Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni obrt Čeko
  • 01.08.2019. 12:00
  • Istarska, Umag

Nema većeg zadovoljstva nego kad vidiš da će biti dobar urod jer si sve dobro odradio

Kada smo započeli nismo imali ništa od mehanizacije. Krenuli smo praktički od nule, no sada smo poprilično dobro mehanizirani, kaže Branko Čeko koji je prije dvije godine prošao na natječaju za tip operacije 4.1.1. i sredstvima obnovio dio priključnih strojeva kojima je olakšao uzgoj i preradu maslina.

Foto: Blanka Kufner
  • 1.258
  • 250
  • 0

Branko Čeko, vlasnik poljoprivrednog obrta Čeko, završio je Srednju poljoprivrednu školu u Poreču, smjer vinogradarsko-voćarski, i nakon škole se zaposlio kao poljoprivredni tehničar u tadašnjem PIK-u Umag. "Od tada sam stalno vezan uz poljoprivredu. U početku sam se bavio iz zadovoljstva i da malo potpomognem kućnom budžetu, no kasnije je to preraslo u ozbiljniji posao“, kaže.

Konkretnije se s obitelji počeo baviti poljoprivrednom proizvodnjom 2000. godine kada su supruga Mirjana i on posadili prvih pedesetak maslina. Danas imaju posađenih 2.100 maslina. "Sve smo ih posadili vlastitim rukama i uz pomoć prijatelja. U radovima je vrlo rado sudjelovao i naš sin Filip pa je uz nas zavolio taj posao. I on je završio Srednju poljoprivrednu školu u Poreču te se, s obzirom da nije bio voljan nastaviti školovanje, zaposlio na svom OPG-u“, govore supružnici Čeko i dodaju da su 2002. godine zasadili nasad od 1,5 ha bresaka i nektarina koje su, zbog problema s plasmanom, a i starosti nasada, prije nekoliko godina iskrčili i na to mjesto također zasadili masline.

Sin Filip uskoro preuzima glavnu riječ

Branko je uz poljoprivredni obrt paralelno imao i OPG kako bi lakše došao do mogućnosti zakupa poljoprivrednog zemljišta. "Kako su godine prolazile, jednom su prednost imali obrti, drugi puta OPG-i, pa je nužno bilo imati jedno i drugo. Prije nekoliko godina to je zakonski onemogućeno tako da je OPG preuzeo sin koji je do tada bio član. Sada radimo zajedno kao jedna organizacijska jedinica. Filip je na početku, a ja pri kraju svoje poljoprivredne karijere jer krajem godine stječem prve uvjete za mirovinu. Problemi s kralježnicom koje imam su dodatni razlog za umirovljenje. Sin će tako uskoro preuzeti glavnu riječ, a ja ću mu biti koliko god budem mogao od pomoći“, ističe Branko.

Prekrasan maslinik obitelji Čeko 

Prije dvije godine pokrenuli su novu proizvodnju, zasadili su nasad od 1,2 ha badema sorte Feragnez i Tuono. Planiraju se širiti u tom smjeru kada, nadaju se, dobiju u zakup zapušteno poljoprivredno zemljište za koje su zainteresirani. "Uvijek smo u naš rad ulagali puno ljubavi i dobre volje, mada smo imali velikih problema s dobivanjem državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup. Ne znam iz kojeg razloga se tako teško daje zemljište u zakup ljudima koji žele raditi, proizvoditi. Zar je bolje da stoji zakorovljeno?", pita se Branko Čeko.

Osvajači brojnih nagrada

Od sorti maslina uzgajaju: Bjelicu, Leccino, Frantoio, Pendolino, Moraiolo, Rosulju i Črnicu te dobivaju monosortna ulja koja čuvaju u klimatiziranom posebnom prostoru u inoks posudama pod dušikom pri stalnoj temperaturi od oko 17°C. Masline beru i prerađuju unutar 24 sata od berbe kako bi postigli što bolju kvalitetu ulja.

U posljednjih desetak godina osvojili su brojne nagrade i priznanja. "Ove smo godine bili vicešampioni na natjecanju Zeleno zlato Istre u Taru, ušli smo po osmi puta u poznati svjetski katalog maslinovih ulja Flos Olei. Tu je i zlatna medalja AIPO Verona 2019. i zadnje, prije nekoliko tjedana, vicešampioni i Top10 na natjecanju Zlata oljčna vejica u Piranu u Sloveniji", kažu Mirjana, Branko i Filip. Ulja prodaju na kućnom pragu, jedan dio i restoranima, a nedavno su pokrenuli internetsku prodaju. Višak maslina, koje ostaju nakon što proizvedu planiranu količinu ulja, prodaju kao plod.

Njihova monosortna maslinova ulja nižu nagrade 

"Imamo dosta stalnih kupaca koji nam dolaze godinama. Osim tuzemnih, imamo stalne kupce i iz Slovenije, Austrije, Italije, a često dođu i Rusi, Česi, Francuzi“, govore otac i sin Čeko te dodaju da se oslanjaju na vlastite snage kada je plasman u pitanju, ali da im zasad ide dobro. Posebne zahvale idu supruzi i majci Mirjani koja najviše doprinosi u segmentu prodaje. Što se tiče zaštite masline, kažu da su taj dio dosta dobro savladali. U suradnji s nekadašnjom Savjetodavnom službom, danas dijelom Ministarstva poljoprivrede, prate štetnike i bolesti koje se pojavljuju u masliniku i interveniraju samo u slučaju kada je to neophodno, pri tom pazeći na vrijeme primjene i karence.

Uz pomoć Programa ruralnog razvoja obnovili dio priključnih strojeva

"Sve osim berbe uspijevamo odraditi sami i ove smo godine zajedničkim snagama nas troje, još jedanput, uspjeli orezati sve masline i obraditi ih da sve izgleda primjerno. Kada smo započeli nismo imali ništa od mehanizacije. Krenuli smo praktički od nule, no sada smo poprilično dobro mehanizirani. Prije dvije godine prošao sam na natječaju za tip operacije 4.1.1. Programa ruralnog razvoja pa smo obnovili dio priključnih strojeva, ali još nam ponešto fali. Najvažniji bi nam bio novi traktor jer ovaj koji sam kupio prije 10 godina već ima dosta radnih sati i više baš i ne zadovoljava svojim karakteristikama. Strojevi koji su sufinancirani od strane EU su atomizer, malčer, riper, kultivator, baterijske škare za rezidbu, agregat za navodnjavanje, traktorska prikolica“, kaže Branko. 

Naime, Poljoprivredom obrtu Čeko je u sklopu Mjere 4, Podmjere 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva", operacije 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" odobren projekt u siječnju 2017. godine. Sukladno Odluci o dodjeli sredstava, ukupna vrijednost projekta iznosi 188.743,55 kuna od čega je 56.623,07 kuna financirano iz vlastitih sredstava, 112.302,41 kuna iz proračuna EU te 19.818,08 kuna iz proračuna Republike Hrvatske.

Uz masline, posadili su i nasad badema 

Planirano ulaganje u mehanizaciju doprinijelo je, kažu, poboljšanju gospodarskih rezultata te će unaprijediti obradu poljoprivrednog zemljišta i u konačnici povećati kvalitetu i količinu krajnjeg proizvoda-masline i maslinovog ulja.

Da bi radio ovaj posao, moraš ga voljeti i dati se cijeli u to

"Da bi netko radio ovaj posao, kao vjerojatno i svaki drugi, mora ga prije svega voljeti i dati cijelog sebe u to. Meni, recimo, nikada nije bilo teško u bilo koje vrijeme otići u maslinik i tamo odraditi što je potrebno. Nema tu velike zarade niti bogatstva, ali ima puno zadovoljstva kada vidiš da si nešto dobro odradio, da se sprema dobra cvatnja ili dobar urod. Puno su nam pomogla sredstva iz Programa ruralnog razloga, pomažu i državni poticaji i bez njih mislim da ne bi opstali. Dosta ulažemo u mehanizaciju i opremu kako bi si što više olakšali teže fizičke poslove.  

Mislim da je proizvodnja hrane zaista humani posao jer bez hrane nema života, a danas mnogi gladuju. Trebalo bi se i više pomagati poljoprivrednicima da bi se mladi odlučili za tu granu gospodarstva. Prvenstveno osigurati tržište za domaće proizvode te onemogućiti uvoz, po kvaliteti, upitnih proizvoda. To guši našu proizvodnju", zaključuje Branko Čeko.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredni obrt Čeko Branko Čeko Uzgoj maslina Ruralni razvoj Maslinovo ulje


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]