Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dolina Neretve
  • 20.12.2013. 07:45

Neizvjesna sudbina neretvanske mandarine

Sve govori kako opća ocjena uspješnosti voćarske proizvodnje u pojedinim poljodjelskim kulturama, posebice u proizvodnji i plasmanu mandarina i jabuka, za ovu godinu u Hrvatskoj nije na razini kakvu su očekivali proizvođači, otkupljivači, trgovci i potrošači, ali i mjerodavne institucije

  • 2.302
  • 211
  • 0

Sve govori kako opća ocjena uspješnosti voćarske proizvodnje po pojedinim poljoprivrednim kulturama, posebice u proizvodnji mandarina, jabuka, krušaka, šljiva za ovu godinu u Hrvatskoj nije (i neće biti) na razini kakvu su očekivali proizvođači, otkupljivači, potrošači, dakako i mjerodavni stručnjaci i institucije, poput Uprave za poljoprivredu i prehrambenu industriju nadležnog ministarstva, Hrvatske voćarske zajednice, specijaliziranih javnih ustanova za obavljanje poslova poljoprivredno-savjetodavne djelatnosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju.

Berba mandarina u dolini Neretve

Na prvi pogled se - na temelju razgovora s voćarima i stručnjacima, direktorima i predstavnicima specijaliziranih poduzeća i udruga koje sa bave otkupom voća, neslužbenih pokazatelja, može zaključiti kako su ipak prepoznatljive negativne posljedice u proizvodnji i plasmanu, posebice mandarina i jabuka, u prvom redu kao rezultat neriješenih problema u hrvatskom voćarstvu (organizacija tržišta).

Proizvođači su se našli u novim uvjetima nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, baš kao i otkupljivači neretvanskih mandarina, na koje su Neretvani računali kako će biti ulaznica njihova žutog zlata i na šire rusko tržište, no zbog neočekivanih okolnosti na veletržnici u Moskvi sredinom listopada ove godine, i to je propalo.

Je li neizvjesna sudbina neretvanske mandarine, nadaleko poznate 'klementine'?

Što reći o ovogodišnjoj uspješnosti u proizvodnji i plasmanu neretvanske mandarine, o tom 'zlatnom voću', koje je i ove godine nudila kakvu-takvu sigurnost proizvođačima u plodnoj dolini, poznatoj u širem svijetu kao hrvatski El Dorado. Naime, voćari u tom kraju Lijepe naše tijekom studenoga nisu mogli brati svoje plodove iako su bili zreli i požutjeli, ne zbog tolike kiše, nego zato što su Rusi vratili narudžbe za ugovorene mandarine.

Ponuda mandarina na štandovima

Takve i slične probleme nisu očekivali ni u Udruzi voćara Mandarina u Opuzenu gdje računaju kako su ove godine očekivali urod mandarina manji oko 20 tisuća tona, nego 2012. kada je na plantažama neretvanskih proizvođača od Metkovića do Ploča, u Opuzenu, Kuli Norinskoj, Krvavcu, Rogotinu, Metkoviću, okolici Ploča ubrano 50-ak tisuća tona tog kvalitetnog voća.

Naše proizvođače mandarina je, osim smanjenog uroda mandarina, brinula i loša prodaja, kao i niska otkupna cijena toga voća. Želim podsjetiti kako su izravne potpore Ministarstva poljoprivrede bile ključne za ekonomsku održivost i širenje proizvodnje mandarina u dolini Neretve, te da izlazak iz krize treba tražiti u novim tržištima, primjerice u zemljama Europske unije.

Urod jabuka

Također želim podsjetiti i na činjenicu kako su neretvanski proizvođači, uslijed otkupa i prodaje, zadnjih godina nastavili širiti nasade. Tako su sadašnji možebitni proizvodni kapaciteti tog agruma na plantažama u Neretvanskoj dolini između 80 i 100.000 tona mandarina na oko dva milijuna i 200.000 zasađenih stabala toga voća - sve na 2.150 oplemenjenih hektara zemljišta. Glavni razlog uslijed čega smo imali tako smanjen urod mandarina ove godine, nažalost kao i prethodne, su niske temperature i mraz tijekom ovogodišnjeg proljeća, kao i dugotrajna ljetna suša“, ocjenjuje razloge lošije uspješnosti u proizvodnji i plasmanu mandarina dipl. ing. agronomije Mijodrag Kiridžija, predsjednik Udruge voćara Mandarina.

Ovogodišnji urod mandarina manji za 40-ak tisuća u odnosu na 2012.

Mjerodavni u tvrtki Kor Neretva, koja je najveći otkupljivač mandarina u Hrvatskoj, ocjenjuju kako je urod mandarina ove godine umanjen za 35-45 tisuća tona, u odnosu na 2012. Dodaju kako je ovogodišnja berba navedenog voća počela uobičajeno rano i da je dobro krenula.

Prijevoz mandarina u lađi

Ali je u međuvremenu, uslijed duljeg kišnog razdoblja prekinuta dinamika isporuka, što je itekako imalo negativne posljedice na nastavak prodaje na tržištu. Ističu kako ove godine prvi put, u zadnjih 9 godina, nije bilo subvencioniranih sredstava otkupljivačima za pokriće troškova otkupa, u iznosu od 0,80 kuna po kilogramu, kako je to bilo 2012., te da uslijed toga nije bilo ni zajamčene cijene proizvođačima od 3 kune za kilogram voća.

Napominju kako je to unijelo i dodatnu nervozu kod otkupljivača radi mogućnosti ostvarivanja profita, a kod proizvođača i dodatni strah od pada otkupnih cijena ispod razine isplativosti proizvodnje. Poručuju kako bi otkupni centri ubuduće trebali više pažnje posvetiti prodaji mandarina na novim tržištima te da su to uglavnom skandinavske zemlje, Ukrajina, zemlje Beneluksa, Njemačka, Švicarska, Austrija, Poljska.

Berba mandarina

Dakako, slično priželjkuje i Ivo Deak iz Opuzena, koji je na svojim plantažama tijekom ovogodišnje jeseni ubrao čak 40 tona kvalitetnih mandarina od čega mu je, kaže, propalo gotovo više od polovice žutog ploda. Dijeli sudbinu gotovo svih voćara u dolini Neretve, za koje je ovogodišnja godina iznimno loša, jer su do sada na svojim plantažama zabilježili nezapamćeno lošu berbu mandarina, tek nekih 40-ak tisuća tona. No Deak računa kako bi u plodnim godinama samo na svojim plantažama mogao ubrati čak i 100-ak tona toga voća. I on je ogorčen, očajan i nezadovoljan uslijed novonastalog stanja, baš kao i svi proizvođači najtraženijeg jesensko-zimskog žutog voća na tržištu. Za gotovo katastrofalnu situaciju gotovo svi optužuju i neke otkupljivače, one koji se nisu ni pokušali prilagoditi poslovanju u novonastalim tržišnim okolnostima.

Proizvođači optužuju otkupljivače uslijed neprilagodbe novim tržišnim okolnostima

Neki od voćara kažu kako su otkupljivači vjerojatno željeli i ekstra-zaradu tako obarajući cijenu proizvođačima mandarina, nastojeći nestanak državnog poticaja nadoknaditi nižim cijenama putem otkupa voća od neretvanskih težaka. Čini se kako proizvođači žutog voća u Neretvanskoj dolini eventualni izlazak iz krize ipak vide u dolasku nekog jakog trgovca koji bi barem donekle bio sposoban njihov proizvod plasirati na sigurno inozemno tržište. No direktor tvrtke Mandarinko u Opuzenu Strahimir Filipović ocjenjuje kako se ovogodišnja berba mandarina u dolini Neretve odvijala u skladu s očekivanjima, gotovo do nepredviđenih okolnosti, odnosno zatvaranja najveće tržnice u Moskvi.

Ručna berba mandarina

Dodaje kako se Rusija zadnjih nekoliko godina ipak profilirala za neretvanske mandarine pa je zastoj u prodaji na tamošnjem tržištu prouzročio i zastoj u otkupu i berbi tog žutog voća u Neretvanskoj dolini. Naime, upućeni kažu kako je do zastoja u berbi, otkupu i berbi mandarina došlo i uslijed sve većih udaljenosti kamo to voće putuje do potrošača. Dodaju kako se ovih dana okončava ovogodišnja sezona mandarina u dolini Neretvi, no gotovo je nemoguće dodirnuti sve žalopojke voćara, vezane za njihovu neizvjesnost, ovogodišnji trud, znoj, strahove.

Situacija koju smo prošli ove godine s mandarinama, ne daje mjesta zadovoljstvu, još manje optimizmu. Tvrtku Mandarinko d. o. o. sam osnovao prije deset godina s idejom primarne poljoprivredne proizvodnje. Okolnosti su nas natjerale na proširenje poslovanja pa smo naš zadatak odredili kako svakodnevnim kontaktima s kupcima, te preuzimanjem svježeg voća i povrća od proizvođača u dolini Neretve na prebiranje, sortiranje, pakiranje, otpremu i dostavu do vrata kupaca, pomoći svojoj zajednici, stvarajući mjesto na policama trgovačkih lanaca u Hrvatskoj i šire - za plodove našeg rada na zemlji. Nakon nekoliko godina poslovanja dodali smo na kraju ove definicije cilj poslovanja, uz pokriće troškova poslovanja i ostvarenje dobiti“, upoznaje nas direktor 'Mandarinko' Opuzen Strahimir Filipović.

Novonastala situacija s mandarinama ne daje mjesta zadovoljstvu i optimizmu

Ističe kako su razvoj mladog poduzeća Mandarinko u proteklom desetogodišnjem razvoju pratile uobičajene zamke, prepreke i izazovi, koje je ono uspješno svladavalo. Tako je opstalo prilagodivši se i prema tržišnim zahtjevima. Filipović voli reći kako je nemalu pomoć - pri razvoju osnovne poljoprivredne djelatnosti, dakako i tvrtke Mandarinko i njegovih partnera, kooperanata, odnosno OPG-ova - pružalo baš Ministarstvo RH kroz niz mjera, izravnih i neizravnih, financijskih vidova te administracijskih oblika potpore.

Berba mandarina

Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji, vjerojatno i zbog drugih naših po sudovima proglašavanih razloga, ukinute su gotovo sve potpore koje je poljoprivrednik našeg kraja imao od države; naglo i bez posebne pripreme. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a i mi surađujući tijesno s njima, ostali smo na tržišnoj vjetrometini. Usprkos izuzetno nepovoljnih meteoroloških okolnosti ovogodišnje proizvodnje, koje su počele obilnim kišama i poplavama u dolini Neretve tijekom travnja te u vrijeme zametanja plodova, poglavito mandarina, a nastavljene štetama od tuče, jesensku sezonu berbe mandarina počeli smo krajem rujna zadovoljavajućim uspjehom. Unatoč svemu, ostvarili smo planiranu dinamiku berbe na zadovoljstvo potrošača, trgovaca i proizvođača. No, prijelomni trenutak negativnih kretanja zbio se zatvaranjem glavne moskovske veletržnice sredinom“, što nas je negativno iznenadilo i pogodilo, posebice proizvođače i otkupljivače mandarina“, tvrdi Filipović osvrćući se na proteklo razdoblje i državne potpore:

Prijelomni trenutak negativnih kretanja zbio se zatvaranjem moskovske veletržnice

Naime, kroz godine državne potpore izgradili smo dobru prodajnu mrežu na udaljeno rusko tržište koje je iz niza političko-kulturnih razloga otkrilo preferenciju baš za mandarine iz Hrvatske, odnosno iz doline Neretve. Na samom vrhuncu berbe mandarina, srušila se potražnja na tržištu Rusije gdje smo uobičajeno prodavali polovicu našeg izvoza. Ne zbog promjena navika naših tamošnjih potrošača, nego uslijed administrativnih zabrana i tamošnje konkurencije između veletrgovaca voćem i trgovačkih lanaca. Nismo se pripremili na takav nenadani slučaj.

Berba mandarina

Dok smo u međuvremenu tražili nova tržišta u srednjoj i sjevernoj Europi, neprijatelj nam je bio vrlo toplo vrijeme koje nije poticalo potrošnju, pa se cijena neretvanske mandarine srušila daleko ispod točke pokrića troškova za proizvođača. Tjednima smo poslovali bez vlastite zarade kako bismo, barem djelomično, olakšali tešku novonastalu situaciju proizvođačima, no bez velikog učinka na ublažavanje njihova općeg nezadovoljstva i zabrinutosti. Za nama je najgora sezona mandarina u povijesti, a nepopravljiva šteta nastat će ako ne uspijemo pozicionirati naše mandarine na novim, nama bližim, europskim tržištima. Za ovaj posao imamo manje od godinu dana vremena no, osim dobre volje, nemamo puno drugih resursa.“

Strahimir Filipović naglašava kako je proizvođačima mandarina i otkupljivačima potrebna suradnja s Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom gospodarstva i Ministarstvom vanjskih poslova i HGK. Ako svi od navedenih nisu sami sebi svrha, najavljuje, uspjet ćemo raznim promotivnim aktivnostima otvoriti novi tržišni prostor unutar Europske unije. U protivnom, bit će opravdana ogromna bojazan za budućnost mandarine, ali i stanovništva u dolini Neretve. Ističe kako je svima važno da seljak ne klone. Stanje se preko noći promijenilo na gore, ali može biti i lošije ako se nova berba mandarina bude čekala skršenih ruku.

Proizvođačima i otkupljivačima neophodna suradnja s Ministarstvom poljoprivrede

Mnogi proizvođači mandarina neće imati dovoljno novca kako bi preživjeli čitavu iduću godinu. Čini mi se kako mnogi nisu ni svjesni teškoća kroz koje će još morati proći poljoprivredni proizvođač, voćar u Neretvanskoj dolini. Također je potrebno ukazati, pa i alarmirati ljude, kako je stanje u ovom kraju ozbiljno, tim više što ono zahtijeva i dodatna odricanja u smislu nižih cijena u idućih nekoliko godina, ako izostane potpora države. U međuvremenu moramo fizičkim promicanjima tražiti svoje mjesto pod suncem, inovirati u načinu pakiranja, prijevoza i prodaje. Gledano iz pozicije proizvođača, izostat će motivacija i novci u namjeri da se poduzmu potrebne radnje u voćnjaku, na plantaži, sve radi podizanja kvalitete naše mandarine - kvalitete u smislu potrebne veličine, izgleda čistoće kore, načina berbe i postojanosti nakon berbe.

Berba mandarina

Zato često apeliram na neizostavnu pomoć krovnih institucija. Žurno su nam potrebni transferi znanja naših konkurenata iz Španjolske, pa i Turske. No, postoji i velik broj neodređenosti i stihije. Naš uspjeh će ovisiti isključivo o uspješnom raspolaganju lepezom nama bitnih informacija, planiranju i pripremi. Ponovi li se išta slično u drugom dijelu ovogodišnje sezone kasne berbe mandarina koja je na završetku, mi ćemo u poslovnom smislu gotovo umrijeti. Stoga, ne smijemo oslikavati ružičasto stanje za seljaka ili zainteresirane promatrače. Stvari i postojeće stanje moramo nazvati pravim imenom. Naše je sadašnje stanje totalnog razočaranja i zabrinutosti. Na rješavanju problema treba raditi, jer ništa neće doći samo od sebe. U ovim ustrajanjima treba nam država kao suradnik, a ne tutor“, zaključio je Strahimir Filipović.

Voćari Neretvanske doline apeliraju na neizostavnu pomoć krovnih institucija

Ujedno je pohvalio sve djelatnike poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, koji su doslovno, cjelodnevno bili na raspolaganju za provjere njihove sukladnosti s EU standardima, kao i popunjavanje potrebne popratne izvozne dokumentacije. Filipović sličnu potporu tijekom ove godine ističe i od fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede RH, upozoravajući i na činjenicu: „Ali nažalost, naš ulazak u EU, kao i promjene na tržištu Ruske federacije, značajno su promijenile tržišne odnose tjerajući nas na akciju kako bismo samo preživjeli.“

Štandovi uz Neretvu

I proizvođači jabuka u Dalmaciji jadikuju uslijed loše berbe svojih plodova tijekom ove godine, posebice oni koji na svojim plantažama uzgajaju rane sorte toga voća. Ističu kako teško doživljavaju ovogodišnju jesen i zato što je ona prva u njihovoj povijesti bez državnih poticaja za otkup voća. Naši poznati proizvođači jabuka tvrde kako je to u neku ruku najavilo i svojevrsni 'slom' hrvatskog voćarstva. Slično ocjenjuju i u Hrvatskoj voćarskoj zajednici gdje ujedno podsjećaju na činjenicu kako Europska unija ne priznaje intervenciju u strukturi otkupne cijene, subvencije, troškove otkupa i skladištenje, pa trgovci uvelike diktiraju mjere, tržišne uvjete prema Zakonu ponude i potražnje, bez uplitanja države. Slično su nam ovih dana potvrdili i dalmatinski proizvođači jabuka, primjerice oni na području Vrlike, Imotskog, Vrgorca, omiškog zaleđa.

Na svojoj plantaži od oko 6000 stabala jabuka mogao sam imati nekoliko vagona ploda, a ubrao sam tek 15-ak tona jer mi je zakazala rana sorta toga voća. Doduše, prodao sam onoliko koliko sam i ubrao, a otkupna cijena je bila u prosjeku do 3 kune za kilogram. Unatoč svemu, neću odustati od proizvodnje jabuka, jer mi je to jedini obiteljski prihod“, poručuje Marko Puljić iz imotskih Runovića, dok Pave Begić iz Kostanja u omiškoj zagori najavljuje: „Imam plantažu od nekoliko stotina stabala jabuka, koja ću odmah izvaditi i umjesto njih zasaditi nove nasade druge poljoprivredne kulture. Na to sam se odlučio zato što mi se jabuke ne isplati proizvoditi. Glavni razlog je što mi nema tko otkupiti tržišne viškove pa jabukama hranim i svinje, a to mi se pak ne isplati. U tome nije usamljen moj OPG

Davno uočen nedostatak veletržnica u Hrvatskoj, a ne toliko 'arena' koje ne služe svrsi

Čini se kako svi hrvatski voćari imaju gotovo iste probleme vezane za proizvodnju i plasiranje proizvoda na tržište, kojima su ove godine i elementarne nepogode pogodile plantaže - najprije proljetni mraz i obilne kiše u cvatu, zatim dugogodišnja suša od početka lipnja i tijekom cijelog ljeta, jake tuče, neočekivane štetočine uslijed nezaštićenih plodova (ptice), pa jesenske kiše; niske cijene njihovih proizvoda, manjak hladnjača. Davno je uočen i nedostatak veletržnica voća u Hrvatskoj koje bi dobro došle svim voćarima posebice proizvođačima i trgovcima mandarina i jabuka, tog dragocjenog voća (kojeg je ove godine ukupno ubrano nešto manje od 150 tisuća tona, prema neslužbenim podacima).


Tagovi

Voćarstvo Mandarine Jabuke Proizvođači Veletržnica Marko Puljić Pave Begić Strahimir Filipović Ivo Deak

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]