Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuke
  • 28.03.2014. 12:21

Najuspješnija fungicidna zaštita biljaka

Jedan od uzročnika bolesti koji iziskuje najviše praćenja i troškova je Venturia inaequalis (uzročnik čađave pjegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke)

Foto: RGbstock
  • 3.468
  • 202
  • 0

Za zaštitu od nekih parazita jedina je učinkovita preventivna primjena fungicida. Jedan od uzročnika bolesti koji iziskuje najviše praćenja i troškova uzročnik je čađave pjegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke - Venturia inaequalis. Ovaj parazit gotovo uvijek nađe način za razvijanje.

Mnogi se počinju oslanjati isključivo na meteorološke stanice i stalno daju informacije da zaraza nije ostvarena - nije bilo potrebno prskati. Vratimo se u 2010. godinu. U jednom razdoblju te godine prije početka cvatnje jabuke kiša je padala neprekidno pet dana - prošlo je 120 sati od početka zaraze. Naravno, meteorološka je stanica pokazala da je zaraza ostvarena (iako se to moglo zaključiti i bez nje) te da treba prskati protiv uzročnika čađave krastavosti.

Koji preparat ima 120 sati kurativnog djelovanja? Možda treba pitati meteorološku stanicu? Ovaj pristup zaštiti jabuke od čađave krastavosti bit će uspješan u pojedinim godinama, ali ne čini li se možda da je to malo previše kockanja?

Samo jedna navedena situacija, jedan tjedan, može ovaj pristup u potpunosti pobijediti - diskreditirati. Tretiranja se obavljaju preventivno - prije kiše, a ako kiša i ne padne, treba žaliti samo zbog toga što će možda biti suša. Od meteorološke stanice koja svakako ima izrazit značaj, za zaštitu jabuke od čađave krastavosti značajnija je vremenska prognoza.

U posljednje je vrijeme sve više "lovaca na askospore" (askospore su "sjemenčice" čađave krastavosti koje prezimljavaju u "vrećicama" (peritecijama) u otpalom lišću). Ako pratimo samo ove uređaje, u početku vegetacije, mogu nas navesti na pogrešan zaključak da nije bilo zaraze. Naime, ovi uređaji pokazuju da nema askospora - izvora zaraze, a samim tim ni zaraze.

Međutim, prema nekim podacima, uzročnik čađave krastavosti prezimljava i u obliku konidija - još jedan oblik "sjemenčica", u pukotinama pupoljaka.

Evo moguće pouzdane zaraze bez askospora. Kao što se može primijetiti, priroda radi drugačije od laboratorija. Odgovornost je na zaštitarima na terenu.

Kontaktni fungicidi neizostavan su dio uspješne zaštite od uzročnika čađave krastavosti. BASF nudi dva kontaktna fungicida za zaštitu od čađave krastavosti.

Polyram® DF je formuliran u obliku granula topivih u vodi. Izuzetno sitne čestice omogućuju dobru pokrivenost svih tretiranih dijelova biljaka. Sama aktivna tvar preparata dobro se redistribuira (premještanje preparata pod utjecajem slabe kiše ili rose na dijelove na koje nije početno apliciran).

Podsjetimo i na zeleni efekt, kao i na pozitivan utjecaj na razvoj svih zelenih dijelova biljaka koje nakon primjene izaziva preparat Polyram® DF.

Polyram® DF spada u preparate koji su najzahvalniji za miješanje u kombinacijama s drugim preparatima koji se u tom trenu koriste. Primjenjuje se u količini od 2,5 kg/ha.

Vodeći kontaktni fungicid za suzbijanje čađave krastavosti je Delan® 700 WDG. Delan® 700 WDG se nakon primjene čvrsto veže za površinu biljaka. Ova osobina omogućuje teže ispiranje i dugo preventivno djelovanje. Delan® 700 WDG je vrlo siguran za korisne insekte, posebno za najznačajnijeg fitozeidnog predatora grinja Typhlodromus pyri pa spada u preparate pogodne za primjenu u okviru integralne zaštite bilja. S druge strane ispunjava visoke zahtjeve u pogledu dozvoljenih rezidua u plodovima voća pa je pogodan za primjenu i tijekom ljetnih mjeseci. Delan® 700 WDG se za suzbijanje uzročnika čađave krastavosti primjenjuje u količini od 0,5 do 0,75 kg/ha.

Delan® 700 WDG i Polyram® DF imaju nespecifičan način djelovanja - djeluju na više mjesta u razvoju gljiva pa ni kod učestale primjene nema opasnosti od razvoja rezistentnosti gljive na ove fungicide. Ove je fungicide, zahvaljujući navedenoj osobini, potrebno dodati uz sistemične fungicide. Primijenjeni na taj način, oni će štititi sistemične fungicide od razvoja rezistentnosti gljive i omogućiti im duži vijek upotrebe. Ne pospješuju i ne izazivaju pojavu mrežavosti na plodovima Zlatnog delišeza.

Pored mnogih prednosti kontaktnih fungicida, ispiranje kišom na izvjestan način predstavlja njihov nedostatak. Kontaktni fungicidi moraju biti preventivno primijenjeni prije nego što parazit uđe u biljku. Delan® 700 WDG se preporučuje kao preparat sa širokim spektrom djelovanja koji se koristi i za zaštitu od uzročnika kovrčavosti lista breskve te crne pjegavosti i plamenjače vinove loze. Delan® 700 WDG potrebno je primijeniti u fazi prije cvatnje.

Primijenjen u ovoj fenofazi, štiti biljke od uzročnika pjegavosti i šupljikavosti lišća. Kao što je kod Signum®-a primijećen jak sporedni učinak na uzročnika pjegavosti lišća, tako je kod Delan® 700 WDG primijećeno snažno sporedno djelovanje na moniliju. To znači da primijenjen u fazi prije cvatnje pruža i zaštitu od monilije na cvjetovima koji još uvijek nisu procvjetali. Delan® 700 WDG na breskvama se primjenjuje u količini od 0,75 kg/ha.

Foto: RGbstock


Povezane biljne vrste

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Jabuke Štetnik Čađava pjegavost lišća Krastavost plodova jabuke Breskva Vinova loza


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]