Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 14.03.2014. 11:00
  • Krapinsko-zagorska

Obavite zaštitu krušaka i jabuka

Obaviještavaju se voćari neka zaštite nasade kruške i jabuke

  • 266
  • 8
  • 0

Jabuke i kruške se nalaze u fazi otvaranja vršnih pupova. Već malo vidljivog zelenila na vrhu pupa dovoljno je pri povoljnim vremenskim prilikama da se ostvare prve ovogodišnje infekcije uzročnikom mrljavosti lista i krastavosti ploda jabuke (Venturia inaequalis) i kruške (Venturia pyrina).

Zbog toga je prije oborina potrebno preventivno zaštititi voćke jednim od pripravaka na bazi bakra. Pripravci koji su registrirani za tu namjenu su: Modra galica, Plavi kamen, Nordox 75 WG, Gypso GD, Kupropin, Cupro caffaro 50 WP, Rame caffaro 32 WP, Neoram WG, Champion WP, Blauvit, Cuproline, Champion tekući, Kocide DF, Bordoška suspenzija, Bordoška juha, Bordoška juha Caffaro WP, Cuprablau Z Ultra.

Da bi infekcija bila ostvarena, nužna je kiša. Ako kiše nema, neće doći do infekcije. Zato preporučamo da pratite vremensku prognozu i da zaštitu provedete ako bude najavljena kiša, dan ili dva prije najavljene kiše. Obaveznu zaštitu bakrenim sredstvima provedite u voćnjacima u kojima je prošle godine bio prisutan rak kore (Nectria galligena) i to nakon što ste rezidbom odstranili zaraženu koru sa rak rana, a rane premazali pastom za premazivanje rana (Biopol V*, Lac Balsam).

Za suzbijanje prezimljujućih oblika štetnika (crveni pauk, lisne uši, štitaste uši) bakrenom pripravku mogu se dodati mineralna ulja (Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje) ili se umjesto kombiniranja dva pripravka može koristiti gotov tvornički pripravak koji je kombinacija bakrenog sredstva i mineralnog ulja ( Crveno ulje, Modro ulje). Navedeni pripravci dopušteni su i u integriranoj zaštiti jezgričavih voćaka. *Dozvola je prestala važiti , ali krajnji rok za primjenu i prodaju zaliha je 1.7.2014.

Pripravke koristite isključivo prema uputstvima dobivenim uz sredstvo. Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način, možete je predati u C.I.A.K. d.o.o., na adresi Gubaševo 47 c svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.


Povezane biljne vrste

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

SZB Jabuka Kruška Mrljavost lista Krastavost Rak kore Crveni pauk Lisne uši Štitaste uši


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]