Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Voćarstvo
 • 04.02.2009.

Rezidba po mjeri voćaka

 • 13.968
 • 692
 • 0

Vraćajući se s jedne od sječanjskih standardizacija voćara na kojima jedan dio naročito novih-mlađih voćara uvijek s nepovjerenjem sluša moja razmišljanja o suvremenom pristupu rezidbi, odlučio sam se za pisanje uvodnika za veljaču. Unatoč tome što je takav pristup rezidbi jednostavan, racionalan a naročito učinkovit. Takav je zbog toga što se uistinu temelji na praktičnim znanjima izvođača rezidbe koja se sprovode u više navrata, dakle u višekratnoj komunikaciji s voćkama, zato što je dobar, dakle manje naporan za izvođača rezidbe pa tako i za voćku kojoj svaki rez predstavlja ranu i time štetu, a naročito zbog koristi koju ima voćar u sigurnosti svakogodišnjeg velikog i kvalitetnog roda, te tako teško dolazi u svijest ili podsvjest voćara neovisno od toga koliko ih ja prije toga u takvo razmišljanje uvjerio argumentima.

I tako se u tim razmišljanjima sjetih poznatog grčkog Sokrata i njegove anegdote.

U staroj Grčkoj je bio Sokrat poznat po tome, da je visoko cjenio znanje, a najpoznatija je njegova rečenica bila: „Znam da ništa neznam“.

Kad je jednog dana sreo poznanika taj ga pozdravi i pita: „Da li znaš šta sam danas načuo o tvom prijatelju? “ „Samo trenutak“, zadrži ga Sokrat.“ „Prije nego mi počneš pričati o mom prijatelju volio bih da odradiš kratak test. Naziva se -Provjera trojnog filtra-.“
„Provjera trojnog filtra? „ „Tako je“, nastavlja Sokrat. „Prije priče o mom prijatelju, bilo bi dobro, da si uzmeš vrijeme i detaljnije razmisliš o tome šta želiš ispričati. Zbog toga se i naziva Provjera trojnog filtra. Prvi filter je filter istine. Da li si stvarno uvjeren da je ono što mi želiš ispričati istinito?“
„Ne“, kaže poznanik, „O tome sam čuo u razgovoru prije našeg i ...“.
„ U redu“, kazao je Sokrat. „Dakle sigurno ne znaš da je priča istinita. “Nastavimo s drugim filtrom -filterom dobroga. „Da li mi želiš reći nešto dobro o mom prijatelju?“ „Ne, suprotno ...“ „Tako dakle“, nastavio je Sokrat, „Želiš mi reći nešto loše o njemu unatoč tome što ne znaš da li je to istinito. No, još uvijek možeš odraditi provjeru preko filtra upotrebljivosti. Reci mi, hoće li mi biti to što ćeš mi reći o prijatelju od koristi?“ „U biti ne ...“ „Dakle“, zaključio je Sokrat, „Ako mi želiš reći nešto što nije istinito, niti dobro niti koristno, zašto bi onda uopće to govorio?“

Dakle, istinito, dobro i upotrebljivo stvarno su jednostavna pravila. A mi ljudi svejedno želimo nešto drugo pa makar bilo daleko od istine, loše i bez koristi.

Kakva je dakle ta „suvremena“ i za većinu voćara koji surfate po voćarskom portalu drugačija rezidba. O njoj ću na početku veljače pisati u nastavku članka rezidbe u trećoj godini, a temelji se na postavljenim temeljima u 2007. i 2008. napisanim člancima na našem portalu.

Integralni pristup voćarenju temelji se na pravilu upotrebe znanja i njegove optimalne organizacije u pravo vrijeme sa što manjim troškovima tako da to troje omogućuje maksimalne ekonomske učinke. Pomotehnika-rezidba voćaka predstavlja uz berbu i kemijsko i ručno prorjeđivanje plodova jednu od najsloženijih tehnoloških operacija pa tako i jedan od ključnijih faktora uspješnosti voćarenja naročito po pitanju stalnog, velikog i kvalitetnog roda voćnjaka.

Gdje se dakle najviše griješi u rezidbi? Isključivo u pravilnoj dispoziciji mogućih problema te tehnološke operacije i na osnovi te dispozicije postavljanje planskog pristupa u kojem sa postojećim znanjima optimalno organiziramo sprovedbu te operacije i utječemo na odgovarajući odnos između rasta i roda voćaka, a time na redovan i visok rod. O operativnom pristupu ćemo detaljnije napisati u obećanim člancima, a u današnjem uvodniku ćete u dispoziciji operativne tabele u nastavku možda shvatiti rezibu po mjeri voćaka i njihovog poslovnog partnera-voćara.

br. mjesec termin sek./st. sat./ha način Poveć. sput. poveč. kval. poveć. poveč. ukupno
rezidbe 3.000 rezidbe rasta rasta roda roda osvj. difernci.
1 10.-11. kraj berbe 15 13 1,2 0 5 5 0 5 5 20
2 12.-2. zimska 1 15 13 1,2,3 5 0 -3 5 3 0 10
3 1.-3. zimska 2 20 17 1,2,3 3 0 -1 5 3 1 11
4 3.-4. proljetna 1 25 21 1,2,3,4,5 1 3 3 4 3 2 16
5 4.-5. proljetna 2 25 21 1,2,3,4,5,6 0 4 5 3 4 3 19
6 5.-6. ljetna 1 15 13 5,6,7,8,9 0 3 3 4 5 2 17
7 6.-8. ljetna 2 15 13 5,6,7,8,9 0 2 2 4 5 2 15
130 108
 1. Izrezivanje dominantnih grana iz provodnice
 2. Izrezivanje dominantnih grana na sekundarnim granama
 3. Prikraćivanja i oslobađanja voditeljica za povećanje rodnog volumna
 4. Zarezivanja za povećanje volumena na provodnici i sekundarnim granama
 5. Obrada rodnih elemenata na optimalan rod
 6. Obrada rodnih elemenata na optimalan rodni volumen
 7. Savijanje grana
 8. Pinciranja ovogodišnjih izboja
 9. Ručno prorjeđivanje plodova

U gornjoj operativnoj tabeli u kojoj smo planirali moguće obilaske 1 ha voćnjaka jabuka s 3.000 stabala po ha koji traju od 15 do 25 sekundi po stablu s mogućim pomotehničkim operacijama iz legende smo došli do potrebnih 108 sati rezidbe po ha takvog voćnjaka. Bonitiranjem istih operacija od 5 za najbolji učinak i -3 za najlošiji učinak dobivamo ukupan zbroj koji nas upućuje na optimalne termine rezidbe, a to su oni s kojima skupljamo najveći broj bodova.
U tim terminima dakle odradimo najveći dio potrebne rezidbe. U sprovođenju pet do sedam takvih obilazaka sa unaprijed planiranim oblikom rezidbe definiranom u legendi s brojevima od 1 do 9, dakle u optimalno vrijeme s maksimalnim učincima i najkvalitetnijom radnom snagom odradimo prva četiri obilaska u vrijeme kad voćku i njezine potencijale vide ili osjete samo dobri voćari. U vrijeme petog do sedmog prohoda možemo tu pomotehniku raditi i s manje kvalitetnom radnom snagom, ali najvećom mogućom specijalizacijom pomotehničkih mjera u kojoj takva radna snaga izvršava zadovoljavajuće samo jednu ili najviše dvije radne operacije.

Takav pristup daje mnogima veću sigurnost proizvodnje naročito tada kad je sve gore rezimirano poduprto još s adekvatnim monitorinzima praćenja uroda po ha i stablu, meteoroloških uvjeta cijelog proizvodnog ciklusa, terminskog pregleda diferenciranja rodnih pupova i na osnovi takvih integriranih podataka odlučivanja o vremenu pomotehničkog obilaska i intenziteta sprovođenja potrebnih pomotehničkih operacija.

Poslije ovogodišnje za voćke idealne zime poduprti sa saznanjima „suvremene“ rezidbe morate barem probno početi s implementacijom drugačijeg pristupa rezidbi voćaka barem na dijelu vašeg voćnjaka i vidjet ćete da je takav pristup jednostavan, dobar i koristan.

Autor: Franc Kotar, univ. dipl. ing. kmet.


Izvori

Voćarstvo.net


Tagovi

Voćarstvo Rezidba voćaka