Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mario Šmit
  • 06.11.2019. 07:30
  • Šibensko-kninska, Prvić

Obitelj Šmit imanje pretvorila u etnobotanički vrt s autohtonim dalmatinskim biljkama

Kupcima želimo plasirati originalne prirodne proizvode od autohtonog dalmatinskog bilja uzgojenog u čistom otočnom podneblju, tradicijskim tehnikama, u malim serijama, uz visoke standarde kvalitete, kaže obitelj Šmit.

Foto: arhiva OPG-a Mario Šmit
  • 2.691
  • 1.225
  • 0

"Podižući obiteljsko imanje prepoznali smo priliku za novi iskorak jer potražnja za prirodnim sastojcima svakodnevno raste. Pokret povratka prirodi, kao i snažno ekološko osvješćivanje stanovništva, dovodi do povećanja potrošnje proizvoda na biljnoj osnovi“, smatra Mario Šmit, nositelj istoimenog OPG-a s otoka Prvića.

OPG Mario Šmit usmjeren je ponajprije na povećanje konkurentnosti proizvodnje unaprijeđenjem prerađivačke tehnologije, kvalitete proizvoda i prezentacije na tržištu te uključenjem u turističku ponudu. "Kupcima želimo plasirati originalne prirodne proizvode od autohtonog dalmatinskog bilja uzgojenog u čistom otočnom podneblju, tradicijskim tehnikama, u malim serijama, uz visoke standarde kvalitete. Uz ostale karakteristike, proizvodi svojom ambalažom predstavljaju i originalne suvenire“, doznajemo od obitelji Šmit.

Od naslijeđene 'tri škrapice' nastali današnji Puntarski dvori

OPG je registriran 2011. godine, a imanje je poznato je pod nazivom Puntarski dvori i prostire se na površini od oko 3.000 m2. "Temelj današnjeg imanja Puntarski dvori čini jedan njegov mali dio koji sam naslijedio od pokojne babe, a ona od svoje tete. Zahvaljujući njezinoj dobroti i brizi o svojoj staroj teti, naslijedila je, između ostalog, i komadić zemlje Za Puntom, kako nazivamo taj sjeverozapadni dio otoka. U originalnim dokumentima oporuke ta se zemlja naziva 'tri škrapice' što je zorno opisivalo njenu veličinu.

Cijelo imanje predstavlja etnobotanički vrt s brojnim autohtonim dalmatinskim biljkama 

Na tom temelju, od te tri škrapice, stvoreno je današnje imanje na kojem već godinama realiziramo naš projekt. Spominjući se svoje babe Anđele, po kojoj i moja kći nosi ime, te listajući stare papire sjetio sam se što je o naslijeđenoj zemlji napisao Ivan Aralica: ... jer čvršće poveznice između pretka i potomka, emotivne poveznice, nema od zemlje koju je predak potomku ostavio u nasljeđe. I kad potomak od te zemlje živi, i kad mu je njezino održavanje samo teret i samo novi izdatak od plaće koju negdje drugdje mora zarađivati“, navodi Mario Šmit.

U etnobotaničkom vrtu pričaju priče o autohtonom dalmatinskom bilju

Na gospodarstvu je uz maslinik i mali vinograd zasađeno niz voćaka (smokve, citrusi, marelica, orah, breskva, šljive, šipci), tu je i nasad ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja te povrtnjak i cvijetnjak s pretežno tradicijskim obilježjem. Cijelo imanje predstavlja etnobotanički vrt sa brojnim autohtonim dalmatinskim biljkama koje uz gospodarsku ima i izletničko-edukativnu funkciju čime obogaćuje turističku ponudu otočne i šire turističke destinacije.

"Etnobotanički pristup znači da ljudima pričamo priče o našem bilju pri čemu se fokusiramo na način korištenja biljaka u ljudskom društvu. Edukativni sadržaji obuhvaćaju etnobotaniku, fitoterapiju (herbalizam) i aromaterapiju. Edukacijom i samim proizvodima promovira se otočna fitonimija i otočna gastronomija temeljena na autohtonim biljkama te lik i djelo Fausta Vrančića i Dragutina Antuna Parčića kao najznačajnih intelektualaca vezanih uz otok Prvić“, doznajemo.

Etnobotanika kao relativno mlada znanstvena disciplina, koja spaja etnologiju i botaniku, nastoji dokumentirati, opisati i objasniti složen odnos između ljudske kultura i biljaka, pri čemu se fokusira na način korištenja biljaka u ljudskom društvu (hrana i lijekovi, kozmetika, u proizvodnji prirodnih boja, tekstilnog i građevinskog materijala, alata, novčanih valuta te u ritualima društvenog načina života).

Dobitnici brojnih nagrada

"Misao vodilja i glavni cilj projekta je unaprijediti turističku ponudu, stvoriti novu i jedinstvenu hrvatsku robnu marku, upoznati posjetitelje sa prirodnim i tradicionalnim otočnim vrijednostima i pružiti edukaciju o korištenju biljaka i važnosti očuvanja prirode“, ističu Šmitovi.

Gospodarstvo, koje se financijsko-gospodarski samoodržava, pretpostavlja da može uz prihvatljive cijene ponuditi proizvode i druge sadržaje posjetiteljima koji očekuju nešto drugačiji odmor i rekreaciju od smještaja i kupanja na susjednom morskom obalnom području.

Na prošlogodišnjem su Noćnjaku osvojili zlatnu medalju za svoje maslinovo ulje 

OPG Šmit dobitnik je zlatnih i srebrenih medalja i diploma (2015., 2016. i 2017.) za svoje proizvode na Međunarodnoj manifestaciji poljoprivrednika Mediterana - Intrada. Na manifestaciji Noćnjak 2018. dobili su zlatnu medalju za maslinovo ulje (Ulika),  dvije zlatne medalje za kozmetičke proizvode (Zlatni balzam smilja i Šibenska pomada) i pehar za najbolji kozmetički proizvod manifestacije (Parčićev melem žutocvjetke). Linije proizvoda: plodovi voćnih kultura (masline, smokve, grožđe, breskve i dr.) i povrtnice; maslinovo ulje; uljni pripravci za njegu lica i tijela (prirodna kozmetika - eterična ulja, hidrolati, uljni macerati, uljne mješavine, balzami); suho bilje (suhi cvijet lavande, biljni čajevi, začini).

Natura Škoj, Herba Provichio i Ulika – tri brenda OPG-a Šmit

Gospodarstvo ima tri brenda: Natura Škoj (za ukupnu aktivnost OPG-a), Herba Provichio (prirodna kozmetika), Ulika (ekstra djevičansko maslinovo ulje). Natura Škoj je brend koji pokriva proširenje djelatnosti na agroturizam. Maslinarstvo i maslinovo ulje osnova su gospodarstva - brendirali su ekstra djevičansko maslinovo ulje Ulika.

OPG je smješten na sjeverozapadnoj obali otoka Prvića (šibensko otočje) u okviru naselja Prvić Šepurine. Od 2014. uključen je u projekt Hrvatski otočni proizvod (HOP) i dobitnik ovog prestižnog certifikata za 14 proizvoda. Na gospodarstvu, u sklopu stambenog objekta, smješten je mali laboratorij za proizvodnju kozmetike i prezentacijski centar Hrvatskog otočnog proizvoda u kojem se uz vlastite proizvode prezentiraju proizvodi i proizvođači - dobitnici oznake HOP sa drugih hrvatskih otoka. OPG Mario Šmit uvršten je u katalog Turističke zajednice Grada Vodica i prisutan na brojnim lokalnim i nacionalnim sajmovima.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Mario Šmit Etnobotanika Autohotno bilje Hrvatski otočni proizvod Puntarski dvori


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]