Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kivija
  • 19.02.2017. 12:00

Savjeti i izazovi pri uzgoju kivija

Najbolja mjesta za uzgoj kivija su zone u kojima uspijevaju vinova loza i breskve, odnosno laka i dobro drenirana zemljišta, neutralne pH reakcije.

Foto: idaun / Pixabay, Olivia Loh / Flickr
  • 14.632
  • 590
  • 1

Iako pripada u tropsko voće koje najbolje uspijeva u toplijim krajevima, sa mnogo padalina i visokom vlagom zraka, postoje mnogi primjeri koji dokazuju to da je kivi moguće uzgajati i kod nas, odnosno u područjima sa kontinentalnom i umjereno-kontinentalnom klimom.

Stručnjaci kažu da kivi najbolje uspijeva u područjima pogodnim za uzgoj vinove loze i breskve, na lakim, vlažnim, ali također dobro dreniranim zemljištima, neutralne pH reakcije. Prema riječima Tanje Živković, diplomirane inženjerke voćarstva najznačajniji faktori koji utječu na uzgoj kivija su: padaline, vlažnost zraka, svjetlost, vjetar i kvaliteta i tip zemljišta.

Kod nas kivi najbolje rađa u vinogradarskim zonama

Kivi ima relativno visoke zahtjeve kada je riječ o temperaturi potrebnoj za njegov uzgoj i plodonošenje. Kod nas on najbolje uspijeva u tipičnim vinogradarskim zonama, odnosno u toplijim krajevima. Međutim, u fazi punog mirovanja ova biljka može podnijeti niske temperature do -20 °C.

Najveću štetu nanose rani proljetni mrazevi

Najveću štetu kiviju mogu nanijeti proljetni mrazevi od kojih najčešće stradaju mladi lastari, a u rjeđim slučajevima i cvjetovi jer ova biljka cvjeta kasno. Kada je riječ o plodovima i listovima, za njih su opasniji rani jesenski mrazevi. Živković kaže da oštećenja mladih lastara nastaju već na temperaturama -2°C do -3°C. Da biljka ne bi izmrzla potrebno je poduzeti neke od mjera zaštite od niskih proljetnih temperatura, kao što su dimljenje, grijanje ili kišenje.

Drvo kivija sa plodovima

Kivi traži dosta vode pravilno raspoređene tijekom vegetacije

Da bi uspijevao i rađao, kiviju treba dosta padalina pravilno raspoređenih tijekom perioda vegetacije. Njegovi lastari brzo i bujno rastu, a za to zahtijevaju obilno i redovno zalijevanje. S druge strane, višak vlage nepovoljno utječe na razvoj stabla biljke. Vodeni talozi i snijeg takođe mogu biti korisni jer štite kivi od niskih temperatura i stvaraju rezerve vlage u zemljištu.

Uzgojni oblik i razmak biljaka

Živković upozorava da je pri sadnji i načinu uzgoja kivija važno voditi računa o iskorištenju svjetlosne energije koje ovisi o rasporedu voćaka i uzgojnim oblicima. Zato osobitu pažnju treba obratiti na određivanje načina uzgoja, ali i na razmak između biljaka jer je svjetlost za kivi vrlo značajna u periodu cvjetanja i oprašivanja.

Kivi voli zemljišta neutralne pH reakcije

Kada je riječ o zemljištu Tanja Živković tvrdi da kiviju najviše odgovaraju duboka i dobro drenirana zemljišta u koja koroken najlakše prodire. Visoka razina podzemne vode loše utječe na rast i razvoj kivija. Optimalna kvaliteta zemljišta postiže se dodavanjem stajnjaka, komposta i druge organske mase. Stručnjaci smatraju da za uspješan uzgoj voća u našim uvjetima u zemljištu mora biti bar 2-3% humusa. Idealna pH vrijednost zemljišta za uzgoj kivija je 6,5-7,0 jer ovoj biljci odgovara neutralna pH reakcija. Veći sadržaj aktivnog kreča (CaO) preko 10% može uzrokovati nastanak hloroze.

Problemi i štete koje izaziva vjetar

Inženjerka voćarstva Tanja Živković na kraju napominje da uzgajivačima kivija velike štete može nanijeti i vjetar. Topao vjetar pojačava isušivanje, tako da žbunovi kivija počinju venuti. To nepovoljno utječe na oprašivanje i rodnost kivija. Štetno djelovanje vjetra ovisi o jačini, pravcu i načinu puhanja, a problemi mogu nastati zato što su mladi lastari tanki, krti i nedovoljno srasli za starije drvo, pa ih vjetar lako odvaljuje ili lomi, a to znatno smanjuje rod i prinos ove voćarske kulture.

Foto: idaun / Pixabay, Olivia Loh / Flickr


Povezana biljna vrsta

Kivi

Kivi

Sinonim: Aktinidija | Engleski naziv: Kiwifruit | Latinski naziv: Actinidia deliciosa L.

Kivi je višegodišnja listopadna biljka penjačica, dugih mladica na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi. Izgledom je slična vinovoj lozi. Relativno je mlada... Više [+]

Tagovi

Kivi Vlažnost zraka Temperatura


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024