Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodnja
  • 12.03.2014. 08:15

PC "Vinodol" - pokretač ruralnog razvoja

PC "Vinodol" je prepoznatljiv - ne samo u realizaciji različitih projekata, nego i kao pokretač ruralnog razvoja te agro-turizma potičući i eko-proizvodnju u poljodjelstvu na vinodolsko-crikveničkom području Primorsko-goranske županije

  • 3.924
  • 281
  • 0

Malo je koji poduzetnički centar u Hrvatskoj toliko prepoznatljiv u realizaciji različitih projekata, posebice u ruralnom razvoju i agro-turizmu te u poticanju poduzetništva kao PC „Vinodol u Gradu Novi Vinodolski, utemeljen prije sedam godina odnosno 2007. Osnovale su ga dvije jedinice lokalne samouprave Grad Novi Vinodolski i Općina Vinodolska, kojima se 2009. priključio i treći osnivač - Grad Crikvenica. Od tada djeluje na cijelom vinodolskom i crikveničkom području, gdje na oko 446 kilometara četvornih živi više od 20 tisuća stanovnika, dostupan svim poduzetnicima na dvije lokacije - u Novom Vinodolskom i info-punktu u Bribiru. Svrha Centra je poticanje poduzetništva i provođenje različitih edukacijskih mjera za zainteresirane poduzetnike u svim područjima gospodarsko-obrtničkim djelatnostima, posebice poljoprivredne u svim kategorijama te turističke.

Pokretač ideje utemeljenja PC „Vinodol“ - mr. sc. Ivica Jerčinović

Inače, jedan od pokretača ideje utemeljenja PC „Vinodol“, potporne institucije za razvoj poduzetništva u Vinodolu, koji sada funkcionira na cijelom području Općine Vinodolske, gradova Novi Vinodolski i Crikvenice, je mr. sc. Ivica Jerčinović, čiji je direktor i gdje vodi projekte financiranja i razvoja poduzetništva te malog gospodarstva. Na temelju Programa izobrazbe za savjetnike poduzetništva 2004., Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, posjeduje certifikat savjetnika poduzetništva u malom gospodarstvu.

Ivica Jerčinović, Marijan Baričević,

Silvana Manestar i Marija Stan

No, temeljem Programa izobrazbe i razvoja mreže konzultanata za malo gospodarstva u Hrvatskoj također ima certifikat ovlaštenog konzultanta Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG). „Nastojimo prezentirati potencijale ne samo diljem Hrvatske, nego i stranim ulagačima koji su u potrazi za povoljnim mogućnostima ulaganja na području naše zemlje. Princip rada u Poduzetničkom centru „Vinodol“ se temelji na aktivnostima koje poduzetnicima omogućuju kako bi, uz što manje troškova, na jednom mjestu dobili sve informacije potrebne za početak i razvoj poslovanja. No zadaća mu je promovirati poduzetništvo, davati informacije o mogućnostima ulaska u poduzetništvo i o poticajnim mjerama i bespovratnim sredstvima koje mogu koristiti poduzetnici, dakako i davanje savjeta za vođenje poslovanja.

Vinogradi i maslinici

Naglašeno je pružanje pomoći u pripremi poslovnih planova i investicijskih studija te pružanju konzultantskih usluga; organiziranje seminara i drugih oblika dopunskog obrazovanja poduzetnika te upućivanju na ostale specijalizirane oblike pomoći. Centar se, među inima, bavi i organizacijom predstavljanja poduzetnika na sajmovima te inim gospodarskim i turističko-kulturnim priredbama. Također je naglašena i suradnja s lokalnom samoupravom i ostalim potpornim institucijama poput resornih ministarstava, HAMAG-a, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore. Provođenje razvojnih gospodarskih projekata te kandidiranje projekata za fondove Europske unije“, ukratko nas upoznaje direktor Poduzetničkog centra „Vinodol“ mr. sc. Ivica Jerčinović.

PC „Vinodol“ potiče poduzetništvo i provođenje edukacijskih mjera

Ističe kako je jedna od značajnih aktivnosti Centra - kreditiranje poduzetnika. Naime, cilj je tog projekta pružanje financijske i stručno-konzultantske pomoći poduzetnicima u realizaciji novih programa, kako subvencijama kamata iz proračuna jedinica lokalne samouprave - konkretno gradova Novi Vinodolski i Crikvenice te Općine Vinodolske - olakšati teret financiranja poduzetničkih projekata, koji se kreditiraju putem kreditnih linija poslovnih banaka poput Erste&Steiermarkische bank (Rijaka), Slatinske banke (Slatina), Hypo Alpe Adria Bank, Zagrebačke banke, PBZ.

Valentina i Ruža Kršul

Jerčinović dodaje kako gradovi Novi Vinodolski i Crikvenica te Općina Vinodolska, kao osnivači, pri tome subvencioniraju različita ulaganja uz različitu kamatnu stopu. Posebice naglašava činjenicu kako je kvalitetan rad PC „Vinodol“, prepoznat i u Crikvenici, gradu koji je 1. siječnja 2010. godine ušao u vlasničku strukturu, kao treći osnivač te iznimno značajne institucije i za ruralni razvoj područja gdje djeluje, čime se stvaraju i otvaraju nove mogućnosti potpore poduzetništva. „Naime, PC „Vinodol“ je tijekom protekle dvije godine pratio 600 poduzetnika s područja Grada Novi Vinodolski i Općine Vinodolske.

Mladi maslinik u okolici Vinodola

Sada se taj broj povećao za dodatnih 800 poduzetnika s područja Grada Crikvenice. Time su povećane i mogućnosti praćenja poduzetničkih projekata na širem području Vinodola - na gotovo 1.500 poduzetnika. Tako su stvorene pretpostavke za širenje mreže PC „Vinodol“ pa smo iz navedenih razloga otvorili njegov info-centar u Bribiru nastojeći da što više bude dostupan i poduzetnicima s tog područja, te da bude na njihovoj usluzi. Inače, od postojanja Poduzetničkog centra do danas odobreno je ukupno 90 poduzetničkih kredita čiji je ukupni iznos 35 milijuna kuna. Omogućeno je novo zapošljavanje ili spašavanje postojećih radnih mjesta (250 radnika)“, naglašava mr. Ivica Jerčinović, računajući:

Osnivači PC subvencioniraju i različita ulaganja, uz stručno-konzultantsku pomoć

Gradovi i općina, osnivači PC, izdvojili su za subvencioniranje kamata po odredbama u 2013. godini ukupno milijun kuna: Grad Novi Vinodol 450.000, Općina Vinodolska 350.000 i Grad Crikvenica 200.000 kuna. Trenutačna kamatna stopa za krajnje korisnike je od 1,1 do 4,8 posto godišnje kreditnoj liniji, banci i djelatnosti, ovisno o djelatnosti, te se taj vid kreditiranja ocjenjuje kao jedan od najpovoljnijih u Hrvatskoj.

Berba maslina

Rok povrata kreditnih sredstava je od 8 do 12 godina, ovisno o njihovoj namjeni. Postoji i mogućnost refinanciranje postojećih kredita, što je posebnost, jer to nemaju druge kreditne linije (HBOR, Županijske kreditne linije i kreditne linije poslovnih banaka). Primjetan je (ne)očekivano velik interes za dobivanje kredita, kojih je osam u tijeku. Ipak je nedostatak u tome što nema proizvodnih projekata pa je najveći dio kredita okrenut uslugama“. Zanimljivi su i akcijski planovi turizma odnosno seoskog turizma na području Općine Vinodolske te Grada Novi Vinodolski, čiji je nositelj Poslovni centar „Vinodol“. O tome nas također upoznaje njegov direktor Ivica Jerčinović ističući činjenicu kako je primjerice maslinik OPG-aKršul“ najveći u Vinodolskoj dolini, no tu je i OPG Stipeč“ te još mnoštvo manjih maslinika koji još nisu registrirani, ali su manje-više predvidjeli proširenje svojih malih plantaža.

Novi Vinodolski

Doznajem kako je lani u mladom masliniku OPG-a obitelji Kršul u Bribiru obavljena prva berba maslina, koji je prije nešto više od šest godina niknuo u krčevini bribirskih šuma i kamenjara, na zapuštenom zemljištu, u kraju gdje se te voćke često ne uzgajaju uslijed jake bure, oštre zime i niskih temperatura. Naime, na oko 6000 metara četvornih zasađen je maslinik s 220 mladih stabala. No uslijed zdrava maslinova ploda i dobre kvalitete maslinova ulja, dakako i zlatne medalje za iznimno kvalitetan domaći proizvod na natjecanju među najuspješnijim proizvođačima Dalmacije, u Vinodolu kažu kako primjer obitelji Kršul slijede mnogi OPG-ovi na tom području. Svi u tom kraju ističu kako baš PC „Vinodol“ potiče razvoj novih OPG-ova o čemu svjedoči i prvi bribirski plantažni maslinik. Upućeni kažu kako je obitelj Kršul oko pola godine krčila neplodne šume i kamenjar u bribirskom krajobrazu kako bi pripremila zemljište za sadnju mladih maslina.

Obitelj Kršul ponosna na svoj mladi maslinik od 220 stabala

Naime, gospođa Ruža Kršul voli reći kako je PZPlodovi Vinodola“ sa sjedištem u Bribiru pokretač svega u tom kraju, dakako uz upute, koordinaciju i potporu PC „Vinodol“ ne samo poljoprivrednog razvoja, dodajući kako su se voćari tog podneblja Lijepe naše od davnina bavili uzgojem maslina i proizvodnjom maslinova ulja. Njezine riječi potvrđuju i stare masline, zasađene na tom području prije i više od 100 godina, a koje su presađene i dodatno oplemenjene marljivim i brižnim radom njihovih vlasnika. Ponoseći se stoljetnim maslinovim stablima, gospođa Ruža ističe kako su ona i prirodni spomenik ne samo Bribira, nego i šireg okruženja, dodavši kako je prvu mladu maslinu u njezinu masliniku zasadio načelnik Općine Vinodolske. Zatim je u istom masliniku zasađeno još 219 stabala.

Grad Crikvenica

Rekoše nam kako je u Bribiru u međuvremenu zasađeno još mnogo mladih maslina te inih različitih voćaka. Mladi voćari toga mjesta najavljuju kako će u svom kraju saditi još maslina i različitih voćaka, onih koje najbolje mogu uspijevati u tom podneblju. Mnogi u tom kraju ističu kako je obitelj Kršul zacijelo prva zasadila eko-maslinik u Bribiru te da supružnici Ruža i Josip Kršul, kada su počeli krčiti zapuštenu šumu i kamenjar, tada ni slutili nisu kako će baš masline motivirati njihovu kćerku Valentinu da odabere poljoprivredu za svoje životno zanimanje, studirajući na Poljoprivrednom fakultetu - smjer voćarstva, u Poreču. Tako se mlada Vrbničanka, na krilima obiteljskog zanosa, upisala studij poljoprivrede poslije završene srednje škole, koja u obiteljskom masliniku primjenjuje stečena znanja, radosna što postiže uspjehe kao mlada inženjerka mediteranske poljoprivrede.

Rezidba maslina

Naše eko-masline podnose niske temperature, mrazeve, jake hladne bure, oštre zime. To sve traje najmanje mjesec-dva, a naša oblica je otporna i ovdje dobro uspijeva. I ulje od njezina ploda je vrlo kvalitetno, koje je na prvom natječaju protekle godine dobilo prvu nagradu zbog čega se svi ponosimo. Puno ljudi se čudi kad čuju da smo zasadili masline u Bribiru. U početku sam i ja bila skeptična prema tim voćkama. No kad smo zasadili masline, promijenila sam mišljenje. Sad smo sigurni kako mogu uspijevati i na ovom području gdje ima mraza, rose, slane, bure, i gdje su niske temperature i oštre zime. Ali ovdje ima dovoljno sunca i oborina, pa su ove godine masline dobro rodile u Vinodolskoj dolini“, riječi su Valentine Kršul koja u rukama nosi ubrane plodove u svom masliniku.

Novi maslinici niču u Vinodolskoj dolini unatoč žestokoj buri i oštroj zimi

Prezadovoljni smo ovogodišnjim urodom eko-maslina (500 kg) i kvalitetom maslinova ulja, odnosno kompletnim uspjehom. Dobili smo dobar i zdrav urod maslinova ploda, bez štetnika. U iduće tri godine očekujemo između 2,5 i 3 tone ploda maslina, no to će zahtijevati još više rada, znanja i ulaganja. Što se tiče znanja o maslinarstvu, zadužena je moja kći Valentina uz pomoć njezinih kolega, a za ostalo pobrinut ćemo se ja i moj suprug Josip, očekujući i potporu od PZ „Plodovi Vinodola“, PC „Vinodol“ i Općine Vinodolske“, zadovoljno će Ruža Kršul, najavljujući kako na imanju kane što prije obnoviti postojeće urušene kamene kuće te ih prenamijeniti u malu uljaru, kušaonicu, ognjište, imati dvije sobe. Žele urediti eko-etno seloKršul“ poput odmorišta te se baviti i seoskim turizmom. No baš radi ruralnog razvoja, malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova), razvoja poduzetništva, Općina Vinodolska je, opetujmo, još prije sedam godina osnovala PC „Vinodol“ koji je preuzeo vodeću ulogu u poticanju i u razvoju agro-turizma.

Planinarski turizam

Činjenica je da smo upravo kroz novoosnovani Poduzetnički centar poduzeli određene korake na planu razvoja poljoprivrede i obrta te agro-turizma, ali je za ostvarenje svih projekata, onako kako je predviđeno, bilo malo sredstava. Zato smo osnovali Poljoprivrednu agenciju koja financijski pomaže realizaciju razvojnih projekata i poticanje razvoja agro-turizma na vinodolskom i crikveničkom području. Projekti se sufinanciraju u iznosu od pet posto njegove ukupne vrijednosti. Inače, Hrvatskoj je godišnje za tu namjenu iz EU-fondova namijenjeno 330 milijuna eura. U tom segmentu smo prijavili za javni natječaj „Mjere 202“ IPARD i za divno čudo prošli među 30 natjecatelja i bili prvi u Primorsko-goranskoj županiji, dobivši sredstava u iznosu od 900.000 kuna za naše projekte“, ističe mr. sc. Ivica Jerčinović.

Akcije na uređenju eko-etno sela „Kršul“ u Bribiru i razvoju seoskog turizma

Podsjeća kako je prije šest godina Općina Vinodolska, zajedno s Primorsko-goranskom županijom, sufinancirala kupnju sadnica maslina. Svakom OPG-u, koje je odlučilo zasaditi više od 80 sadnica, Županija je pokrila 50 posto, a Općina 30 posto ukupne cijene. Tada je državni poticaj za sadnju maslina iznosio 27 tisuća kuna po hektaru. Novčanu potporu za masline dobilo je šest OPG-ova koji su posadili te voćke na površini većoj od dva hektara. Prvi uspješan rezultat je nakon šest godina mukotrpnog rada i strpljivog čekanja viđen u obiteljskom masliniku Kršul. No da bi se projekti uspješno realizirali na tom području, u posao su se od samog početka uključili mladi stručnjaci iz Općine Vinodolske.

Masline u bribirskom kraju

Držim kako je vrlo bitno da baš mladi ljudi ostaju na ovom području nakon školovanja te da se rodnim ognjištima vrate i iseljeni građani s ovog prostora te potiču ruralni razvoj i agro-turizam. Također bih željela da se mladi stručnjaci usavršavaju u svom poslu te da ujedno pomažu OPG-ovima. Do sada sam prisustvovala različitim oblicima edukacije, a realizacija projekata je vezana za EU-fondove“, dodaje Marija Stan, dok Ivica Jerčinović naglašava:

U provođenju razvojnih projekata potporu OPG-ovima potporu pruža i Županijski centar za brdsko-planinsku poljoprivredu, a dobrih primjera ima više na području Općine Vinodolske. Prije svega potrebno je riješiti problem usitnjenih posjedničkih parcela.

Rezidba maslina

Zapravo je riječ o malim obiteljskim posjedima na području Općine Vinodolske, posebice u brdsko-planinskim predjelima. Očekujemo kako će se i na ovom području uspješno provesti barem neko zemljišno okrupnjavanje malih parcela pa će nam svima biti lakše. Naime u Bribiru, sjedištu Općine Vinodolske, tvrde kako je baš primjer obitelji Kršul potaknula mnoge OPG-ove, naravno one koji imaju zemljišta i interes, na sadnji novih mladih maslina i inih voćaka, te mladih vinograda. Glavni cilj projekta je u tome kako obnoviti napuštene urušene i devastirana kamene kuće te ih prenamijeniti u privlačna odmorišta, a u konačnici i u etno-eko sela gdje će se pripravljati i nuditi gostima autohtoni proizvodi ne samo kvalitetno maslinovo ulje, likeri i različite vrste vina, nego i vrhunska jela domaće kuhinje.“

Mladi se okreću eko-poljoprivredi, ali kako osigurati sustav navodnjavanja?

Od Ivice Jerčinovića smo doznali kako se u Vinodolskoj dolini podižu (ili su pak u planu) i nasadi trešanja, smokava, lavande, vinove loze, osim maslina. Ipak sve govori kako se mladim ljudima toga kraja polako, ali sigurno, sve više dopada ideja o bavljenju poljoprivrede, posebice suvremenog poljodjelstva s modernim tehnologijama. Rekoše nam kako u Vinodolu ima nekoliko mladih ljudi koji su se odlučili obrazovati za poljoprivredne stručnjake radi razvijanja poljodjelstva u svom kraju gdje se, čuli smo, posao može lakše naći. Stručnjaci ocjenjuju kako je na tom području itekako moguće razvijati i eko-poljoprivredu odnosno proizvodnju zdrave hrane, dakako i seoski turizam te da će realizacija takvih i sličnih projekata umnogome ovisiti i o poljoprivrednim kategorijama, kao i o dosezima ruralnog razvoja i sustavu navodnjavanja. U PC „Vinodol“ još kažu kako je moguća prednost i izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda u hotelima i restoranima tijekom turističke sezone. No, nije teško zaključiti kako se manje-više svi OPG-ovi na vinodolskom području trude za proizvodnju zdrave hrane, one koja liječi i produljuje život.


Tagovi

Ruralni razvoj Eko.proizvodnja Vinodol Marija Stan Ivica Jerčinović Ruža Kršul Eko maslinik OPG Stipeč OPG Kršul Kamatna stopa HAMAG Agroturizam Marijan Baričević Mladi maslinik PZ Plodovi Vinodola EU fondovi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]