Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RDC OBŽ
  • 29.07.2022. 16:00
  • Osječko-baranjska, Nemetin

Osječki RDC je uskoro spreman, a jesu li i slavonski voćari?

Obišli smo radove na novoizgrađenom Regionalno distributivnom centru za voće i povrće Osječko-baranjske županije u industrijskoj zoni Nemetin, nedaleko Osijeka

Foto: Vedran Stapić
  • 2.082
  • 288
  • 1

U industrijskoj zoni Nemetin nedaleko Osijeka ovih dana vlada pravi šušur. Zuje bušilice i brusilice, bruje bageri i uređaji za zavarivanje. Brojni radnici po ljetnim vrućinama užurbano rade na dovršetku još jedne građevine, one Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće Osječko-baranjske županije, prvog te vrste u Lijepoj našoj. 

“Ostaje nam tek još jedan sloj asfalta, čišćenje i uređenje okoliša”, kaže nam Petar Dominković glavni inženjer gradilišta ispred tvrtke Projektgradnja, koja je zajedno s Osijek-Koteksom izvodila radove.

Provlače se još pokoji kabeli, podešava oprema, a u fokusu ove zadnje faze radova jest testiranje. Valja sve sustave provjeriti rade li kako je zamišljeno i projektirano. 

“Bit ćemo spremni za tehnički pregled, za 12. kolovoza”, naglašava Dominković dok nam pokazuje friško montiranu opremu i s ponosom dodaje kako se projekt i unatoč turbulencijama na tržištu građevinskih materijala završava i prije roka. Godinu i pol radilo se na ovom gradilištu, 10-ak kilometara istočno od Osijeka, uz put koji vodi prema Vukovaru.  

Uz navedene izvođače valja notirati i zasluge slovenske tvrtke EHO d.o.o. iz okolice Celja koja je zadužena za sustave hlađenja, čije smo stručnjake zatekli u ispitivanju senzora i računalnih programa kojim će se služiti budući operateri, zaposlenici RDC-a.

Stanjem u rashladnim komorama upravlja se putem računalnog programa

Velika očekivanja imaju slavonski voćari od ove investicije, a nadaju se da će upravo ovi resursi pomoći razvoju tržišta voća i povrća te omogućiti povoljne uvjete sortiranja, pakiranja, skladištenja i prerade.

Tako je ova građevina vrijedna 107 milijuna kuna i zamišljena. Prostor je podijeljen na zonu skladištenja (A) gdje se nalaze ULO komore (skraćeno od engl. Ultra low oxygene), zonu B za prijem, sortiranje, pakiranje i preradu robe s tranzitnim rashladnim komorama, gdje je predviđeno odvajanje konvencionalnog voća od onog s oznakom EKO. Tu je dakako i upravna zgrada (oznake C) za administrativne potrebe poslovanja. 

Uređuju se danas i vanjski manipulativni prostori, na kojemu iza prijemnih rampi dominiraju brojne box palete. Ima ih ovdje ni manje ni više nego 11.830, otkriva nam voditelj gradilišta. "One će biti raspoređene kod naših proizvođača pa će se u RDC vraćati napunjene”, otkriva. Svaki od ovih boxova ima jedinstvenu oznaku, pomoću koje će se razlikovati pojedine isporuke i tako omogućiti sljedivost. 

Optimisti već najavljuju i prve jabuke kasnijih sorata ovogodišnje berbe u ovim hladnjačama, ali ima tu još niz koraka, prije stavljanja zdanja u punu funkciju.

Box palete
Palete čekaju na prvu berbu voća

Očekuje se i skoro ishođenje uporabne dozvole, a nakon čega će se pristupiti izradi javnog poziva proizvođačkim organizacijama za ugovaranje korištenja usluga RDC-a, pojašnjava Silva Wendling, pročelnica Osječko-baranjske županije zadužena za resor poljoprivrede.

Naime, ovim će objektom upravljati tvrtka RDC OBŽ d.o.o. koja je u 100%-tnom vlasništvu županije.

Bit će tu i novih radnih mjesta, ali prvi čovjek RDC-a Alen Mamić naglašava prioritete. “Naš je interes da cijena koštanja usluga Centra za proizvođače bude što manja”, te dodaje da će pri tome voditi računa da tvrtka mora biti održiva, neovisna o proračunu Županije. Pa će se i kadrovi zapošljavati tek onda, kada se stvori potreba. 

Tehnički detalji RDC Osijek

Ukupni rashladni kapacitet hladnjače iznosi 2.910 tona raspoređeno u 23 rashladne komore, podijeljen u dva dijela. Na dio koji se odnosi na ekološku i onaj koji se odnosi na konvencionalnu proizvodnju. 

Za ekološke proizvode osigurano je sedam komora s ULO režimom hlađenja i to tri komore kapaciteta 150 tona i četiri kapaciteta 60 tona, odnosno ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta. 

Za konvencionalnu proizvodnju planirani kapacitet rashladnih komora je 2.220 tona raspoređeno u ukupno 16 komora, i to 10 komora s ULO atmosferom i šest komora s dinamičkom te šest komora s normalnom atmosferom ukupnog kapaciteta 318 tona.

Ukupna površina cijelog zdanja je 8.182 m2.

Prvi čovjek Osječko-baranjske županije naglašava kako je cilj osigurati nužnu infrastrukturu za intenzivniji razvoj poljoprivrede. "Usluga hladnjače omogućit će našim poljoprivrednicima da svoju robu čuvaju do što povoljnijeg trenutka za plasman na tržište, kao i podršku u brandiranju njihovih proizvoda", rekao je župan Ivan Anušić.

Tehnički pregled očekuje se 12. kolovoza 2022

Rizici modela 

Ovaj model izgradnje potrebne infrastrukture nosi i dozu političke odgovornosti, jer su u slučaju projekta regionalnih logističko-distributivnih centara vladajući u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti odlučili na investicije u razvoj tržišta, u nadi da će time odgovoriti potrebama domaćih voćara i trženja njihovih proizvoda. 

No, mnogi se pitaju jesi li voćari spremni te hoće li ova ulaganja na koncu biti opravdana? 

Za logističko-distributivne centre za voće i povrće 610 milijuna kuna

Sudar: Trebat će neko vrijeme da koncept zaživi

Voćar iz obljižnjeg Bizovca Hrvoje Sudar vjeruje da hoće. “Da će biti lako, neće, ali svakako je riječ o hvale vrijednom projektu. Trebat će vrijeme uhodavanja", dodaje Sudar, “no s obzirom na potrebe tržišta vjerujem da će kapaciteti RDC-a biti popunjeni”.


Fotoprilog


Tagovi

Petar Dominković Silva Wendling Alen Mamić Projektgradnja Osijek-Koteks EHO


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner