Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni ostaci
  • 20.01.2022. 12:00

Ostatke grana ili rozgvi nakon rezidbe iskoristite na više načina

Nagrtanje otpale lisne mase u sredinu reda i što bolje usitnjavanje te što ranije, svakako će doprinijeti bržoj mineralizaciji i proljetnoj humifikaciji kada zatopli.

Foto: Arhiva Agrokluba/R. Prusina
  • 1.510
  • 148
  • 2

Nakon rezidbe kod svake kulture nastaje otpad od granja ili rozgve, a za uklanjanje istog postoje razne mogućnosti.

Naime, izvlačenje rozgve ili granja i paljenje nije poželjno pošto time nepotrebno doprinosimo povećanju ugljikovog dioksida (CO2 )u zraku i potrebno ga je izbjegavati. Stoga je daleko bolja varijanta pripremiti ga i uskladištiti za energetsko učinkovitije i usmjerenije iskorištavanje kao što su ogrjev, roštilj ili za korištenje u ljetnoj kuhinji.

Međutim, usitnjavanje ostataka od rezidbe i obrada u kompost još je bolja varijanta, pošto time CO2 ne ispuštamo u zrak već ga vežemo u organsku tvar čijim dodavanjem u tlo održavamo plodnost tla.

Obratite pažnju na bolesti

U slučaju da se radi o jače zaraženom materijalu, primjerice kod fomopsisa na rozgvi ili tafrine na breksvi bolje je koju godinu izvršiti izvlačenje i kompostiranje.

Kod većine voćarskih kultura bolesti prezimljuju u ili na otpalom lišću i granama. Stoga je u godinama kada su one bile jače prisutne, poželjno obaviti kasno jesensko tretiranje ureom za defolijaciju, pospješivanje razgradnje kako lisne mase tako i spora biljnih bolesti. Nagrtanje otpale lisne mase u sredinu reda i što bolje usitnjavanje te što ranije, svakako će doprinijeti bržoj mineralizaciji i proljetnoj humifikaciji kada zatopli.

Nakon rezidbe, grane usitnite (Foto: Depositphotos/Xalanx)

U većim kompleksima nasada najrentabilnije je svu organsku masu nastalu od rezidbe što je bolje moguće usitniti malčerima te prepustiti da je makrofauna, mikrofauna tla, gljive i bakterije razgrade, te sintetičkim procesima ponovno izgrade novu organsku tvar koju svi poznajemo kao – humus.

Pravila rezidbe voćaka - na što posebno paziti?

On je jedan od dugoročno najodrživijih načina očuvanja plodnosti tla, budući da značajno doprinosi stabilnosti kompleksa za adsorpciju, odnosno sposobnost koloida tla da vezanjem čuva hranjiva od ispiranja, a da budu i dalje pristupačna biljkama. Također pridonosi i stabilnosti pH tla.

I za kraj, potrebno je znati da malčiranjem za koje se koriste malčeri za granje i rozgvu s batovima, postepeno sabijamo tlo u nasadu, pa povremene obrade u sistemu ripanja i plitkog podrivanja osobito na dijelu tragova pneumatika traktora su od velike važnosti za pravilan rast i razvoj korijenja.


Tagovi

Ostaci Rezidba Energija Humus Malčiranje Kompostiranje Podrivanje Voćnjak


Autor

Adrian Horvat

Više [+]

Adrian Horvat je diplomirani inženjer agronomije i viši stručni savjetnik hortikulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)