Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba jabuka
  • 22.08.2021. 09:00

Prejaka ljetna rezidba jabuka na bujnijim nasadima može uzrokovati retrovegetaciju

Vodopije su potpuno nekorisne grane koje nam ne mogu poslužiti za obnovu i održavanje rodnog drveta, pa ako ih nismo stigli u proljeće oplijeviti rukom, sad je vrijeme da se maknu s vrhova stabala.

Foto: Depositphotos/ mschuppi
  • 378
  • 154
  • 0

Jabuka spada kao i većina voćaka u akrotone vrste, što znači da je najveća koncentracija hormona rasta u vršnim pupovima. Hormoni rasta povlače i veću količinu hranjivih tvari u vršne dijelove. Posljedica toga je daleko jači rast mladica i grana, vrlo često i plodova u gornjim etažama krošnje, dok niže etaže dobivaju manje hormona rasta i hranjiva. Već tijekom zimske rezidbe, ovaj problem djelomično rješavamo izolacijom vrhova i prevađanjem previsokih vrhova na nove grane te ponovnom izolacijom novog vrha. Najslikovitije rečeno, održavamo stablo piramidalno u obliku smreke.

Zbog nedostatka kvalificirane radne snage u voćnjacima sve se lošije obavlja rez vršnih etaža i izolacija vrhova centralnih provodnica. Rez vršnih etaža pokušava se obaviti dugim škarama s tla, a posljedica je ostavljane čepova iz kojih provociramo tjeranje novih vodopija. Vrhovi tada tijekom vegetacije povlače previše hrane i energije koja zatim nedostaje u donjim etažama za formiranje i obnovu kvalitetnog rodnog drveta. Istovremeno, previše bujni vrhovi zasjenjuju donje etaže u krošnji, pa opada količina i kvaliteta stvaranja cvjetnih pupova, kao i obojenost plodova.

Ako je u ovakvim voćnjacima i naglašena bujnost, često se dešava i pojačana fiziološka defolijacija. Iste vodopije najčešće su u slučaju sušnog ljeta konkurencija razvoju i postizanju krupnoće plodova. Problemi s bojom još su jače izraženi ako su redovi smješteni u smjeru istok - zapad umjesto sjever - jug.

Ukloniti vodopije u dva navrata

U mjesecima pred zriobu jabuka najveći dio poslova svodi se na dobivanje krupnoće plodova kao i na postizanje što je moguće kvalitetnije boje, bila ona crvena ili tamno zelena. U kasnim fazama razvoja plodova (kolovoz) najveći utjecaj na krupnoću imaju kvalitetna opskrba vodom i postojanje odgovarajućeg broja listova po plodu koji osigurava opskrbu asimilatima i pravilnu produkciju antocijana koji su odgovorni za boju pokožice.

Vodopije su potpuno nekorisne grane koje nam ne mogu poslužiti za obnovu i održavanje rodnog drveta, pa ako ih nismo stigli u proljeće oplijeviti rukom, sad je vrijeme da se postupno maknu s vrhova stabala.

Ako se odlučimo na uklanjanje vodopija tijekom kolovoza potrebno je voditi računa o sljedećem:

Kod sorata ranije epohe dozrijevanja (ove godine često kod Gale) vodopije s vrhova potrebno je ukloniti ranije, pošto je i fenofaza potrebe za vodom i bojom pomaknuta ranije, a uklanjanje, ako je to moguće, povesti u dva navrata. Jednim prohodnim rezom možemo odstraniti prevelik broj vodopija, što može izazvati retrovegetaciju, osobito u slučaju tople i kišne jeseni.

Vodopije su potpuno nekorisne grane koje nam ne mogu poslužiti za obnovu (foto: Renata Prusina)

Također, potrebno je osigurati dovoljan broj listova po plodu, procijeniti rodnost i broj listova po stablu kao i izračunati broj listova po plodu. Ako je prisutan povećan urod i nedostatak broja listova po plodu (u ovoj vegetacijskoj godini je prisutno na pojedinim lokacijama na sortama Gala i Zlatni delišes) uklanjanje vodopija može biti i štetno, pošto se time direktno uklanja lisna masa potrebna razvoju plodova. U tom slučaju, navodnjavanje i folijarna prihrana su bolji načini postizanja krupnoće.

Ako je zbog poremećaja ishrane, bujnosti i hormona prisutna fiziološka defolijacija svakako je potrebno izbjegavati rez vršnih vodopija, jer time samo nadopunjujemo stres (u vegetacijskoj godini 2021. zabilježeno na stablima Zlatnog delišesa).

Ne porezati sve na reznike

U slučaju da urod slabi, pojedinačni plodovi preveliki su u odnosu na prosjek (u 2021. često primijećeno kod sorte Jonagold) kao i lisna masa, potreban je oprez.

Uklanjanjem svih vodopija u slučaju kišnog perioda moglo bi se još više potencirati krupnoća plodova. Tada je bolje uklanjanje vodopija izvesti u nekoliko navrata i to što kasnije, kako bi se samo potenciralo stvaranje završne boje ploda.

Kod uravnoteženo rodnih obojenih sorata (npr. Idared), moguće je postupno uklanjanje vodopija pošto tako možemo doprinijeti i povećanoj krupnoći i pojačanoj boji plodova.
Suprotno navedenom, kod sorata koje na tržištu zahtijevaju zelenu boju (Zlatni delišes, Granny Smith, Sirius, Mutsu…) utjecati na krupnoću plodova bolje je na druge načine, a ne uklanjanjem vodopija. Uklanjanjem vršnih vodopija pojačava se obojenost plodova u negativnom smislu, te se preporučuje utjecaj na obojenost drugim postupcima (navodnjavanje, folijarne primjene aminokiselina i mangana, vrlo niske koncentracije ureje…).

Uklanjanjem svih vodopija u slučaju kišnog perioda moglo bi se još više potencirati krupnoća plodova (foto: R. Prusina)

Kod rezidbe vodopija tijekom ljeta svakako je potrebno voditi računa i o ostavljanju mogućnosti za pravilnu izolaciju vrhova provodnica u zimskom rezu, a ne sve vodopije porezati na reznike što se ponekad dešava u praksi i time pripremiti rasadnik novih vodopija za narednu godinu.

Također, važno je voditi računa rasporedu i starosti rodnog drva odnosno i o pravilu 1-2-3 (raste, priprema pupove, rađa) kako ne bi tijekom ljetne rezidbe odrezali i dio jednogodišnjih grana koje bi trebale za dvije godine donositi urod, što se također događa u praksi.

Prejaka ljetna rezidba u rodnijoj godini na bujnijim nasadima može uzrokovati retrovegetaciju, a time i uskraćivanje hranjiva tijekom formiranja cvjetnih pupova za narednu godinu, koji tada u zimskoj rezidbi izgledaju kao cvjetni, no iz njih narednog proljeća izbijaju samo lisne rozete (ponekad kod Zlatnog delišesa).


Tagovi

Ljetna rezidba jabuka Berba Vodopije Retrovegetacija


Autor

Adrian Horvat

Više [+]

Adrian Horvat je diplomirani inženjer agronomije i viši stručni savjetnik hortikulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.