Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mandarina
  • 04.10.2019. 13:55
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Proizvođači mandarina zbog izvoza traže da inspekcija radi 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu

Danas će u dolini Neretve ostati određeni broj kamiona mandarina, kojima neće biti izdana kompletna dokumentacija potrebna za carinjenje robe i izvoz, i koji će biti prisiljeni čekati ponedjeljak, upozorava Željko Bjeliš.

Foto: Pixabay/AdrianaMacias
  • 935
  • 127
  • 0

Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" zatražila je 24-satni rad, 7 dana u tjednu poljoprivredne i fitosanitarne inspekcije, kao i obavezu izlaska u nadzor i izdavanje svih potrebnih certifikata za mandarinu u roku 3 sata od zaprimanja zahtjeva.

"Danas će u dolini Neretve ostati određeni broj kamiona mandarina, kojima neće biti izdana kompletna dokumentacija potrebna za carinjenje robe i izvoz, i koji će biti prisiljeni čekati ponedjeljak. Sve ovo rezultirat će kaosom u prodaji, čiju će cijenu platiti proizvođači. Svi oni koji danas iza 15 sati dobiju narudžbu za kupnju mandarine (iz trećih zemalja), neće moći napraviti izvozne papire prije srijede.

Dakle, da bi izvezli mandarinu bit će potrebno 5 dana", stoji u dopisu koji je predsjednik Udruge, mr.sc. Željko Bjeliš poslao Državnom inspektoratu, Uredu predsjednice, Ministarstvu poljoprivrede, čelnicima lokalne i regionalne samouprave i medijima. 

"Radi se o izvozu poljoprivrednog proizvoda, koji ne smije čekati. Nakon isplaćene potpore za mandarine i izvrsne marketinške promocije u gradu Zagrebu, državna administracija želi anulirati sve učinjeno, a dijelom je već i uspjela, gušeći izvoz mandarine iz doline Neretve. Rezultat navedenoga bit će uvoz turske mandarine, koja će umjesto Hrvatske preplaviti Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Molimo hitnu reakciju svih mjerodavnih", navodi Bjeliš. 

Naime, osim vikenda, u utorak je i Dan neovisnosti odnosno neradni dan u Hrvatskoj, a mandarina, upozoravaju proizvođači, ne može čekati. 

Od nadležnih su zatražili i zaštitu te reakciju na cijene koje im nude otkupljivači. Nove otkupne cijene od danas su svega 1,70 do 2,50 kuna. 


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Tagovi

Mandarina Izvoz Proizvođači Željko Bjeliš


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs