Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maslina
  • 19.08.2018. 10:30

Siniša Miličić - žrnovski pionir proizvodnje autohtonih sorti maslina

Rasadnik u Žrnovnici nadaleko je poznat po ponudi domaćih i inozemnih sorti maslina, a posebno su ponosni na proizvodnju Levantinke, u Dalmaciji zadnjih godina najtraženije sorte, koju je zbog zahtjevnog uzgoja vrlo teško naći na tržištu.

Foto: Lari Lulić
  • 5.594
  • 257
  • 0

Bavite li se uzgojem maslina u Dalmaciji, sigurno ste čuli za rasadnik Botanički vrh, pravi mali maslinarski raj, koji se nalazi neposredno uz rijeku Žrnovnicu, tek desetak minuta vožnje automobilom od Splita. Rasadnik vodi Siniša Miličić, jedan od prvih privatnih proizvođača sadnica maslina u regiji, koji je u tome poslu već duže od 20 godina, a bavi se isključivo vlastitom proizvodnjom i to uglavnom domaćih, autohtonih sorti. 

Rasadnik u Žrnovnici pokrenuo je krajem 70- ih godina prošlog stoljeća Miličićev punac Vibor Mihanović, starosjedilac koji je ostao vezan uz djedovinu te se bavio proizvodnjom voćnih sadnica. Bio je vrlo znatiželjan i inovativan poljoprivrednik, a pamtit će ga se kao vizionara koji je prvi u Hrvatskoj uzgojio do tada potpuno nepoznato i egzotično voće, koje će kasnije postati pravi hit – kivi. 

Od egzotičnog voća do autohtonih sorti 

"Vibor se želio baviti ekološkom proizvodnjom, a kivi mu je bio interesantan budući da je riječ o biljci koju ne napada nijedan štetnik pa je ne treba prskati. Uzgojio je prve sadnice kivija u Hrvatskoj, da bi nakon toga proširio posao i krenuo u sadnju cijelih plantaža. Plodovi su se u početku, kao nepoznata novotarija, prodavali na komade, no kivi je brzo postao vrlo popularan pa je posao cvjetao“, kazao je Siniša Miličić, koji je vođenje rasadnika preuzeo krajem 90- ih, kada se Vibor Mihanović povukao iz posla.  

Proizvode sadnice autohtonih, ali i stranih sorti

Potaknut inicijativom Instituta za jadranske kulture da se u Hrvatskoj revitalizira sadnja maslina te tada aktualnim državnim poticajima za sadnju maslina i obnovu starih maslinika, Miličić je hrabro odlučio posao usmjeriti u tome pravcu. 

"Budući da u našemu polju u Žrnovnici imamo stabla Oblica te još nekih drugih sorti stara više od 150 godina, imali smo vrlo dobar matičnjak, što je bio glavni preduvjet za uspješnu proizvodnju. Odlučili smo se za proizvodnju Oblice, Levantinke, Drobnice, Lastovke, Dužice i Istarske bjelice od domaćih sorti, a zadnjih godina radimo i s bračkom Buharicom, starom sortom koja se pokazala izuzetno otpornom na maslinovu muhu i na sušu, a ima krupniji plod od oblice. Od stranih sorti najviše proizvodimo Leccino, koji je izvrsna uljarica te oprašivač Pendolino. Proizvodnja je klasična: režu se grane s matičnih stabala, pretvaraju u reznice, stavljaju na tri do šest mjeseci u stolove u stakleniku radi ožiljavanja te se tako dobivaju sadnice, koje se premještaju u plastenik“, rekao je Miličić. 

Čudesna Levantinka 

Naši maslinari ranije su najčeće kupovali sadnice talijanskih sorti, no taj trend zadnjih se godina promijenio pa su sada najtraženije autohtone domaće sorte. A apsolutna zvijezda među njima je Levantinka, poznata još i kao Šoltanka, čije ulje postiže najviše cijene. To je najzahtjevnija sorta masline za proizvodnju. Ne prima se lako vlastitim korijenom kao druge sorte, već se u 90 posto slučajeva nacjepljuje (navrče) na Oblicu. Kada u ožujku ili travnju krenu sokovi, na jednogodišnju Oblicu navrne se sadnica Levantinke, a uspješnost tog načina proizvodnje kudikamo je veća nego kad se Levantinka uzgaja na klasičan način.  

Levantinka je po mnogima naša najbolja uljarica. Samooplodnost joj je odlična, a ujedno je odličan oprašivač Oblice, Dužice i drugih sorti. Rodnost joj je obilna i redovita pa nije neobično u prvih pet godina ubrati i više od 70 kilograma maslina. A ulje Levantinke je vrhunsko: dostiže randman do 23 posto, finog je gorkastog okusa i umjerene pikantnosti. Botanički vrh jedan je od rijetkih rasadnika u Hrvatskoj u kojemu uvijek ima Levantinke. Naime, osim što su među prvima u Dalmaciji krenuli s proizvodnjom sadnica maslina, među prvima su počeli i s nacijepljivanjem Levantinke te su s godinama stekli potrebno iskustvo i vještinu za njen uzgoj. 

Buhač i kapari prijatelji su maslina 

Osim široke palete domaćih i stranih sorti maslina, u Botaničkom vrhu proizvode i razne voćke te začinsko i ukrasno bilje, a osim sadnica tu uvijek možete dobiti savjet što, gdje, kada i kako saditi, s obzirom na lokaciju maslinika, konfiguraciju terena i meteorološke uvjete koji tu vladaju.

Siniša Miličić u rasadniku

"Svima koji kod nas kupuju masline obavezno preporučimo sadnju dalmatinskog buhača, iznimno korisne biljke koja je početkom 20. stoljeća bila najvažniji izvozni proizvod Dalmacije, a onda je bila potpuno zapostavljena te se mogla naći samo samonikla po brdima. Buhač sadrži piretrin, nije otrovan za ljude niti za pčele, a uništava maslinovu muhu i druge štetnike pa bi se trebao nalaziti u svakome masliniku. Preporučamo i sadnju kapara, koje također sami proizvodimo. Riječ je o vrhunskoj deliciji, vrlo dekorativnog  grma, koja izvrsno uspijeva u maslinicima i pridonosi biološkoj raznolikosti“, naveo je Miličić. 

Dobar dio proizvođača maslina u Dalmaciji fokusiran je na uvoz sadnica, prvenstveno iz Italije, no u Botaničkom vrhu naglašavaju da se oni bave isključivo vlastitom proizvodnjom. Klijenata stoga ne manjka, od trgovaca, koji u Žrnovnici kupuju na veliko pa kasnije po cijeloj Hrvatskoj prodaju na malo, do individualnih poljoprivrednika koji kupuju sadnice za svoje maslinike.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Botanički vrh Maslina Siniša Miličić Žrnovnica


Autor

Lari Lulić

Više [+]

Lari je diplomirani novinar s višegodišnjim iskustvom, ljubitelj prirode, planinarenja i organske hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]