Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije u voćarstvu
  • 03.03.2017. 13:30

Strojna rezidba - inovacija stara 50 godina

Izazovi u voćarstvu su sve veći. Kako postići proizvodnu cijenu voća adekvatno prodajnim cijenama kako bi se ostvario profit u voćarstvu je jedna od najvećih.

  • 3.193
  • 288
  • 0

Voćari danas vode tešku bitku s profitabilnošću. Proizvodna cijena voća iz suvremenih nasada je visoka ako prinosi nisu visoki. Visoka cijena investicije, ako se želi imati u potpunosti zaključen sustav (sadnice visoke kvalitete, sortiment visoke tržišne vrijednosti, sustavi za navodnjavanje, sustavi protiv tuče, suvremena mehanizacija) pa još tržišno kreditiranje, uvjetuje visoke fiksne troškove.

Što voćari mogu učiniti?

Povećati prinose

Ako su fiskni troškovi neovisni o količini uroda, onda je potpuno jasno da povećanjem prinosa pada proizvodna cijena. Što je niža proizvodna cijena to je razlika u odnosu na nisku prodajnu cijenu veća, pa je profit veći. Potpuno je jasno da s prinosima jabuka od 20 t/ha niti jedan ozbiljan proizvođač kojem je voćarstvo primarna djelatnost, ne može preživjeti. Povećanje prinosa na 50 t/ha i više je nego nužnost.

Smanjiti varijabilne troškove

Potpuno je jasno kako je povećanje mehaniziranosti i automatizacije u svim proizvodnim granama povećavalo kroz povijest profitabilnost gospodarstva. Jednako je i u voćarstvu. Prskamo li ručno ili strojno? Malčiramo li ručno ili strojno? Režemo li ručno ili strojno? Veći stupanj mehaniziranosti dovodi do većeg stupnja profitabilnosti. Jesmo li dohvatili maksimume mehaniziranosti u voćarstvu? Ne, nismo. Dok smo prskanje, gnojidbu, malčiranje apsolvirali da ima smisla da bude isključivo mehanizirano, u vremenima ispred nas na to čekaju ili su već u tijeku: rezidba, berba, monitorinzi.

Povećati proizvodne površine

Ako povećavamo stupanj mehaniziranosti, moramo biti svjesni da povećana mehaniziranost donosi povećanje investicijskih fiksnih troškova u proizvodnoj cijeni. S obzirom na produktivnost pojedinih strojeva, proizvodna cijena je to niža što se pojedini strojevi optimalnije koriste. Svu mehanizaciju na 1 ha voćnjaka nema smisla imati. Ali na veću površinu već da. Smatra se da površine voćnjaka ispod 5 ha (u slučaju jabuke) teško mogu imati ekonomsku opravdanost.

Nakon što smo ukratko na popularan način obradili što voćar može učiniti, posvetit ćemo se jednoj konkretnoj mjeri koju bi trebao svaki voćar koji ima preko 5 ha voćnjaka prihvatiti, a to je strojna rezidba.

Strojna rezidba i njezine prednosti

Strojna rezidba je stara inovacija koja je pred više od 50 godina testirana. Danas se širom prihvaća zbog svojih nedvojbenih vrijednosti. Zašto je strojna rezidba dobra i kako ona izgleda?

Strojna rezidba ne radi razlike

Kako je vidljivo na fotografiji, stroj za strojnu rezidbu ide redom i svako stablo reže na isti način. Bočna strižna kosa reže onako kako se podesi. Gornja horizontalna kosa reže na visinu na koju smo joj zadali. Donja horizontalna kosa isto tako reže grane koje padaju.

Strojna rezidba ne odrađuje sav posao rezidbe

Nakon izvršene strojne rezidbe ostaje još za cca 40% vremena ukupnog trajanje ručne rezidbe, rezidbe koju treba odraditi ručno. S obzirom da stroj reže grane koje ulaze u međuredniredni pojas, ručno se obrađuju obično grane koje idu u smjeru reda, a koje stroj nije obradio. Obično se kaže da se grane koje je "dotakao" stroj, ručno ne obrađuju. Osim toga je potrebno ručno prorijediti grane na način da ih se cijele vadi van.

Strojna rezidba ima puno mogućnosti

Različite kombinacije stroja su moguće:

a) Bočna rezidba u cijelosti: ovdje se obavlja ujednačena bočna rezidba kod koje se može podesiti nagib rezidbe (obično se u donjim etažama ostavlja veća širina krošnje, a u gornjim etažama manja.

b) Bočna rezidba s "prozorima": Dodatno je moguće osim opće bočne rezidbe ugraditi i kraće strične kose koje na 2 ili 3 (ili više) mjesta radi kraću rezidbu unutar krošnje i na taj način "otvara" krošnju i omogućuje bolju penetraciju svjetla.

c) Bočna dvofazna rezidba: Moguć je odabir umjesto jedne bočne kose koja rješava cijelu dijagonalu krošnje, dvije bočne kose: jedna visine cca 1,2 m koja je reže na veću udaljenost od provodnice (donje etaže) te druga dužine cca 1,5-2 m, koja reže na manju udaljenost od provodnice (obično za gornje etaže).

d) Horizontalne kose za otvaranje "prozora": Osim što kose mogu vertikalno otvarati prozore, mogu se instalirati i kose koje kod jako rodnih voćnjaka s dugim obješenim granama podrezuju padajuće grane kako bi se položaj tih grana popravio i grane slabog vegetativnog potencijala prikratile.

Strojna rezidba omogućuje pojedine faze rezidbe u optimalno vrijeme

a) Jako bujan voćnjak ćemo rezati čim kasnije u zimu ili rano proljeće kako bismo utjecali na vegetativni porast. Ako bismo velike površine htjeli odraditi ručno u optimalno vrijeme koje traje cca 2-3 tjedna trebali bismo angažirati velik broj rezača. Ako moramo imati veliki broj rezača kako bismo rezdibu odradili u kratko optimalno vrijeme, smanjuje nam se kvaliteta samih rezača i time riskiramo kvalitetu rezidbe. Dodatno, ručna rezdiba je skupa. Jedan stroj u prosjeku dnevno odrađuje 2-3 ha voćnjaka. To znači da u optimalno vrijeme od cca 15 dana jedan stroj može porezati cca 30-45 ha voćnjaka. Optimalno vrijeme izvedbe operacije je često puno bitnije od same kvalitete izvedbe. Nakon što stroj odradi posao, ručno nam ostaje bitno manje.

b) Ljetna rezidba je strašno važna za diferencijaciju naredne godine, a obično se preskače jer nam se često ne da ili nemamo vrememna ili nemamo novca. Stroj za strojnu rezdibu tu operaciju odradi brzo i efekt se vidi slijedeće godine.

c) Rezidba pred berbu za obojenost plodova. Nakon što smo odradili "zid" iz njega izlaze novi vegetativni izboji koji zasjenjuju plodove. Za većinu sorata je obojenost plodova glavni kriterij. "Orvaranjem" krošnje cca 3 tjedna prije berbe snažno utječemo na obojenost plodova i prodajnu cijenu plodova.

d) Rezidba vrhova: kod jako bujnih voćnjaka je potrebno rezidbu vrhova ostaviti za čim kasnije. Poznato je da je najbolja ne ona rezidba koja je odrađena kako treba, nego kada treba. U tom smislu je optimalno vrijeme rezidbe vrhova glavni kriterij kojeg je strojem moguće odraditi brzo i u vrijeme kada smo voćki ostavili dovoljno vremena da maksimalno diferencira u vrhu kako bismo imali čim više plodova u vrhu koji će utjecati na smirivanje porasta

Strojna rezidba omogućuje smirivanje rasta

Bez gnojidbe nema uroda. S dobrom gnojidbom imamo pvoećani nepoželjni vegetativni porast. Vegetativni porast se onda rješava na razne načine: podrezivanjem korjena, korištenjem retardanata rasta, povećanim urodom (čime riskiramo kvalitetu i diferencijaciju). Jedan dobar način je sputavanja rasta je strojnom rezidbom koja rast sputava na slijedeći način: vremenom primjene, vrstom reza (rez velike površine), brojem rezova (iza strojne rezidbe ostaje bitno više rezova kojim se voćka onda mora baviti)

Strojna rezidba omogućuje bolju kvalitetu aplikacije fitofarmaceutskih sredstava

Ostvarivanjem zida male širine prema provodnici, imamo uže stablo koje preciznije i kvalitetnije možemo pokriti fitofarmaceutskim sredstvima.

Strojna rezidba omogućuje lakšu berbu jer su plodovi na dohvat ruke

Strojna rezidba nije komplicirana.

Strojna rezidba omogućuje bolju kvalitetu plodova

Kvaliteta plodova ostaje veća na ovaj način zato jer su plodovi bliže provodnici, a grane su dužeg vijeka trajanja pa na veći promjer grane imamo relativno manji broj bolje prihranjenih plodova koji imaju veći kalibar, obojenost i udio suhe tvari.

Uz sve te pogodnosti strojna rezidba ima i neke negativne stavri poput cijene stroja, mogućnost da ima nešto više krvave uši, da su plodovi kod sitnoplodnih sorata ukoliko se reže kasno u proljeće nešto sitniji. Ali sve u svemu, u kontekstu profitabilnosti voćarstva koje kao uvjet ima površinu strojna rezidba je nezaobilazan koncept povećanja mehaniziranosti voćarskog poduzeća.


Tagovi

Strojna rezidba Inovacija Rezidba voćaka Strojna rezidba


Autor

Damir Lučić

Više [+]

Damir Lučić, voćar i diplomirani agronom iz Velike Gorice, bavi se analizama efikasnosti voćarstva te savjetovanjem voćara. Piše za brojne domaće stručne časopise, a čest je suradnik i emisija o poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/