Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bračić Ante
  • 06.02.2019. 07:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Dapci

Ne morate imati najviše zemlje i najmodernije strojeve, uz volju i voljene, nebo je granica

OPG Bračić Ante danas obrađuje 2,4 ha voćnjaka aronije. Velika prekretnica u radu OPG-a, naglašava, bila je prijava na natječaj za podmjeru 6.3. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja gdje su ostvarili potporu od 15.000 eura. 

Foto: arhiva OPG Bračić
  • 3.047
  • 624
  • 0

OPG Bračić Ante trenutno obrađuje 2,4 hektara poljoprivredne površine na kojem je posađena aronija u Općini Dapci u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Od gotovo zapuštene livade do plantaže s 3.700 grmova aronije, 20% sorte Viking, a ostalo je aronija sorte Nero, došli su od 2016. godine kada je osnovan OPG koji trenutno broji jednog člana, Antu kao nositelja. U radu mu pomažu supruga Antonija, njezini roditelji te majka koja je u mirovini. 

Od hobija do ozbiljnog posla 

"Po struci sam inženjer strojarstva te sam završio i za voditelja prodaje. Poljoprivreda mi je u početku bila samo hobi kojim sam se bavio uz posao. Nakon godina posla u posve drugoj branši odlučio sam se profesionalnije posvetiti poljoprivredi. Istraživao sam kulture te se odlučio za aroniju. Upisao sam tečaj za voćara i pčelara koji sam uspješno završio 2016. godine. Početak je bio dosta težak jer je trebalo pronaći kvalitetno, a opet povoljno zemljište i pronašao sam ga u blizini Čazme, u Općini Dapci. Naravno, prvo sam morao vidjeti je li to zemljište uopće pogodno za uzgoj aronije pa sam kontaktirao Agronomski fakultet i raspitao se što moram poduzeti kako bih saznao mogu li saditi baš na tom zemljištu.

Na fakultetu su mi strpljivo objasnili da moram napraviti analizu tla i kako se to radi. Pomogla mi je i tadašnja Savjetodavna služba koja mi je posudila alat za iskapanje zemlje za uzorke. Tek nakon analize tla kupio sam 1 hektar zemlje. Pognojio sam zemlju koristeći stajski gnoj, kalcifikat i mikorizu. Istraživao sam djelovanje mikorize te je odlučio koristiti u jednom dijelu voćnjaka”, priča Zagrepčanin Ante Bračić.

Ante Bračić u nasadu aronije

Sadni materijal za prvi nasad na 0,7 ha nabavljen je u hrvatskom rasadniku, ali je bio iz uvoza. Za nove nasade su kupili domaće sadnice jednog OPG-a. Tako i danas sadnice kupuju od domaćih proizvođača, a gnojivo od lokalnih stočara. Uključenje u ekološku proizvodnju planiraju u ovoj, 2019. godini.

Program ruralnog razvoja

Velika prekretnica u radu OPG-a, naglašava, bila je prijava na natječaj za podmjeru 6.3. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja na kojem su ostvarili potporu od 15.000 eura. 

"To nam je značajno olakšalo rad na gospodarstvu. Povećali smo površine i modernizirali gospodarstvo. U sklopu projekta kupljeno je: 1,5 ha poljoprivrednog zemljišta, sadnice aronije, potrebno gnojivo, oprema, te sustav navodnjavanja i solarni sustav. Iz vlastitih sredstava kupljen je traktor koji je olakšao i ubrzao rad na gospodarstvu. Planiramo se i dalje prijavljivati na natječaje jer nam je želja vlastita prerada i proizvodnja likera", kaže Ante. 

Kada su u pitanju poteškoće, ponavlja, najteže je bilo pronaći adekvatno i povoljno zemljište za kupnju. "Poteškoća je i nedostatak mehanizacije. Suočio sam se i s problemima koji se vežu uz samu aroniju jer prije nekoliko godina nitko nije znao odgovore na neka pitanja vezana uz uzgoj, zaštitu. Problema je bilo dosta s obzirom na to da je aronija i dalje nova biljka na našim područjima. Nismo se imali s kim savjetovati što raditi, kad raditi... Kao i svaka biljka, aronija ima puno nametnika kao što su dlakavi ružičar, granotoč, pepelnica i nagle klimatske promjene joj ne odgovaraju. A što se tiče vremenskih neprilika, nije nas zaobišao mraz koji je stalni pratitelj i nagle ljetne vrućine koje gasimo akumulirajući kišnicu i razne spremnike za vodu. Trenutno imamo sustav navodnjavanja kap po kap koji se pokreće pomoću solarnog sustava financiranog sredstvima EU pa to umnogome olakšava uzgoj”, nastavlja Ante

Likerom od aronije šire asortiman

Od proizvoda trenutno imaju sok od aronije, čaj i prah. Sav urod prerađuju tako da nemaju potrebe za skladištenjem sirovine. "Plod se u potpunosti iskoristi pa čak i osušene bobice se prerađuju u čaj ili proteinski prah. Preradu soka nam uslužno odrađuje jedna tvrtka, dok čaj i prah radimo sami uz pomoć sušionica koje smo povoljno nabavili. Od prošle godine imamo u ponudi i sušenu bobicu aronije. Plan nam je proširiti asortiman s likerima od aronije koje smo testno napravili u jesen 2018. godine. Svojim kupcima poklonili smo mala pakiranja da vidimo kako će reagirati. Pokazalo se uspješno pa ćemo u ovoj godini početi s proizvodnjom likera. Htjeli bismo i samostalno raditi preradu tj. proizvodnju soka, no za to će nam trebati dodatna sredstva pa ćemo se i dalje, kako sam rekao, prijavljivati na nove natječaje iz Programa ruralnog razvoja”, nastavlja Ante.

U planu je i proširenje asortimana 

Proizvode OPG-a Bračić kupuju doslovno svi od 18 do 90 godina, zapravo, kaže, nema pravila. Tu su sportaši, starije osobe, osobe sa zdravstvenim problemima, ali i oni potpuno zdravi koji žele poraditi na imunitetu. 

"Neki kupci su nam sami rekli da im se krvna slika popravila nakon što su pili naš sok, ali i da primjerice nisu bili prehlađeni nakon što su ga redovito pili. Zbog kvalitetnih proizvoda sada imamo stalne kupce. Oglašavamo se putem društvenih mreža, letaka, usmenom preporukom. Plan nam je izraditi web stranicu, no s obzirom na nedostatna sredstva morat ćemo malo pričekati s time. Bilo bi odlično kada bi i za poljoprivrednike postojali neki vaučeri ili poticaji za izradu web stranice.

Nemamo unaprijed dogovoreni otkup jer preprodavači pokušavaju dobiti što nižu cijenu. Jednostavnije nam je izravno prodavati kupcima. Tako ostvarimo i neki bliski odnos što kupcima puno znači", otkriva Ante. 

Uz volju i voljene nebo je granica

Smatra da je premalo mladih u poljoprivredi. Ponajviše radi loše klime koja se nepotrebno širi pa onda neinformiranosti i neupućenosti mladih u samu poljoprivredu. "Imaju potpuno pogrešan dojam o radu na poljoprivredi. Volio bih kada bi mladi koji su zainteresirani za rad u poljoprivredi, proveli jedan dan sa mnom na polju. Možda im pokazati primjerom", priča Ante.

Također, drži i da se mladi ne bi trebali povoditi za lošim vijestima, neka izdvoje ono najbolje, iskoriste ono najbolje i to probaju primijeniti. "Ne morate imati najviše zemlje i najmodernije strojeve da uspijete. Ako imate volje i voljene koji će vas podržavati, nebo je granica. Tu su i stručnjaci s Agronomskog fakulteta, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ministarstvo poljoprivrede, mnogi koji su vam voljni pomoći savjetima. Kucajte, pitajte, istražujte.

Treba biti strpljiv i imati jasnu viziju što želiš postići. Osim toga treba voljeti ovaj posao. Imam poruku za sve koji se žele baviti uzgojem aronije da se definitivno isplati, ali ne preko noći. Bilo bi dobro da se udruže proizvođači aronije pa bi tako mogli konkurirati i ostvarivati dobru cijenu”, poručuje Ante. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Bračić Ante Bračić Uzgoj aronije Ruralni razvoj


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.