Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kamena gromada
  • 19.05.2020. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Gornji Nejašmići

Stari kameni mlin za masline ponovo je "zaživio" u Gornjim Nejašmićima

Nakon četrdesetak godina, stari kameni mlin za masline ponovo je zasjao u punom sjaju. Žitelji Gornjih Nejašmića, zaseoka u općini Šestanovac, vratili su staru prešu na mjesto koje i zaslužuje.

Foto: Duško Nejašmić
  • 1.218
  • 36
  • 1

Znalci tvrde kako je teško govoriti o razvoju maslinarstva u Dalmaciji jer je uzgoj maslina od pamtivijeka prisutan na ovom podneblju. On je tradicija, prepoznatljiv znak i kao takav se prenosi s generacije na generaciju. Svojevrsni zamašnjak, doživjelo je u zadnjih tridesetak godina kada su se diljem Dalmacije pa samim tim i njenom Zagorom, maslinovim grančicama ozelenile brojne površine. Kao i svuda pa tako i u Katunima, selu u općini Šestanovac, zasadili su se novi i obnovili stari maslinici, ti svojevrsni svjedoci da su zlatne kapljice vrhunskih djevičanskih ulja tekli znatno prije negoli sežu sjećanja i najstarijih stanovnika tog kraja u zavjetrini Biokovskog i Mosorskog masiva.

Da takva teorija drži vodu, osvjedočili smo se u katunskom zaseoku Gornji Nejašmići. Tamo je grupa entuzijasta s ciljem otimanja od zaborava, u prvobitno stanje dovela stari kameni mlin za preradu maslina zajedno s pripadajućom kamenicom.

Stara, nekoliko stotina kilograma teška kamena preša, nekoliko desetljeća bila je prepuštena zaboravu i kao takva dugo godina "konzervirana“ podno bršljanovih grančica. Ista sudbina zadesila je i kamenicu koju su mještani pronašli ispod hrpe zemlje i lišća.

Povratak starog kamenog mlina

Ideja o njihovoj revitalizaciji rodila se prije mjesec dana. Mobilizirana je sva seoska mehanizacija i u kratkom periodu, nakon čišćenja i pjeskarenja novi stari mlin ponovo je zauzeo važno mjesto u selu i zasjao u punom sjaju. Istina, neće više služiti onoj svrsi za koju je svojevremeno bila namjenjena, već kao integralno kulturno dobro i svjedok jednog vremena o nekom prošlom teškom i mukotrpnom životu koji je obilježio njihove pretke.  

Prema nekakvim procjenama kameni mlin star je nekoliko stoljeća jer po pričama tamošnjih žitelja o svrhi njegovog postojanja govorili su njihovi djedovi i pradjedovi pa samim time i o maslinovom ulju koje je i u tom periodu očito zauzimalo važno mjesto u svakom domaćinstvu.


Tagovi

Kameni mlin Preša Tradicija Uzgoj maslina


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?