Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Jozipović
  • 28.06.2017. 07:30

Sa 15 tisuća eura šire preradu i nasade aronije

Sa bespovratnih 15 tisuća eura koje su ostvarili Vesna i Franjo Jozipović iz Donje Obrežji nabavit će sustav za navodnjavanje i posaditi još jedan hektar aronije, što će im omogućiti veću, stabilniju i kvalitetniju proizvodnju na njihovom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu

  • 6.527
  • 450
  • 0

Iako nije velik novac, 15 tisuća eura koje mali poljoprivrednici ostvare kroz podmjeru 6.3.1. Programa ruralnog razvoja većini obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja prođu na natječaju, to je u ovim uvjetima besparice i nedostatka vlastita novca, kažu, solidan poticaj u njihovim razvojnim planovima širenja i osuvremenjivanja proizvodnje.

Upravo to smo čuli od Vesne i Franje Jozipovića, vlasnika OPG-u iz Donje Obriježi kod Pakraca koje smo nedavno zatekli na štandu u Lipiku gdje su prodavali svoje proizvode.

"Naš OPG bavi se proizvodnjom buče i aronije koje prerađujemo. Od buče proizvodimo bučino ulje, namaz od bučinih koštica i bučino brašno od pogača koje ostanu nakon prešanja ulja. To se onda melje u brašno koje je odlično za kolače, dizana tijesta, kruh, općenito je to vrlo korisna namirnica ljudskoj prehrani. Od aronije proizvodimo sok, čajeve, đemove, pekmeze, a prodajemo i sušene bobice", kratko nam predstavljaju svoj proizvodni program Vesna i Franjo, dok prolaznici zastajkuju, raspituju se o cijenama i kakvoći prije nego se odluče na kupnju.

Širi se paleta proizvoda od buče i aronije

Više posla, ali i bolja zarada

Prema površinama i trenutačnoj količine proizvodnje Jozipovići su u kategoriji malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

"Zemlje imamo samo oko 3,5 hektara. Svjesni smo da na toj maloj površini ne možemo uzgajati tradicionalne ratarske kulture kukuruz i pšenicu i da od njih ne bi imali nekakve koristi. Zato smo se odlučili za intenzivnije proizvodnje koje po jedinici površine mogu dati i nekoliko puta veći prihod. Nadamo se da ćemo sa aronijom i bučom ostvariti veće prihode sa te površine. Vidimo da sa njima ima puno više posla, ali i više novca i zarade", kaže umirovljeni Franjo.

Preklani su posadili aroniju na površini od 1 hektara, a lani prvi put buču na površini jednog katastarskog jutra. Ove godine pod bučom imaju dva hektara. I već imaju svoje, kako tvrde, vrlo kvalitetne proizvode koji pronalaze put do kupaca koji im se vraćaju, što ih ohrabruje.

"Za sada prodajemo na kućnom pragu, ali i na tržnicama u Daruvaru, Pakracu, Okučanima, Novoj Gradiški, Lipiku, Novskoj i na prigodnim sajmovima i izložbama, a prema narudžbama kupaca i odvozimo im naše proizvode", kaže Vesna.

Za mjesec dana sustav za navodnjavanje

Puno im znači što su prošli na prvom natječaju za podmjeru 6.3.1. Programa ruralnog razvoja, Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, kroz koju su dobili bespovratna sredstva potpore koja se osiguravaju iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega Europska unija sudjeluje sa 85% udjela, a Republika Hrvatska s 15% udjela.

Nasadi OPG Jozipović

Dijelom tog novca financirat će sadnju još jednog hektara aronije koju će obaviti na jesen, a drugim dijelom financiraju projekt navodnjavanja nasada aronije čime će, kažu, stvoriti uvjete za veću i sigurniju proizvodnju, budući da su posljednjih godina sve izraženije i dugotrajnije suše i biljkama treba vode.

"Iskopali smo bunar za vodu, ovih dana treba nam stići materijal i sada smo u pregovorima sa majstorima koji će postaviti sustav za solarno napajanje pumpe i drugo. Nadamo se da ćemo sustav završiti najkasnije za mjesec dana i da će tada biti u funkciji", kaže Franjo, nadajući se da će i urodi biti veći i kvalitetniji.

Očekuju solidne dodatne prihode

Jozipovići su zadovoljni što su na svojim njivama ušli u ove intenzivnije proizvodnje koje zahtijevaju i puno više rada nego klasične ratarske kulture. Osim Franje i Vesne, koja obavi najviše posla, pomažu im i sin Tomislav, snaha Sanja i kći Ivana.

"Puno je ručnog rada. Kopamo aroniju, plijevimo, a najviše je posla u berbi, jer je to sitno bobičasto voće i treba ga ručno brati. Kada budemo imali dva hektara možemo razmišljati i o strojnoj berbi, ako bude bude pružao takve usluge", kaže Franjo.

Inače, i sada u preradi aronije i buče ovo gospodarstvo dosta koristi usluge drugih, kažu u tvrtkama u kojima mogu postići najbolju kakvoću proizvoda. Odlučili su se za ekološku proizvodnju, jer, kako ističu, aronija nije zahtjevna što se tiče zaštite.

Kada posade još jedan hektar aronije više ne planiraju širiti svoje proizvodne površine, jer nemaju vlastite zemlje.

"Zadovoljni smo ovim što sada imamo i što ćemo novcem Europskog poljoprivrdnog fonda modernizirati proizvodnju. Nadamo se da će nam naša proizvodnja omogogućiti solidne dodatne prihode, iako pomalo brinemo oko plasmana proizvoda od aronije, jer se posljednjih godina naveliko šire nasadi pod tim bobičastim voćem", kažu nam na kraju razgovora supružnici Jozipović.


Fotoprilog


Tagovi

Programa ruralnog razvoja Vesne i Franje Jozipović Donje Obriježi Buče Aronije Bučino brašno Sok Đemove Sušene bobice Na kućnom pragu Navodnjavanje Europske unije Tomislav Sanja Ivana.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?