Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Forma voćki
  • 28.10.2023. 16:30

Nova tehnologija uzgoja trešnje i višnje: Rezidba voćaka forme španjolski grm

Španjolski grm kao uzgojna forma intenzivira voćarsku proizvodnju, posebno trešnje i višnje. Koristi se kod slabo bujnih kombinacija sorti/podloga i kod bujnih kombinacija sorti/podloga.

Foto: Depositphoto/alessio369.virgilio.it (ilustracija)
  • 30.713
  • 1.577
  • 0

Kod trešnje najkrupnije i najkvalitetnije plodove nosi mlado rodno drvo pri svojoj osnovi, kao i svibanjske kitice stare jednu do tri godine. Stoga je prioritet nove tehnologije uzgoja trešnje kako osigurati obilje novih prirasta dužine 30 do 60 cm u određenim dijelovima krune shodno uzgojnom obliku i umanjiti broj izrođenih svibanjskih kitica, starijih od četiri godine. Modificirane forme španjolskog grma daju nešto više mogućnosti i slobode za uspjeh u intenziviranju uzgoja, prvenstveno trešnje.

Redovno obnova rodnog drveta

Problemi povezani s prebrzim rastom trešanja riješeni su oblikovanjem voćke u vidu španjolskog grma. Ova metoda uključuje skraćivanje stabla do veličine grma - visine 2,5 m.

Redovno se mora obnavljati rodno drvo. Najrodnije i najkvalitetnije plodove daje najmlađe rodno drvo. Obnavljanje se radi u četverogodišnjem ciklusu tako što se svake godine izbacuje tro i četverogodišnje rodno drvo (otprilike 1/3 grana), tako da se za period od četiri godine obnovi rodno drvo kada se postupak ponavlja. Izbacivanje grana se radi rezidbom na "patrljak" i to koso s donjim dužim dijelom. Novi prirasti se dobivaju od prisutnih vidljivih pupoljaka na preostalom "patrljku".

Da bi se smanjilo preveliko opterećenje rodom i povećala krupnoća plodova, zelenom rezidbom ili u razdoblju mirovanja zimskom rezidbom, radi se stalno prikraćivanje izduženog rodnog drveta za 1/3 do 1/2, ovisno od bujnosti sorte i rasporeda rodnih elemenata na rodnim granama i grančicama. Tanke grane u unutrašnjosti krošnje do osnove ukloniti rezidbom, kako bi svjetlost doprla do svih dijelova krošnje voćaka.

Španjolske trešnje (Foto: Depositphotos/imag3s)

Španjolski grm kao uzgojna forma intenzivira voćarsku proizvodnju, naročito trešnje i višnje. Koristi se kod slabo bujnih kombinacija sorti/podloga (nasadi veće gustoće) i kod bujnih kombinacija sorti/podloga. Manje je poznat uzgojni oblik kod naših voćara, mada se lako formira i održava.

Na što obratiti pažnju?

Razmak sadnje trešnje i višnje kod španjolskog grma je 5x2,5 m i ovisi od odnosa sorta/podloga.

Formiranje ovog uzgojnog oblika kod trešnje i višnje zahtijeva višestruko prikraćivanje grana prilikom formiranja tako da voćke kasnije stupaju na rod, ali se na ovakav način formiranja doprinosi smanjenju bujnosti.

Posađene sadnice se u proljeće prekraćuju na visinu 40 - 70 cm, ovisno od visine debla. Iz ostavljenih pupoljaka odaberu se četiri mladice s povoljnim rasporedom i kutom granjanja. Kada dostignu porast od 50 do 60 cm vrši se njihovo prikraćivanje na 15 - 20 cm od stabla. Kod oštrijeg granjanja, radi se razvođenje grana s otvorenijim kutom.

Tijekom druge vegetacije, grane drugog reda prikraćuju se na 25 - 30 cm od mjesta granjanja, uz uvjet da su u prethodnoj vegetaciji dostigle porast od 50 - 60 cm. Grane se kao i prve godine prikraćuju na istoj visini i po potrebi razvode.

Tijekom treće godine suviše bujne grane, vodopije ili one koje rastu u unutrašnjost krune se izbacuju iz osnove. U cilju bolje osunčanosti i osvijetljenosti, rezidba na ostavljenim granama se obavlja na bočni porast, a ukoliko je potrebno radi se i povijanje grana trećeg reda. Tijekom vegetacije u cilju obrastanja sekundarnih i tercijarnih grana pinciraju se.

Redovna rezidba, koju sam opisao, obavlja se od četvrte godine pa nadalje.


Tagovi

Rodne grančice trešnje Obnova rodnog drveta Zelena i zimska rezidba Formiranje krune voćke Uzgojni oblici Vodopije Rezidba voćki španjolski grm


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo