Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinova muha
  • 23.04.2021. 14:15

Postavite lovke: Najveći štetnik već hara maslinicima

Dimetoat je definitivno zabranjen, upitna je budućnost fosmeta, a već je dokazana rezistencija muhe na deltametrin, kaže dr. sc. Josip Ražov. Kako bez insekticida štititi maslinike?

Foto: Pescar
  • 2.345
  • 259
  • 0

Tko je prskao - prskao! Nema više zaštite insekticidima ni protiv maslinove muhe, tog najvećeg štetnika i neprijatelja maslinara koji bez iznimke svake godine uzrokuje manje ili veće štete, a ponekad, kao što se dogodilo 2014., unište i cijeli urod.

Insekticidi koji su se do sada uspješno koristili i imali dobru učinkovitost gube dozvolu”, kaže dr. sc. Josip Ražov, predstavnik međunarodnog projekta Pescar, kojemu je cilj promovirati smanjivanje uporabe pesticida u svrhu zaštite prirode.

Zabranjeni i upitni insekticidi

Ono još malo insekticida što je preostalo također će, kaže Ražov, izgubiti dozvolu ili se na njih već javila rezistencija muha. Nit' joj štete nit' koriste, komentira i podsjeća da je primjerice, dimetoat definitivno zabranjen, upitna je budućnost fosmeta, a već je dokazana rezistencija muhe na deltametrin u nekim područjima.

Od insekticida tako maslinarima u budućnosti ne preostaje praktično ništa. “Ipak, razvijaju se nova rješenja u vidu kombiniranih strategija zaštite. To znači da se maslinari definitivno neće moći osloniti na jednu mjeru, već koristiti kombinaciju mjera”, kaže predstavnik Pescara.

Prema njegovim riječima jedna od novih strategija je korištenje lovki za masovni ulov.

Financiranje troškova nabave lovki

Na našem ih tržištu nema puno, ipak neke postoje. Međutim, novi pristup ide u smjeru da se lovke nove konstrukcije postavljaju najkasnije u travnju (druga dekada travnja) i drže u masliniku cijelu godinu, kada se opet zamjenjuju novima.

Maslinova muha je već mjesec dana prisutna”, otkriva dr. Ražov. Kako nema ploda, nema ni glavnog izvora hrane, te lakše ide u lovku. Muha se, inače, u lovke najviše lovi u proljeće i u jesen oko berbe, a praktično najmanje ljeti kada su visoke temperature.

jedna od novih strategija je korištenje lovki za masovni ulov (Foto: Pescar)

Ovakvom strategijom, pogotovo što se postavlja na većoj površini, možemo postići bolju zaštitu, smatra on, posebice ako se mjera provodi na što većoj površini kroz više godina. Osim toga, podsjeća, primjena lovki financira se iz IAKS mjere 10.1.12 u iznosu 293 eur/ha što u potpunosti pokriva trošak lovki. Ovisno o modelu lovke, količine su 40 – 80 kom/ha. Pred berbu, pojašnjava Ražov, dodatno intervenira, primjerice, prskanjem kaolinom ili eventualno insekticidom, ali u manjoj mjeri nego kada se oslanjamo samo na insekticid.

Prema informacijama, od 2022. godine na HR tržištu će već biti dostupni neki modeli lovki namijenjeni za ovakvu primjenu. Do tada, maslinari mogu i sami postavljati ručno izrađene lovke od plastičnih boca i kao mamac koristiti hidrolizirani protein (Buminal). U svakom slučaju, treba učiniti sve da se sačuva urod koristeći lovke. Bez prskanja insekticidima.


Tagovi

Zabrana insekticida Maslinova muha Masovne lovke Dr. Josip Ražov Mjera 10.1.12


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]