Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paunovo oko
  • 06.03.2016. 10:30

Spriječite zarazu maslina paunovim okom!

Trenutačni vremenski uvjeti pogoduju pojavi i širenju uzročnika ekonomski najznačajnije bolesti masline - paunovog oka!

Foto: pixabay.com
  • 1.193
  • 91
  • 0

Ivan Šimičević, dipl. ing. agr. iz Savjetodavne službe upozorava maslinare Zadarske županije kako trenutačni vremenski uvjeti pogoduju pojavi i širenju uzročnika ekonomski najznačajnije bolesti masline - paunovog oka (Spilocea oleagina).

Stoga bi valjalo čim prije provesti zaštitne mjere protiv spomenutog nametnika, koji može imati odlučujući učinak na rodnost nasada ove godine. Posebno kada je riječ o domaćim sortama Oblica (Orkula) i Drobnica (Sitnica), koje su vrlo osjetljive na tu bolest, a čine preko polovice maslinarskog fonda županije.

Moguć bakreni šok

Najbolje je uporabiti jedan od navedenih pripravaka: Cuprablau-Z, Dicfor, Nativo 75 WG, Neoram WG, Nordox 75 WG, Stroby WG.

Važno je napomenuti kako uporaba bakrenih pripravaka može izazvati tzv. bakreni šok, kada nakon tretmana naglo padne sve zaraženo lišće, pa i ono na kojemu još nisu manifestirani vidljivi znakovi bolesti (latentna zaraza). Takovo lišće bi inače palo i bez tretmana, samo kroz nešto dulji rok.

U oba slučaja radi se o listovima gdje je već nastupila infekcija samo što na listovima na kojima simptomi nisu vidljivi još nije prošao proces inkubacije. Posljedice su iste, nakon tretiranja bakrenim pripravkom, inficirani list će otpasti.

S druge strane, nakon obavljene rezidbe maslina treba istaknuti pozitivnu ulogu bakra u smislu dezinfekcije i kvalitetnijeg zacjeljivanja nastalih rezova (rana) te bi u tom slučaju bakreni pripravci imali prednost.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS). Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja! Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Dubrovačko-neretvanska županija također u opasnosti

Obilaskom maslinika na širem dubrovačkom području, na manjem broju lokaliteta utvrđen je osrednji intenzitet zaraze paunovog oka (Spilocaea oleagina) dok je na većem, intenzitet zaraze bio nešto niži ili je u potpunosti izostao. Rezultat je to znatno manjih količina oborina u jesensko-zimskom periodu u odnosu na prethodne dvije godine, što se manifestiralo znatno manjim stupnjem infekcije. Istina, posljedica zadnje velike ciklone praćene jačim oborinama i visokim postotkom vlaženja lista bit će uočljive tek za dogledno vrijeme.

Međutim, trenutni nestabilni vremenski uvjeti s čestim pljuskovima i nešto većim temperaturama pogodni su za razvoj bolesti a k tome idu u prilog i vremenske prognoze za naredni period. Prema dostupnim prognoznim kartama, u skorašnje vrijeme, nema ozbiljnije stabilizacije vremena što bi, vezano uz ovu bolest, moglo zakomplicirati stanje u maslinicima.

Preporučujemo izvršiti zaštitu maslina protiv paunovog oka s jednim od slijedećih pripravaka: Cuprablau-Z, Nordox 75 WG, Neoram WG, Difcor, Nativo 75 WG, Stroby WG.

Foto: pixabay.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Vremenski uvjeti Bakreni šok Paunovo oko Ivan Šimičević PSS Zadarska županija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P