Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Marijanović
  • 17.11.2016. 16:30

Sa samo 24 godine posadila biljku budućnosti!

Antonija Marijanović se sa samo 24 godine upustila u poljoprivrednu proizvodnju te tako u sklopu OPG-a Marijanović pod 1ha u Josipovcu posadila 2.000 sadnica aronije.

  • 8.130
  • 1.089
  • 0

U današnjim vrlo teškim vremenima hrvatske poljoprivrede, hrabra se 24-godišnja poljoprivrednica Antonija Marijanović upustila u poljoprivrednu proizvodnju te tako u okviru obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Marijanović pod 1 ha u Josipovcu posadila 2.000 sadnica aronije.

Navodnjavanjem osigurala visoki prinos

Uzimajući u obzir da je suša najveći neprijatelj aronije zbog čega je navodnjavanje obvezatna mjera kojom se osigurava visok i stabilan prinos, Antonija je uz pomoć obitelji postavila navodnjavanje kap na kap. Zbog obilne količine oborina uzrokovane kišom, Marijanovići ove godine nisu imali potrebe za navodnjavanjem, no, tvrde oni, bolje spriječiti nego liječiti.

Od 2.000 sadnica dobije tonu eko aronije!

S obzirom na to da se gospodarstvo nalazi u prijelaznom razdoblju iz konvencionalne u integriranu proizvodnju, na istom se primjenjuju odredbe o ekološkoj proizvodnji te se obitelj ove godine može podičiti tonom eko aronije od koje proizvode sok, prah, čaj i liker.

"Prilikom podizanja nasada susreli smo se s problemima. Nisu nam se primile sve sadnice zbog čega smo kasnije dosađivali nasad s oko stotinjak sadnica aronije. Srećom, iste su urodile plodom te smo u tri dana pobrali tonu aronije. Bilo nas je desetak. Brali smo ručno, bobicu po bobicu, bez peteljke", priča Antonija.

Nasade aronije napao dlakavi ružičar

Uzimajući u obzir važnost ekološki prihvatljive zaštite bilja od štetnika, Antonija je kornjaša iz porodice listorožaca odlučila istrijebiti prirodnim zamkama.

"S obzirom na to da smo mlado gospodarstvo koje postoji tek dvije godine, ne smijemo si dozvoliti gubitke prinosa zbog štetnika, te smo se nerado susretali s napadima dlakavog ružičara. Štetnik predstavlja iznimnu opasnost jer najveće štete nanosi mladim voćnjacima u prvim godinama rodnosti kada se hrani cvjetnim organima biljaka pa zbog uništenih prašnika i tučaka ne dolazi do zametanja plodova.

Kako bi ga se riješili, postavili smo prirodne zamke. U plastične smo čaše (bijele boje) natočili vodu pomiješanu s mirišljavim deterdžentom za suđe, voćnim sirupom ili nekakvim drugim jakim mirisom poput šećera, mirisa cimeta i voća, koji ih je posebno privlačio zbog čega bi upali u čašu. Zamke smo postavili u većem broju po obodu parcele, a manji broj njih rasporedili po centralnom dijelu parcele", objašnjava Antonija Marijanović.

Potrošači teže zdravim proizvodima

Ova se gospodarstvenica na proizvodnju odlučila zbog specifičnosti kulture koja kada govorimo o ekološkoj proizvodnji nije zahtjevna vrsta, dok je sekundarni razlog iste, dodaje ona, podignuta razina svijesti potrošača koji u ovo vrijeme sve više traže zdravstveno pogodniju hranu.

"Otac je puno istraživao o aroniji, pri čemu je spoznao da je to biljka budućnosti zbog čega smo se odlučili na proizvodnju. Svidjelo nam se što nije zahtjevna. Izdrži dugo bez kiše, voli sunce i nema puno neprijatelja osim dlakavog ružičara kojeg se vrlo lako riješiti, ako se zamke postave na vrijeme", poručuje Antonija koja je u aroniju uložila puno truda i rada, a kao nagradu za isto dobila zadovoljavajuće rezultate.

Čisti matični ekološki sok od aronije

S obzirom na to da aronija sprečava bolesti srca i krvnih žila, regulira krvni tlak, štiti zdravlje urinarnog sustava, stimulira rad štitnjače, poboljšava pamćenje i koncentraciju, regulira razinu šećera u krvi, jača imunitet, povoljno djeluje na probavni sustav, štiti od virusa i bakterija te pospješuje izlučivanje teških metala iz organizma, brojni se potrošači odlučuju na kupovinu ekološkog soka od aronije obitelji Marijanović.

"Proizvodimo čisti matični sok od aronije koji pravimo putem hladnog prešanja pri čemu ne koristimo nikakve dodatke (odnosno šećer, konzervans i vodu). U skladu navedenog, prvo uberemo aroniju, potom ju izgnječimo, prešamo, 24 sata nakon berbe pasteriziramo na 70 stupnjeva, nakon toga izlazi sok i tada vršimo punjenje boca u uslužnom pogodnu", priča Antonija koja se s konkurencijom dobro nosi jer su potrošači prepoznali kvalitetu proizvoda njezine obitelji.

Putem kućnog praga, sajmova i manifestacija Antonija prodaje svoja blaga!

Marljivim je radom i upečatljivom kvalitetom Antonija osvojila srca brojnih potrošača koji se učestalo vraćaju po njezine dragocjene proizvode. Odana je tržištu Slavonije i Baranje, gdje je prodajom stekla brojne stalne kupce na čemu je zahvalna i čime se ponosi. Tržište je pronašla na kućnom pragu, sajmovima i manifestacijama, no bez poticaja, kao i većina drugih poljoprivrednika ne bi mogla opstati.


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Tagovi

OPG Marijanović Antonija Marijanović Aronija Proizvodnja aronije Uzgoj aronije


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]