Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dubrovačko-neretvanska županija
  • 23.09.2015. 10:15

Paunovo oko glavni uzročnik opadanja lišća!

Ovogodišnja pošast ove bolesti vjerojatno je konačno uvjerila maslinare da se bez pravodobne i kvalitetne jesenske zaštite ne mogu očekivati dobri, a kamoli obilni urodi maslina.

Foto: depositphotos.co, OlafSpeler
  • 2.011
  • 28
  • 0

Paunovo oko definitivno zauzima vodeće mjesto na ljestvici problema koji pogađaju naše maslinike. Kako je već rečeno, prošla 2014. je bila izuzetno povoljna za njen razvoj, jer su joj uvjeti bili skoro pa idealni od zime do zime. Na to se još nadovezao relativno kišni kraj zime, odnosno početak proljeća, što je izazvalo dosad nezapamćeno opadanje lišća u gotovo svakom masliniku.

Na žalost, predviđanja glede ove pošasti su se u potpunosti ostvarila. Nije trebalo biti neke velike pameti za ovo predvidjeti ako se iole nešto zna o ovoj bolesti te prati situacija na terenu. Sve se ovo odrazilo na resanje, cvatnju te oplodnju maslina. Stoga i nisu čudni komentari maslinara na ovogodišnju rodnost maslina koji većinom glase slabo je, moglo je i boje ili ima nešto.

Važnost osnovne gnojidbe

Naime, količina rese na stablima ovog proljeća je generalno nudila bolju sliku nego što ona danas jest. Ali poznato je kako stabla maslina teško mogu usporedno izgurati obnovu lista i kvalitetnu resu. Dakako, one grane koje su rano ostale bez lišća (najčešće zbog zimskog tretiranja maslina bakrom) nisu nosile resu na sebi, pa je bilo zanimljivo vidjeti takva stabla čije se donje grane svijetlozelene od novog lišća, a gornje bijele od rese.

Međutim, postoje i izuzeci koji potvrđuju pravilo. Tako je autor teksta nedavno naletio na dva takva izuzetka gdje je unatoč jakoj zarazi s bolesti došlo do odlične rodnosti stabala. Slika iz jednog maslinika djelovala je skoro pa nestvarno, jer je na stablima u cijeloj krošnji doslovno više plodova nego lišća. Sad ostaje samo pitanje da li će taj urod stabla moći iznijeti do kraja. Razlog takve rodnosti je vrlo dobra osnovna gnojidba te isto takva folijarna prihrana u resi koje su proveli maslinari.

Naizmjenično bakrene i organske pripravke

Da se ne vraćamo više na ovu temu koleracije zaraze s paunovim okom i rodnosti maslina, može se zaključno reći slijedeće. Ovogodišnja pošast ove bolesti vjerojatno je konačno uvjerila maslinare da se bez pravodobne i kvalitetne jesenske zaštite ne mogu očekivati dobri, a kamoli obilni urodi maslina. Stoga valja uputiti maslinare da se obvezno pripreme za žestoku jesensku zaštitu, bez obzira na rodnost stabala, koristeći pri tome naizmjenično bakrene i organske pripravke registrirane za zaštitu od ove bolesti.

No, da ne bi situacija kompletno djelovala sivo, s terena dolaze informacije i o zadovoljavajućoj, pa i više od toga, rodnosti kod pojedinih maslinara. Očito se radi o situacijama gdje je bila slabija zaraza s paunovim okom te su se poklopili i ostali čimbenici dobre rodnosti. Od ostalih značajki koje su obilježile dosadašnji tijek maslinarske vegetacijske godine, može se spomenuti kako je kretanje vegetacije u maslinicima dosta kasnilo ovog proljeća.

Međutim, naglim zatopljenjem u travnju, a pogotovo u svibnju taj zaostatak se poprilično smanjio te je u vrijeme cvatnje iznosio desetak dana. Sama cvatnja protekla je relativno dobro izuzevši jedan kišni period (22.-25.05) te naglo zatopljenje nakon njega.

Maslinari nikad agilniji u zaštiti

Na koncu treba istaknuti još jednu impresiju. Primjetno je (po pozivima i komentarima maslinara) kako se nikad kao ove godine nije vršila intenzivnija zaštita maslina od štetnika u ovoj fazi razvoja plodova maslina. Prvi razlog su vjerojatno prethodne dvije gladne maslinarske godine te maslinari nastoje ovo plodova što sada imaju na stablima sačuvati na sve moguće načine.

Drugi, također značajan razlog je serija predavanja o zaštiti maslina kojim su ove zime i proljeća djelatnici Savjetodavne službe izbombardirali maslinare u sklopu izobrazbe poljoprivrednika o Održivoj uporabi pesticida. Još kad bi maslinari ovakvu revnost pokazali u jesen kada dođe na red zaštita od paunova oka, tada bi vjerojatno ovi tekstovi o maslinicima na jugu Hrvatske bili prožeti vedrijim tonovima.

Autor: Marijo Car, Foto: depositphotos.co, OlafSpeler


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Zaštita maslinem Osnovna gnojidba Bakar Organski pripravci Zaraza Šaunovo oko Resanje Cvatnja Oplodnja Obilan urod Jesenska zaštita

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.