• Javno savjetovanje
  • 12.07.2019. 16:30

Što donosi Program potpore za proizvođače jabuka u 2019. godini?

Niske otkupne cijene jabuka u trenutku berbe, nedostatak radne snage te nedostatni kapaciteti za skladištenje uzrokovale su da je veliki broj jabuka ostao neubran, navodi se u Programu potpore.

Foto: Pixabay7stux
  • 930
  • 55
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga Programa potpore za proizvođače jabuka za 2019. godinu

Kako objašnjavaju, cilj donošenja Programa potpore za proizvođače jabuka za 2019. godinu je provedba aktivnosti koje doprinose sprječavanju širenja bolesti i nastanka dugoročnih šteta uslijed izvanrednih vremenskih okolnosti te održavanje površina pod trajnim nasadima u dobrom proizvodnom stanju.

Između ostalog, u Programu se navodi da je ukupna proizvodnja jabuka u Republici Hrvatskoj u 2018. godini iznosila 93.467 tona. Postojeći rashladni kapaciteti za čuvanje voća u Republici Hrvatskoj, a posebice jabuke su nedostatni i iznose oko 53.000 tona.

Veliki broj jabuka ostao neubran 

"Voćari su se nakon dvije uzastopne godine obilježene mrazom, u 2018. godini našli pred velikim problemom s jedne strane s hiperprodukcijom jabuke, a s druge strane s nedovoljnim kapacitetom rashladno-skladišnih prostora. Niske otkupne cijene jabuka u trenutku berbe, nedostatak radne snage te nedostatni kapaciteti za skladištenje uzrokovale su da je veliki broj jabuka ostao neubran te da je veliki broj otpalih plodova na tlu ostao nezbrinut, što predstavlja potencijalni rizik u razvoju i širenju štetnih organizama. Sakupljanje i uklanjanje takvih plodova jabuka predstavlja značajan dodatni trošak za proizvođače.

Savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga Programa potpore za proizvođače jabuka za 2019. godinu pronađite ovdje

Održavanje voćnjaka u gotovo svim intenzivnim nasadima u Republici Hrvatskoj mora se provoditi sustavno što uzrokuje velika ulaganja. Usprkos tome, pojedine dodatne okolnosti mogu dovesti do neočekivanih, neplaniranih ili teško kontroliranih pojava.

Klimatski ekstremi i njihove posljedice

Među poteškoćama koje su proteklih godina najizraženije ističu se klimatski ekstremi i njihove posljedice na biljnu proizvodnju, pri čemu nepovoljni klimatski uvjeti prate i 2019. godinu. Nepovoljne vremenske prilike obilježile su čitav mjesec svibanj koji je prema DHMZ-u bio najhladniji svibanj u posljednjih 30 godina i treći najhladniji u posljednjih 70 godina. Sveukupno smo imali samo 60% prosječnog osunčavanja. Tijekom mjeseca svibnja pala je znatna količina oborina na području cijele Hrvatske, pa je tako meteorološka stanica na pokušalištu u Donjoj Zelini zabilježila 175,5 litara kiše po četvornom metru. P

rosječna dnevna temperatura zraka iznosila je 13,0°C, dok je prosječna temperatura tla iznosila 13,6°C. Kiša nije padala samo sedam dana u mjesecu. Meteorološke stanice u Moslavini zabilježile su više od 260 litara kiše po četvornom metru. Sve navedeno rezultiralo je povećanom uporabom sredstava za zaštitu bilja, a time i većim troškovima zaštite.", stoji između ostalog u Programu potpore. 

Za provedbu Programa potpore osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 20.000.000 kuna. Savjetovanje je otvoreno do: 27.7.2019.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Javno savjetovanje Program potpore Uzgoj jabuka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od danas osječki ured Agrokluba djeluje na novoj adresi - Sv. L.B. Mandića 157, Osijek. Veliko hvala... Pročitaj cijelu bilješku »