Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Pašeta
  • 21.01.2021. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Trsteno

Šest generacija obitelji Pašeta: Od ulja i likera do Puteva maslina

Obiteljsko carstvo naraslo je na više do 7 ha, od čega maslinici zauzimaju više od polovice. Neka su stabla stara i 200 godina.

Foto: arhiva Katije Puljizević
  • 1.364
  • 392
  • 0

Prije više od 200 godina, neki je mornar na parobrodu jako obolio pa se iskrcao blizu Trstenog. U mjestu su ga zbrinule seoske žene, a nakon ozdravljenja tu je ostao živjeti. Kako nije imao sredstava za život, počeo je obrađivati vrtove i voćnjake domaćih ljudi, snalazio se kako je znao i umio. S vremenom je dobio u posjed maslinike i počeo se intenzivnije baviti maslinarstvom.

Radi se o davnom pretku Ive Pašete, nositelja OPG-a Pašeta iz Trstenog. "Priča o djedovini seže u daleku povijest kao i sama priča o našoj težačkoj obitelji“, započinje Katija Puljizević, Ivina kći, inače vlasnica frizerskog salona, ali istinski zaljubljenik u prirodu. 

Najveći maslinik triput gorio

OPG postoji više od deset godina. "Moj otac Ivo je nositelj i najvažniji član gospodarstva. Dakako, on je i najstariji član, a najmlađi je moj sin Bruno“, nastavlja Katija i ističe kako svatko ima svoje zadatke. Otac je zadužen za rezidbu, frezanje, gnojenje i naposljetku berbu, dok ostali članovi uskaču kada i koliko mogu. U vrijeme berbe svi su pod stablima stoljetnih maslina.

Malo po malo, izraslo je njihovo obiteljsko carstvo na više do 7 ha, od čega maslinici zauzimaju više od polovice površine. Smješteni su na padinama oko samog mjesta, na izuzetno bogatom tlu. Nasadi se razlikuju po sortama i etapama sadnje, tako da imaju stabla starija od 200 godina, ali i ona mlada od desetak godina. "Najveći i najplodonosniji maslinik, Bulentin, stradao je u požaru tri puta i svaki puta ga je otac iznova obnavljao“, s ponosom navodi.

Kvaliteta je najvažnija

Njihov maslinik u 'najboljim godinama' zna 'izbaciti' i do 5.000 litara ulja. "Najveća satisfakcija je to da sve do zadnje kapi prodamo“, zadovoljno će dok navodi da imaju stalne kupce koji ponekad već na samoj mlinici kupuju mlado ulje. Plasirati ga na tržište, naglašava, nije problem jer se zadovoljni kupci uvijek iznova vraćaju i preporučuju poznanicima. Svaki je trud nagrađen, potvrđuje činjenicu, ali dodaje da ovo nije lak posao, a sama berba zna potrajati i po tri mjeseca. A gdje su još ostali poslovi – frezanje, gnojidba, rezidba...

Katija Pašeta Puljizević

"Moglo bi se reći da je posla oko toga cijelu godinu. Berba je svakako najljepša strane te medalje. Svi smo tada na okupu, obitelj, prijatelji, znanci“, opisuje Katija vrijeme koje joj je najdraže.

Otac joj je pričao da se ubrana maslina prije i po nekoliko dana držala u moru da se ne užegne, a zatim se veća količina mljela. "Skupljale su se sve do jedne koja bi otpala, čak bi ih prstima iz ledene zemlje čeprkali“, upoznaje nas s dijelom povijesti ovoga kraja. Danas je to sasvim neprihvatljivo, beru se i melju samo svježe ubrane, a znanost i vrsni maslinari kažu da je današnje ulje puno zdravije i kvalitetnije nego ondašnje. "Danas su sasvim drugačije metode mljenja maslina nego prije. Svakodnevni nakup se nosi isti dan na mljenje i to je garancija kvalitete ulja“, govori i dodaje da je bitna i sama pohrana.

Treba im zadruga za otkup, ali i izvoz

Kaže da u zadnje vrijeme ima puno upita od mladih obitelji koje bi željele unajmiti maslinike. Smatra da bi se budućnost malih OPG-ova trebala razvijati u tom smjeru i da bi takve slučajeve valjalo subvencionirati. “Još uvijek ima zemlje koja nije iskorištena, a koja ima poljoprivrednog potencijala“, upozorava i naglašava da bi trebalo poticati organski uzgoj, jer bi tada imali kvalitetniji proizvod.

Smatra kako je šteta što nema više poljoprivrednih zadruga koje bi se bavile otkupom. "Zlata bi nam vrijedila jedna zadruga jer bi tada mogli organizirati i izvoz. Ovako sve ostaje na malom čovjeku i njegovoj snalažljivosti“, skreće pažnju na važnost udruživanja. Veli da je teško opstati na tržištu gdje se u trgovinama može kupiti maslinovo ulje već za 40-ak kuna.

U ovakvim uvjetima, smatra da će uspjeh njihove priče prvenstveno ovisiti o povratku turizma u ovaj dubrovački kraj, ali kaže da će oni sami dati sve od sebe da budu još uspješniji. "Moj sin je šesta generacija u maslinarstvu. Vrijedni smo i složni - to je ključ našeg uspjeha“, samouvjereno i ponosno ističe naša sugovornica.

Bulentin liker od crnih maslina

Pitamo ju kako je uopće odlučila krenuti u poljoprivredu kada za život zarađuje kao frizerka i dobro joj ide?

"Kad vam djeca odrastu dogodi se da imate više vremena za sebe. Željela sam to vrijeme ispuniti poslom kojeg volim i u kojem ću istinski uživati“, odgovara nam. Osim maslinarstvom, bave se i turizmom pa su dobili ideju da goste upoznaju s tradicijom ovoga kraja. Sramežljivo su krenuli organizirati gastro-ture i primijetili da su svi posjetitelji željeli 'tasting' maslinovog ulja.

Vrijedni maslinik obitelji 

Uz to je proširila ponudu na stolu, pa bi se tu znale naći razne slastice, slane delicije i likeri, a sve na bazi masline. Iznimno je ponosna na liker od crnih maslina kojemu je dala ime Bulentin baš po imenu najvećeg maslinika. Ovaj liker spoj je gorčine i zrelosti masline, te slatke note agruma.

200 godina stara mlinica

Od početka 2020. godine njihov maslinik upisan je u rutu Putevima maslina. U tu rutu uključeno je ukupno 27 dionika iz Dubrovačko-neretvanske županije i to na području Dubrovnika, Lastova, Pelješca, Korčule i doline Neretve. "Iznimno smo ponosni na spomenuti projekt i smatramo da je to kruna rada naše obitelji“, iskreni su članovi OPG-a Pašeta.

Inače, ruta uključuje stare mlinice, uljare i maslinike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom i prodajom te kušanjem maslinova ulja, muzeje sapluna (lokalni naziv za sapun, nap.a.) od maslinova ulja, udruge, tematske manifestacije kao i povijesne znamenitosti i arheološke lokalitete.

"S obzirom na to da se nalazimo u samom Arboretumu, a tik do našeg OPG-a je smještena mlinica stara 200 godina, gosti koji se odluče posjetiti rutu moći će obići ove atrakcije", opisuje. Osim toga, zaključuje, moći će kušati jela i ulja spravljana po starim ričetama iz zadaća naših baka. 


Fotoprilog


Tagovi

Katija Pašeta Puljizević OPG Pašeta Uzgoj maslina Bulentin Putevi maslina


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.