Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici masline
  • 12.10.2021. 14:55

Oblica i Buža osjetljive na maslininu muhu: Smanjite oštećenja ranijom berbom

U praćenju maslinine muhe od velike su nam pomoći razne vrste lovki koje mogu biti vizualne (kukca privlači boja) ili olfaktorne (kukca privlači miris) te njihova kombinacija, savjetuje dr.sc. Marin Krapac.

Foto: Depositphotos/sabinoparente
  • 239
  • 32
  • 0

Iako se ponekad čini da o tehnološkom štetniku ploda masline, maslininoj muhi, mnogo znamo, rezultati na terenu nam pokazuju da je potrebno još napora i vremena uložiti u educiranje maslinara, praćenje njegove prisutnosti u masliniku te pravovremeno suzbijanje, kaže dr.sc. Marin Krapac pišući za Maslinar o sortama posebno osjetljivim na muhu, najnovijim načinima zaštite te ranoj berbi koja može donekle spasiti ulje.

Korisne lovke

Kako navodi, u praćenju od velike su nam pomoći razne vrste lovki koje mogu biti vizualne (kukca privlači boja) ili olfaktorne (kukca privlači miris) te njihova kombinacija. Za one vizualne najčešće se koriste žute ljepljive ploče, jer žuta boja privlači muške i ženske jedinke. Olfaktorne lovke sadrže često ampulu feromona koji svojim mirisom privlači samo mužjake ili mogu imati hranidbeni atraktant koji privlači mužjake i ženke.

"Osim za praćenje prisutnosti, lovke mogu utjecati i na smanjenje populacije štetnika u idućoj generaciji", ističe stručnjak. Maslinina muha najčešće ima tri generacije godišnje, no ako prevladavaju povoljni vremenski uvjeti za njezin let i razmnožavanje, viša temperatura zraka uz prisutnost oborina i višu relativnu vlagu zraka, broj generacija može biti i veći (do pet generacija/godišnje).

U svrhu praćenja i pravovremenog suzbijanja djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva na svojim internetskim stranicama objavljuju informacije o prisutnosti ovog štetnika na širem geografskom području (na razini županije). Ova je informacija vrlo korisna, no za kvalitetnije i pouzdanije informacije o prisutnosti muhe potrebno je i u nasadima imati lovke i pratiti njenu prisutnost.

Maslinari koji svoje nasade imaju na više lokacija znaju da im dinamika pojave i prisutnost ovog štetnika nije svugdje jednaka, odnosno da negdje let započinje ranije ili da im je populacija veća.

Privuci i ubij

Način suzbijanja kada se uz hranidbeni atraktant primjenjuje i insekticid naziva se "attract and kill“ (u prijevodu: privuci i ubij).

"Ovaj je način učinkovit ako ga primjenjuje veći broj maslinara na određenom području, a u suprotnom se može dogoditi da hranidbeni atraktant privuče jedinke iz okolnih maslinika, u kojima se ne provodi tretiranje, u maslinik gdje se provodi ovaj način suzbijanja te šteta može biti značajna", pojašnjava Krapac.

Djelovanje im je vrlo kratko svega tri do šest dana i zbog toga se istraživanje i razvoj atraktanata i dalje intenzivno provodi kako bi se otkrili novi spojevi koji imaju dulje djelovanje. U posljednje se vrijeme istražuju pojedini hlapivi spojevi u raznim sortama te njihov utjecaj na privlačenje odraslih jedinki (imaga). Poznato je da pojedine sorte više privlače ženke maslinine muhe na ovipoziciju (polaganje jaja) u odnosu na druge.

Primjerice, talijanska sorta Ascolana tenera ima krupan plod i mekano tkivo te ju maslinina muha preferira u odnosu na neke druge sorte te će se oštećenja najprije primijetiti na sortama krupnijeg ploda ako ih imamo u nasadu. Domaće sorte Oblica i Buža zbog krupnoće ploda i mekog tkiva vrlo su osjetljive na maslininu muhu.

Kroz provedena istraživanja utvrđeno je da se oštećenje plodova uzrokovano ishranom ličinki muhe može smanjiti ranijom berbom koja ujedno utječe na veću kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ranijom berbom uklanjamo plodove koji osim za polaganje jaja te ishranu ličinki služe i za kukuljenje muhe te razvoj iduće generacije ili prezimljavanje ovog štetnika.

Loše ulje

Negativan utjecaj maslinine muhe na kvalitetu ulja neće biti toliko izražen kod sorata koje imaju viši udio fenolnih spojeva poput Lastovke ili Istarske bjelice, jer fenoli imaju antioksidativno djelovanje i usporavaju oksidativne procese u plodu masline.

U ranijim stupnjevima zrelosti plodovi maslina imaju viši udio fenolnih spojeva te se ranijom berbom mogu dobiti ekstra djevičanska i od plodova u kojima su ličinke već počinile štetu.

Tijekom dozrijevanja i uslijed viših oborina udio fenolnih spojeva u plodu opada, a ako su plodovi još napadnuti i maslininom muhom kvaliteta ulja značajno degradira te se u ulju dobivenom od plodova napadnutih maslininom muhom javlja crvljivost, ali i druge poput pljesnivosti. 

"Ovakva ulja, koja imaju manu, više ne mogu ući u kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja i postižu nižu cijenu na tržištu", zaključuje ovaj stručnjak. 


Tagovi

Maslinar Dr.sc. Marin Krapac Maslinina muha Praćenje Suzbijanje Berba


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!