Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bulić
  • 19.06.2018. 07:30

OPG Bulić: Ako se želite baviti poljoprivredom morate to raditi sa zadovoljstvom, ako ne, bolje se ni ne upuštati

Mislim da bi trebalo organizirati otkup preko zadruga ali po prihvatljivoj cijeni. U razvijenim zemljama poljoprivrednik proizvodi i ne razmišlja o prodaji jer mu je otkup zagarantiran, kaže Dragan Bulić čija obitelj ima 350 stabala maslina, a ulja su im nagrađena brojnim zlatnim odličjima.

Foto: arhiva OPG Bulić
  • 1.424
  • 150
  • 0

OPG Bulić iz Vodnjana postoji od 2007 godine, broji tri člana, Dragana kao nositelja i roditelje kao članove koji sudjeluju u svim radovima od zaštite, rezidbe, obrade tla i berbe. Na gospodarstvu nemaju zaposlenih, a u berbi im pomažu prijatelji I šira obitelj.

Krenuli smo 2003. godine sa 150 maslina s ciljem da imamo svoje ulje, međutim kako su masline napredovale ulja je bilo sve više pa smo odlučili otvoriti OPG i baviti se prodajom ulja. S vremenom kako je bilo potražnje za uljem odlučili smo uzeti još zemlje u zakup. Uzeli smo zemlju na kojoj su već stare zapuštene masline koje smo stavili u kulturu i danas brojimo oko 350 stabala maslina na nešto manje od 2 hektara. Počeli smo maksimalno koristiti preparate koji su dopušteni u ekološkoj proizvodnji o kojoj se sve više priča i podiže svijest o tome koliko su štetni kemijski preparati na okoliš, a i za nas prilikom tretiranja, a na kraju i kod konzumiranja. Planiramo prijeći na ekološku proizvodnju kroz nekoliko godina", priča Dragan Bulić.

Različite sorte maslina

Zastupljene su sorte buža, karbonaca, istarska bjelica, rosinjola, leccino i pendolino. Proizvode monosortno ulje od buže i višesortno od svih navedenih. Jedan dio sadnog materijala nabavili su preko zadruge, a nešto presađivanjem od coka. Zaštitna sredstva I gnojiva kupuju u “agrariji”, stajsko gnojivo preko prijatelja.

Krenuli su sa 150 stabala maslina, danas imaju 350

Bulići imaju svoju mehanizaciju: stariji traktor s priključcima koji planiraju zamjeniti ako uspiju dobiti nekakve poticaje iz EU, akumulatorske alate za rezidbu i berbu maslina. Kako se razvilo maslinarstvo i “nasadilo” novih maslina pojavilo se više bolesti i štetnika s kojima ima sve više problema. Bilo je problema sa štetnicima (maslinov moljac, maslinova muha i svrdlaš), gljivične infekcije (paunovo oko), a tu su i vremenske neprilike: smrzavanje po zimi i suša po ljeti budući da nemaju navodnjavanje koje je većini maslinara problem jer su maslinici u većini na više lokacija pa je neisplativo.

Skladištenje i prerada

Masline se prerađuju u uljari San Antonio, a ulje skladišti u podrumu u inox bačvama gdje je temperatura od 15°C do 18°C kroz cijelu godinu. “Korisnici smo poticaja i naravno da nam pomažu, svaka kuna dobro dođe. Ali za veći napredak npr. ako se želi uzeti nova mehanizacija trebalo bi povući veća sredstva iz europskih fondova. Pokušavamo još od 2015 godine na mjerama za male poljoprivrednike mjera 6.3.1. ali bez rezultata", dodaje naš sugovornik koji smatra da je nedovoljno mladih u poljoprivredi što nije nimalo lak posao i mladi se teško odlučuju za rad na zemlji.

"Ako se želite baviti poljoprivredom morate to raditi sa zadovoljstvom, ako ne, bolje se ni ne upuštati. Meni osobno je odlazak u maslinik odmor i uživanje. Zaposlen sam kao inženjer u jednoj lokalnoj firmi koja se bavi proizvodnjom raznih čeličnih konstrukcija, a maslinarstvo kao druga djelatnost ili hobi je nešto u čemu uživam” nastavlja Dragan

Zlatna odličja za ulja

Reklamiraju se preko Facebooka, i domaće web tržnice. Njihove proizvode kupuju uglavnom privatne osobe, odnosno stalni vjerni kupci koji su prepoznali kvalitetu. Ne izvoze jer ne proizvode toliko velike količine, ali dosta stranaca iz Slovenije, Njemačke, Italije itd. se vraćaju svake godine po njihovo ulje. Uglavnom, imaju stalne dugogodišnje kupce koji rezerviraju unaprijed, a ostali manji dio uvijek se proda.

Maslinovo ulje nagrađeno im je brojnim zlatnim odličjima

Kako dodaje, sudjeluju na smotri ulja u Krasici kod Buja i redovno osvajaju zlatna odličja. Na sajmove za sada ne idu jer uspiju prodati sve što proizvedu. "Koliko vidim, od kad smo ušli u EU poljoprivreda nam propada. Konkurencija je prejaka, cijene po kojima se uvozi su znatno jeftinije, ali lošije kvalitete. Nažalost, danas je situacija takva da se gledaju samo cijene a ne kvaliteta proizvoda. Trebalo bi uvesti kontrolu kvalitete proizvoda iz uvoza i zaustaviti uvoz loših proizvoda, jer koliko vidim svašta se uvozi. Mislim da bi trebalo organizirati otkup preko zadruga ali po prihvatljivoj cijeni. Prodaja je velik  problem malim OPG-ima zato što se svi moraju snalaziti i sami prodavati svoj proizvod. U razvijenim zemljama poljoprivrednik proizvodi i ne razmišlja o prodaji jer mu je otkup zagarantiran", smatra on.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Bulić Dragan Bulić Vodnjan Masline Maslinovo ulje


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]