Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici
  • 03.04.2023. 09:00

Obratite pažnju na lisne uši i grinje - kada obaviti prskanje?

Štetnici se nalaze na naličju lišća, a listovi mijenjaju boju, potom se suše i opadaju.

Foto: Bojan Kecman
  • 4.766
  • 295
  • 0

Hladnije vrijeme posljednjih dana usporilo je razvoj jaja lisnih ušiju (Aphids) koja su položena ranije u odnosu na prošlu godinu. Čim prođe cvjetanje voćari bi trebali tretirati stabla preparatima koja će spriječiti njihov i razvoj grinja. Jaja su položena i štetnici samo čekaju povoljan trenutak za završetak razvoja.

Uostalom, vegetacija je ove godine poranila za dva do tri tjedna u odnosu na lani. Upravo su prošle godine voćari morali odraditi više tretmana jer su uvjeti bili idealni za razvoj lisnih ušiju i poslije cvjetanja, naročito šljiva, kada je uslijedio masovan napad štetnika pa u mnogim slučajevima jedan tretman nije bio dovoljan za zaštitu.

Tretman obaviti u precvjetavanju

Dakle, čim prođe cvjetanje voćaka, a može i u precvjetavanju, treba obaviti tretman protiv ušiju, a po potrebi, moguć je još jedan, sedam do 10 dana poslije.

Lisne uši dovode do uvijanja i propadanja listova

Zbog smanjene ponude u poljoprivrednim ljekarnama, odnosno zabrane upotrebe neonikotinoida, a najviše upotrebljavani su oni na bazi acetamiprida koji su zabranjeni od ove godine, izbor je pao na svega nekoliko insekticida. O izboru, voćari bi se svakako trebali savjetovati sa stručnjacima u apotekama ili svojim savjetodavcima.

Lisne uši sišu sokove na mladom lišću, dovode do uvijanja i propadanja listova.

I grinje prijete

Crveni voćni pauk, Panonychus ulmi i koprivina grinja, Tetranychus urticae, najčešće su grinje koje napadaju voće. Riječ je o ozbiljnoj prijetnji, posebno za mlade listove koji se mogu osušiti odmah u početku razvoja i neposredno nakon završetka cvjetanja.

Među najefikasnijim su sredstva na bazi abamektina

Zato je od velike važnosti obaviti prskanje prije početka cvjetanja s bakrenim sredstvima i mineralnim uljima, a ako nije odrađen taj tretman, posljednja šansa je nakon završetka cvjetanja, s akaricidima. Među najefikasnijim su sredstva na bazi abamektina.

Štetnik se nalazi, kao i lisne uši, na naličju lišća, a listovi mijenjaju boju u narančastu, crvenu, na kraju u smeđu, što dovodi do sušenja i opadanja. Odgovara im toplo i suho vrijeme.


Tagovi

Lisne uši Grinje Kopriivina grinja Crveni voćni pauk Štetnici Zaštita voćki


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]