Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorta jabuke
  • 06.01.2023. 15:00

Nova sorta jabuke: HOT84A1 je otporna na sušu

Klasičnim križanjem znanstvenici su uspjeli stvoriti sortu otpornu na klimatske promjene. Što je odlikuje?

Foto: Facebook/IRTA (ilustracija)
  • 959
  • 110
  • 0

Nova sorta jabuke pod nazivom HOT84A1 je stvorena na Novom Zelandu. Izuzetno je, kažu, dobro prilagođena uvjetima suše i viših temperatura. Plod je selekcije i križanja sorti Scired, koja nije patentirana, i Scilate, koja je US Plant Pat. No. 20,477  te je bila donator peludi. Istraživački rad je realiziran u okviru međunarodnog programa Hot Climate Programme gdje je u fokusu bio odabir biljaka prilagođenih globalnom zagrijavanju, adaptiranih na visoke temperature.

Križanje je napravljeno 2002. godine na stablima u regiji Hawke's Bay, na istočnoj obali sjevernog otoka Novog Zelanda, a sjeme je transportirano i posijano na parcelama u Gimenells-u blizu Lleide, u Španjolskoj.

Srednje bujna na podlozi M9

Sorta HOT84A1 je 2007. godine odabrana kao pojedinačna biljka iz populacije sadnica zbog atraktivnog izgleda, dobrog okusa, teksture i skladištenja. Prvo je vegetativno, aseksualno razmnožena u Španjolskoj i to pupoljkom na podlogu M9. Promatrana je kroz tri vegetativno razmnožene generacije u periodu od 2014. do 2018. te je utvrđeno da osobine ostaju stabilne na stablima starim pet do devet godina.

Slabo bujne podloge su i dalje smjer u kojem će se voćarstvo razvijati

Plod je dobre teksture i okusa. U Španjolskoj je berba početkom listopada. Od ostalih sorti razlikuje se po dobroj obojenosti pokožice sa slabo definiranim prugama. Dozrijeva dva tjedna prije sorte Fuji.

Stablo dostiže visinu do 2,7 m, a širina krošnje je 1,4 m. Srednje je bujna na podlozi M9. Vegetativni pupoljci pucaju sredinom ožujka, a početak cvjetanja je vezan za prvi dio travnja. Latice su roze boje. 

Plodovi imaju okus slatkog vina

Prosječna težina ploda je bila 298 g, a oblik je nešto izdužen. Odlikuje se tvrdom teksturom pokožice. Osnovna boja je žuta. Meso ploda je vrlo sočno, arome koja podsjeća na slatko vino. Bere se krajem rujna i početkom listopada. Odlična je desertna jabuka. Plodovi pokazuju manju osjetljivost na ožegotine od sunca. Može se čuvati do osam mjeseci na temperaturi od 0,5ºC.

Nositelji patenta su Novozelandski institut za istraživanje biljaka i hrane Limited iz Aucklanda, Novi Zeland, Institut De Recerca I Tecnologia Agroalimentaries IRTA iz Barcelone i FruitFutur AIE iz Lieide u Španjolskoj. 


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Nova sorta jabuke Sorta jabuke HOT84A1 Nove sorte Voćarstvo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djevojka u Bizovačkoj narodnoj nošnji spremljena za običaj Zahvalne nedjelje, kada se donose darovi sa naših polja
#RuralFoto #Selo