska mreža nije provedena, dok se u velikim pogonima s postojećim priključkom na plinsku mrežu koristi plin. Valja napomenuti da su plinski gorionici nešto skuplji od uljnih, ali ne značajno.

Postrojenje za uklanjanje nečistoća prije sušenja 

Linija za  prijem i čišćenje

Plodovi lješnjaka doveženi s plantaže nisu potpuno čisti već sadrže grudice zemlje, prašinu, osušeno blato, dijelove grančica i ovojnica ploda, ponekad i sitni šljunak i kamenčiće. Da ne bismo sve ove neželjene primjese unosili u sušaru, pa dalje u pogon za preradu, treba ih ukloniti prije sušenja. Taj posao odrađuje linija za prijem i čišćenje, koju čine mehanički odvajač nečistoća, kada za pranje, ocjeđivač i transporteri za punjenje i pražnjenje. 


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Lješnjak Uzgoj lješnjaka Agro-tok Mijo Tokić Mehanizacija Oprema za sušenje Sušenje lješnjaka


Autorica

Marija Ribić

Više [+]

Ekonomistica specijalizirana za promotivne aktivnosti. Dio je prodajnog/postprodajnog tima Agrokluba


Partner

Agro-tok d.o.o.

Vukovarska 239E - Industrijska zona Nemetin, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 98 9109 900, e-mail: info@agrotok.hr web: http://www.agrotok.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]