Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampion Nadina 2022
  • 05.12.2022. 16:30
  • Zadarska, Nadin

Primjer Denisa Plastića: Platio 3000 kubika vode da bi proizveo šampionsko maslinovo ulje!

Tko se usuđuje - pobjeđuje, kaže Plastić. Kako je od maslina na melioriranom kršu dobio 1.500 litara ekstradjevičanskog maslinovog ulja i postao dvostruki šampion mladih ulja u konkurenciji 98 uzoraka iz Istre i Dalmacije?

Foto: Arhiv Denisa Plastića
  • 2.094
  • 179
  • 0

Imati najbolje maslinovo ulje i to od autohtone sorte san je svakog maslinara, a upravo to je uspjelo Denisu Plastiću (44) maslinaru i vinogradaru iz Nadina.

"Tko se usuđuje - pobjeđuje“, duhovito je prokomentirao Denis, citirajući slogan specijalnih britanskih postrojbi SAS.

Dvostruki šampion u iznimno teškoj godini

U konkurenciji 98 mladih maslinovih ulja iz Dalmacije i Istre na upravo održanoj 14. tradicionalnoj manifestaciji Degustacija mladih vina i maslinovih ulja, Nadin 2022., njegova Oblica ocijenjena je sa 104 od mogućih 110 bodova. Najviše od svih. Autohtone sorte s ciljem njihove promidžbe na ovom natjecanju posebno se ocjenjuju.

No, Plastić je pobjednik i cijele manifestacije jer je i njegovo višesortno ulje od Oblice, Coratine i Leccina, osvojilo također najviše bodova (102,5). Tako je postao dvostruki šampion što je dosad uspjelo još samo jednom maslinaru otkad se održava ova sve prestižnija manifestacija.

Uspjeh je tim veći jer je postignut u klimatološki iznimno zahtjevnoj godini.

Štete od žege i nazapamćene suše

Agronom Željko Pavlović, viši stručni savjetnik u zadarskoj ispostavi Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede resornog ministarstva tako podsjeća da je na području Zadarske županije od početka travnja do kolovoza palo manje od 200 litara kiše po metru četvornom.

Kronični izostanak oborina uslijedio je u fenofazama intenzivnog porasta mladica i razvoja ploda masline. Nastavak suše u rujnu, kod nekih sorti, kao što je istarska bjelica doveo je do sušenja plodova. Čak i inače na sušu otporna Oblica na skeletnim i plitkim tlima (otoci i priobalje) pokazala je sve simptome nepovoljnih klimatskih uvjeta koji su doveli do smežuravanja plodova koji nisu uspjeli postići svoju normalnu veličinu, dijelom opadanje plodova i konačno manje prinose.

Suhozid oko maslinika

Kod introduciranih sorata (Leccino, Frantoio, Coratina, Picholino,  Casaliva…), gdje ne postoji mogućnost navodnjavanja, suša je uzrokovala stvaranje sitnih plodova i fiziološko opadanje ploda. Ostale autohtone sorte Krvavica, Masnjača, Levantinka, Istarska bjelica, Drobnica, Krvavica, Granbučela.., pokazivale su različitu situaciju ovisno o tipu tla, sorti, starosti nasada i agrotehničkim mjerama.

Uz nepovoljne vremenske uvjete sušu i visoke temperature učestale bure dodatno su pojačavale evapotranspiraciju i isušivala vodu iz biljke i tla. "Sve je upućivalo na određenu razinu šteta u prosjeku od 10 do 30% u kopnenom dijelu županije, te do 50 posto u otočnom dijelu županije“, dodaje Pavlović.

Kako je Plastić spasio svoje masline?

Pa kako je, uz sve te nepogode, Plastić uspio spasiti svoje masline. Pitanje je još intrigantnije ako se zna da je maslinik podigao na melioriranom kršu.

"A kako?! Zalivao sam cijeli srpanj i kolovoz“, odgovara. Uz pomoć prijatelja u više navrata je cisternama dovozio vodu iz benkovačkog vodovoda što ga je stajalo oko 25 tisuća kuna. Ostatak od ukupno 3.000 kubika priskrbio je iz akumulacije Vlačine.

"Nemam sustav za navodnjavanje što je kod natapanja bio dodatan problem. Zalivalo se na klasičan način sa crijevima oko svake masline“, pojašnjava ovaj uspješni maslinar.

Uz pomoć obitelji, oca Ratka (78) majke Marije, supruge Marije i 14-godišnjeg sina Mate sve agrotehničke mjere odradio je na vrijeme pa tako i berbu. "Oblicu smo brali 10. listopada. Za tu sortu to se pokazalo kao optimalno vrijeme. Isti dan smo preradili, pravilno uskladištili ulje i to je - to!“, uz karakterističan osmijeh kaže dvostruki šampion nadinske manifestacije.

Formula za pothvat nad Kraljevcem

Priča o Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Denis Plastić započela je 2012. godine kada je zatražio i dobio u najam 20 hektara zapuštane, godinama neobrađivane državne zemlje, zapravo krša nedaleko od Nadina.

Točnije nad Kraljevcem u katastarskoj općini Biljane Donje. Tu na području koje još od vremena Liburna i Starih Rimljana slovi kao idealno za maslinarstvo podigao je ukupno 4.800 stabala maslina. Prije sadnje uložen je ogroman trud u krčenje stare šumice i makije, u vađenje korijena, u duboko ripanje i oranje, uklanjanje velikog kamenja i usitnjavanje cijele površine.

Tek je tada bilo moguće saditi masline i to po posebnom planu i pomno odabranim sortama uz stručnu pomoć profesora Đanija Benčića. Glavnina je domaćih Oblica, Istarska bjelica, Buža, Rožinjola i Lastovka u kombinaciji s introduciranim sortama kao što su talijanske Coratina, Leccino, Pendolino, Cipressino, Ascolana…

"Odabrao sam sorte koje prednjače po najvažnijim svojstvima ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Po voćnosti, gorčini i pikantnosti“, kaže Denis.

Maslinici su na nadmorskoj visini od 200 do 160 metara gdje se miješa morski i gorski zrak s Velebita. Dani su topli, a noći hladne što utječe na kvalitetu i skupljanje suhe tvari u plodovima. Svježi zrak stalno struji. Sa sjevera bura, a s morske strane povjetarac maestral što uvelike smanjuje mogućnost napada bolesti i štetnika.

Djevičansko tlo, autohtoni sortiment i ekološka poljoprivreda

“Kod nas uopće nema Paunovog oka (lat. Spilocaea oleagina), što je drugdje veliki problem”, kaže Denis. Ove godine nije bilo ni štetnika, čak ni maslinove muhe pa su svi plodovi bili zdravi. Denis  i ostali maslinari na toj mikrolokaciji i inače rijetko kad prskaju masline, a kad to i rade koriste isključivo sredstva dozvoljena u ekološkoj poljoprivredi.

Naša se proizvodnja od početka odvija po načelima unikatnosti maslinovog ulja: Djevičansko tlo, autohtoni sortiment i ekološka poljoprivreda.

Berba ručna, plodovi prerađeni najsuvremenijom tehnologijom hladne prerade u višestruko nagrađivanoj Uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka. Ulje čuva u tankovima od inoksa, a nakon pretoka u tamnim keramičkim bocama od 0,50 litara.

"Najbitnije je da je proizvod ok. Imamo povratne informacije i nitko od kupaca nema negativne primjedbe nego uglavnom wow“, tvrdi Plastić.

Nagrade u Tokiju i New Yorku

Na svim dosadašnjim ocjenjivanjima maslinovih ulja parametri su izvrsni, ulja su višestruko nagrađivana na raznim natjecanjima, a posebno je ponosan na zlatne medalje osvojene na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u Tokiju i New Yorku.

„Biti najbolji na najvećim i najprestižnijem natjecanju maslinovog ulja u svijetu san je svakog maslinara“, kaže Denis.

Njegovo ulje 2Storije natjecalo se u New Yorku lani i ove godine. Rezultat: oba  puta – zlatna odličja!

Eksperiment u podmorju, kušaonica i suhozid oko maslinika

Uz savjestan rad Plastiću ne nedostaje ideja pa je tako lani, prvi u povijesti izveo eksperiment i svoje ulje odležavao u jedinom vinskom podrumu u podmorju kod otoka Paga. Sa šampionskim uljem od Oblice ove godine ponovit će isto, u još primjerenojoj ambalaži, ne samo zato što se na bocama uhvate "ožiljci“ i druge morske obrasline pa izgledaju kao prava mala remek djela. Osim toga, odležavanje u moru, kaže Denis, čuva prehrambena i ljekovita svojstva maslinova ulja i produžuje njegovu trajnost.

Šampioni Nadina: OPG Stjepan Vučemilović, Vina otoka Paga, Degarra vinarija i OPG Plastić

Na 4.800 stabala, od kojih još sva nisu u punom rodu, a prije dvije godine u požaru mu je nastradalo 1.200 stupi za što, kaže, nije dobio "ni dinara“ odštete, ove godine dobio je oko 1.500 litara ulja. Ako ga uspije prodati po 100 kuna, od utržaka od 250 litara nadoknadit će troškove zalijevanja, a kad se dodaju sva ostala poskupljenja, gorivo, troškovi prerade, gnojiva, ambalaža…, zarada će biti mala. Zanemariva. No, Denis i njegova obitelj niti ne pomišljaju o odustajanju od maslinarstva. Planiraju ga povezati s turizmom i tako svojem proizvodu osigurati dodanu vrijednost.

U planu je i mini kušaonica, a u istoj funkciji je i suhozid od 1.200 metra dužine koji podiže oko maslinika. Natjecao se za sredstva iz Programa ruralnog razvoja, podmjera 4.4.1 – Neproduktivna ulaganja povezana s očuvanjem okoliša i – prošao. Kad dovrši posao dobit će 700 tisuća kuna i tako pokriti troškove izgradnje suhozida. Još da uspije riješiti problem navodnjavanja, gdje bi mu bio kraj?!


Fotoprilog


Tagovi

Nadin 2022 Mlada maslinova ulja Denis Plastić Suša Meliorirani krš Suhozid Tokio i New York


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."