Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba malina
  • 11.07.2019. 15:00
  • Požeško-slavonska, Grabarje

Obitelj Vido uzgaja himbo top, malinu koja idealno rodi i u - studenom

Članovi obitelji Vido iz Grabarja, uz bogato iskustvo u uzgoju brojnih vrsta voća i povrća, prije tri godine posadili su 1.200 sadnica malina, od kojih je i nešto novija sorta himbo top.

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.611
  • 89
  • 0

Maline su vrlo osjetljivo voće stoga je berbu potrebno dobro organizirati da bi se odradila na vrijeme i prodala na tržištu u najboljem stanju. Berba počinje onog trenutka kada se plod počne odvajati od peteljke i dobije crvenu boju.             

Članovi obitelji Vido iz Grabarja, uz bogato iskustvo u uzgoju brojnih vrsta voća i povrća, prije tri godine posadili su 1.200 sadnica malina.

"Ovo je sada treći rod, urod je idealan, ali početak godine je bio loš. Imali smo sušni period kada nam je nedostajalo vode, a malina je voće koje zahtjeva puno vode pa smo krenuli s jednim dijelom navodnjavanja. To je u onoj fazi kada raste zelena masa. Tu smo morali navodnjavati, međutim malo kasnije su krenule velike količine kiše i vode. To je njoj pogodovalo. Što više vode ona je krupnija, kvalitetnija i bolja", rekao je Branko Vido.

Berbu obavljaju isključivo ručno

A plodovi u ovom malinjaku uistinu su krupni, a grmovi gotovo da se savijaju pod težinom, stoga je vrijeme za ljetnu berbu koja se obavlja isključivo ručno.

"Na velikim plantažama naravno da je tehnologija toliko napredovala da su već stvorili nekakvu strojnu berbu, ali u tom slučaju to više nije ovakav proizvod za tržnicu kakav mi plasiramo. Najteži dio posla je berba. Svaki plod se bere pojedinačno i pažljivo, ali berba nije gotova sada za par dana. Mi imamo konstantno do studenog ploda na njoj i stalno radimo berbe. Naravno, bolja kvaliteta nam je uvjet da za tržište da postižemo i veću cijenu", ističe Vido.

Obitelj Vido uzgaja nešto noviju sortu maline himbo top, koja je, prema Brankovim riječima, u Hrvatskoj dostupna oko pet godina.

"Podnosi nadmorsku visinu između 300 i 400 metara i podnosi malo veće hladnoće. Nije da je uvjetovana suncem. Primijetili smo kod nje da u studenom, već kada su dani hladniji, ona idealno rodi, ali onda ostaje bez okusa i mirisa. Ima samo izgled i ljepotu", rekao je Vido.    

Uzgoj maline je kontinuirani posao, koji zahtjeva agrotehničke radnje gotovo tijekom cijele godine.

Treba voditi računa koliko mladica ostaviti za sljedeću godinu

"Lanjska sadnica je ove godine davala plod. Zatim iz zemlje izbijaju nove mladice koje vi morate planski ostavljati za sljedeću godinu. Ako ostavite previše dobit ćete šumu u kojoj se nitko neće moći snaći. Tu mi kontroliramo i radimo izrezivanje te ostavljamo određeni broj sadnica koje će nam sljedeće godine davati plod. To je najbitnije kod maline, da si stvarate za uvjete za sljedeću godinu", pojašnjava Vido.   

Malina je biljka koja je ne zahtijeva veliku količinu gnojiva.        

"Radimo minimalne prihrane i to u onom periodu kada malina tjera mladicu. Onda dobije nešto malo gnojiva pod korijen. Pokušavamo u ovom periodu nešto preko vode malo da dođe direktno u korijen i što prije iskoristi, međutim jako male zahtjeve ima za hranivima. S tim da je ovo površina zemlje na kojoj je 40-ak godina rastao stari voćnjak i zemlja je bogata humusom", priča Vido.

Veću cijenu postiže kao konzumno voće

Za dobru aromu i koncentraciju šećera povoljne su godine s velikom količinom sunčanih dana, a velik broj kišovitih dana pogoduje razvoju bolesti. Obitelj Vido maline pretvara u finalni proizvod, kao što su likeri i vino, ali Branko ističe da je cijena maline bolja kada se prodaje kao konzumno voće

"Međutim, da bi to išlo kao konzumno voće, to mora biti prva klasa. To je ono što mi zahtijevamo kod ove maline. Imamo lijepu krupnoću, lijep izgled i lijepu boju. Morate znati da njoj vijek trajanja nije jako dug. Nju je bitno danas pobrati i da je sutra već na tržištu kod krajnjeg kupca. Može se sačuvati uz nekakav sustav hladnjače, 24 ili 48 sati najviše", rekao je za kraj Branko Vido.


Tagovi

Berba malina Prodaja Himbo top Branko Vido


Partner