Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mario Šmit
  • 06.11.2019. 07:30
  • Šibensko-kninska, Prvić

Obitelj Šmit imanje pretvorila u etnobotanički vrt s autohtonim dalmatinskim biljkama

Kupcima želimo plasirati originalne prirodne proizvode od autohtonog dalmatinskog bilja uzgojenog u čistom otočnom podneblju, tradicijskim tehnikama, u malim serijama, uz visoke standarde kvalitete, kaže obitelj Šmit.

Foto: arhiva OPG-a Mario Šmit
  • 2.692
  • 1.225
  • 0

"Podižući obiteljsko imanje prepoznali smo priliku za novi iskorak jer potražnja za prirodnim sastojcima svakodnevno raste. Pokret povratka prirodi, kao i snažno ekološko osvješćivanje stanovništva, dovodi do povećanja potrošnje proizvoda na biljnoj osnovi“, smatra Mario Šmit, nositelj istoimenog OPG-a s otoka Prvića.

OPG Mario Šmit usmjeren je ponajprije na povećanje konkurentnosti proizvodnje unaprijeđenjem prerađivačke tehnologije, kvalitete proizvoda i prezentacije na tržištu te uključenjem u turističku ponudu. "Kupcima želimo plasirati originalne prirodne proizvode od autohtonog dalmatinskog bilja uzgojenog u čistom otočnom podneblju, tradicijskim tehnikama, u malim serijama, uz visoke standarde kvalitete. Uz ostale karakteristike, proizvodi svojom ambalažom predstavljaju i originalne suvenire“, doznajemo od obitelji Šmit.

Od naslijeđene 'tri škrapice' nastali današnji Puntarski dvori

OPG je registriran 2011. godine, a imanje je poznato je pod nazivom Puntarski dvori i prostire se na površini od oko 3.000 m2. "Temelj današnjeg imanja Puntarski dvori čini jedan njegov mali dio koji sam naslijedio od pokojne babe, a ona od svoje tete. Zahvaljujući njezinoj dobroti i brizi o svojoj staroj teti, naslijedila je, između ostalog, i komadić zemlje Za Puntom, kako nazivamo taj sjeverozapadni dio otoka. U originalnim dokumentima oporuke ta se zemlja naziva 'tri škrapice' što je zorno opisivalo njenu veličinu.

Cijelo imanje predstavlja etnobotanički vrt s brojnim autohtonim dalmatinskim biljkama 

Na tom temelju, od te tri škrapice, stvoreno je današnje imanje na kojem već godinama realiziramo naš projekt. Spominjući se svoje babe Anđele, po kojoj i moja kći nosi ime, te listajući stare papire sjetio sam se što je o naslijeđenoj zemlji napisao Ivan Aralica: ... jer čvršće poveznice između pretka i potomka, emotivne poveznice, nema od zemlje koju je predak potomku ostavio u nasljeđe. I kad potomak od te zemlje živi, i kad mu je njezino održavanje samo teret i samo novi izdatak od plaće koju negdje drugdje mora zarađivati“, navodi Mario Šmit.

U etnobotaničkom vrtu pričaju priče o autohtonom dalmatinskom bilju

Na gospodarstvu je uz maslinik i mali vinograd zasađeno niz voćaka (smokve, citrusi, marelica, orah, breskva, šljive, šipci), tu je i nasad ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja te povrtnjak i cvijetnjak s pretežno tradicijskim obilježjem. Cijelo imanje predstavlja etnobotanički vrt sa brojnim autohtonim dalmatinskim biljkama koje uz gospodarsku ima i izletničko-edukativnu funkciju čime obogaćuje turističku ponudu otočne i šire turističke destinacije.

"Etnobotanički pristup znači da ljudima pričamo priče o našem bilju pri čemu se fokusiramo na način korištenja biljaka u ljudskom društvu. Edukativni sadržaji obuhvaćaju etnobotaniku, fitoterapiju (herbalizam) i aromaterapiju. Edukacijom i samim proizvodima promovira se otočna fitonimija i otočna gastronomija temeljena na autohtonim biljkama te lik i djelo Fausta Vrančića i Dragutina Antuna Parčića kao najznačajnih intelektualaca vezanih uz otok Prvić“, doznajemo.

Etnobotanika kao relativno mlada znanstvena disciplina, koja spaja etnologiju i botaniku, nastoji dokumentirati, opisati i objasniti složen odnos između ljudske kultura i biljaka, pri čemu se fokusira na način korištenja biljaka u ljudskom društvu (hrana i lijekovi, kozmetika, u proizvodnji prirodnih boja, tekstilnog i građevinskog materijala, alata, novčanih valuta te u ritualima društvenog načina života).

Dobitnici brojnih nagrada

"Misao vodilja i glavni cilj projekta je unaprijediti turističku ponudu, stvoriti novu i jedinstvenu hrvatsku robnu marku, upoznati posjetitelje sa prirodnim i tradicionalnim otočnim vrijednostima i pružiti edukaciju o korištenju biljaka i važnosti očuvanja prirode“, ističu Šmitovi.

Gospodarstvo, koje se financijsko-gospodarski samoodržava, pretpostavlja da može uz prihvatljive cijene ponuditi proizvode i druge sadržaje posjetiteljima koji očekuju nešto drugačiji odmor i rekreaciju od smještaja i kupanja na susjednom morskom obalnom području.

Na prošlogodišnjem su Noćnjaku osvojili zlatnu medalju za svoje maslinovo ulje 

OPG Šmit dobitnik je zlatnih i srebrenih medalja i diploma (2015., 2016. i 2017.) za svoje proizvode na Međunarodnoj manifestaciji poljoprivrednika Mediterana - Intrada. Na manifestaciji Noćnjak 2018. dobili su zlatnu medalju za maslinovo ulje (Ulika),  dvije zlatne medalje za kozmetičke proizvode (Zlatni balzam smilja i Šibenska pomada) i pehar za najbolji kozmetički proizvod manifestacije (Parčićev melem žutocvjetke). Linije proizvoda: plodovi voćnih kultura (masline, smokve, grožđe, breskve i dr.) i povrtnice; maslinovo ulje; uljni pripravci za njegu lica i tijela (prirodna kozmetika - eterična ulja, hidrolati, uljni macerati, uljne mješavine, balzami); suho bilje (suhi cvijet lavande, biljni čajevi, začini).

Natura Škoj, Herba Provichio i Ulika – tri brenda OPG-a Šmit

Gospodarstvo ima tri brenda: Natura Škoj (za ukupnu aktivnost OPG-a), Herba Provichio (prirodna kozmetika), Ulika (ekstra djevičansko maslinovo ulje). Natura Škoj je brend koji pokriva proširenje djelatnosti na agroturizam. Maslinarstvo i maslinovo ulje osnova su gospodarstva - brendirali su ekstra djevičansko maslinovo ulje Ulika.

OPG je smješten na sjeverozapadnoj obali otoka Prvića (šibensko otočje) u okviru naselja Prvić Šepurine. Od 2014. uključen je u projekt Hrvatski otočni proizvod (HOP) i dobitnik ovog prestižnog certifikata za 14 proizvoda. Na gospodarstvu, u sklopu stambenog objekta, smješten je mali laboratorij za proizvodnju kozmetike i prezentacijski centar Hrvatskog otočnog proizvoda u kojem se uz vlastite proizvode prezentiraju proizvodi i proizvođači - dobitnici oznake HOP sa drugih hrvatskih otoka. OPG Mario Šmit uvršten je u katalog Turističke zajednice Grada Vodica i prisutan na brojnim lokalnim i nacionalnim sajmovima.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Mario Šmit Etnobotanika Autohotno bilje Hrvatski otočni proizvod Puntarski dvori


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."